Τσίπρας: Αταλάντευτη και πετυχημένη η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής

Τσίπρας: Αταλάντευτη και πετυχημένη η πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής

Το παράδοξο είναι ότι η αποχώρηση σου γίνεται σε μια μέρα χαράς, μετά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός αποχαιρετώντας το Νίκο Κοτζιά από Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών από σήμερα, ευχαρίστησε θερμά τον Νίκο Κοτζιά για την μεγάλη προσφορά και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιτυχίες της χώρας μας επί υπουργίας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παραλάβαμε το 2015 όχι μόνο μια χώρα που είχε υποστεί την οικονομική καταστροφή και ήταν μια χώρα παρίας αλλά είχε χάσει και μεγάλη αξία από την γεωπολιτική της στρατηγική και ενδεχομένως αυτό να ήταν και το σοβαρότερο.

Σήμερα μετά από 3,5 χρόνια αυτό είναι πανθομολογούμενο και το συναντώ σε όλα τα φόρα που βρίσκομαι και με τους ηγέτες που συναντιέμαι η χώρα έχει αναβαθμίσει πλήρως τη θέση της στο εξωτερικό.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός με την πατρίδα μας. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θέλησε να πει περισσότερα για τα επιτεύγματα του στην Εξωτερική πολιτική. Θέλω με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω σε αυτά που έδωσε στη χώρα, που συνέβαλλε στην δημιουργία ενός νέου δόγματος για την εξωτερική πολιτική, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα κατάφερε μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να άρει την ευθύνη που κάποιοι ήθελαν να της κολλήσουν ως ρετσινιά. Φτάσαμε πιο κοντά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Αναδείξαμε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως ένα πρόβλημα κατοχής μετά από εισβολή στην Κύπρο.

Αναλάβαμε πολλαπλές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και οι υπΕξ των Βαλκανίων αναγνώρισαν την δυναμική της Ελλάδας και της εξωτερικής της πολιτικής. Κυρίως όμως προσπαθήσαμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, το Μακεδονικό. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική επιτυχία είναι ότι μια χώρα χωρίς πόλεμο μπαίνει σε μια διαδικασία να αλλάξει το όνομά της διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της γειτονικής χώρας είναι σήμερα Δημοκρατία της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται από 140 και πλέον χώρες.

Με την αλλαγή του ονόματός τους θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ιστορική η σημερινή μέρα καθώς μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος να υλοποιηθεί μια ιστορική συμφωνία.

Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter