Τσεχία και Ουγγαρία «αδειάζουν» την Μέρκελ και τα περί συμφωνίας για πρόσφυγες

Τσεχία και Ουγγαρία «αδειάζουν» την Μέρκελ και τα περί συμφωνίας για πρόσφυγες

Η Αγγελα Μέρκελ, υπό πίεση στην χώρα της για την πολιτική ασύλου, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνήψε συμφωνίες με 14 νέες χώρες για την επανεισδοχή των προσφύγων που έχουν αρχικά καταγραφεί σε αυτές, ανάμεσά τους, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, οι οποίες έσπευσαν να το διαψεύσουν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στους εταίρους του κυβερνητικού της συνασπισμού πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, σύμφωνα με το κείμενο που τους απηύθυνε σήμερα, παραμονή κρίσιμων για το μέλλον του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού πολιτικών συσκέψεων.

Η Αγγελα Μέρκελ έδωσε με την ευκαιρία αυτήν την διαβεβαίωση ότι έλαβε το πράσινο φως από 14 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επανεισδοχή των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στις χώρες αυτές, πέραν των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ομως, Πράγα και Βουδαπέστη, κατηγορηματικά αντίθετες στην υποδοχή προσφύγων, διέψευσαν τις συμφωνίες με το Βερολίνο.

«Οπως έχω ήδη πει την Πέμπτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία δεν απευθύνθηκε σε εμάς και δεν θα υπογράψω αυτήν την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Δημοκρατία της Τσεχίας και την Γερμανία δεν υπήρξε για το θέμα αυτό».

Ο Μπερταλάν Χαβάσι, εκπρόσωπος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι η θέση της χώρας του παραμένει «απαράλλακτη από το 2015». «Κανείς αιτών άσυλο δεν μπορεί να διεισδύσει στο ουγγρικό έδαφος, εάν αυτός ο αιτών άσυλο έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ωστόσο ότι οι Τσέχοι «δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευθούν μία συμφωνία» για την βελτίωση της συνεργασίας με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν καταγραφεί (στην Τσεχία) και πρόσθεσε ότι «με λύπη του μαθαίνει τις δηλώσεις της Πράγας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter