Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός – Τι είπε στον Κυριάκο για τη γκάφα με τον Αϊνστάιν

Τσίπρας: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός – Τι είπε στον Κυριάκο για τη γκάφα με τον Αϊνστάιν

Χωρίς να ακολουθήσει την στρατηγική της τυφλής σύγκρουσης, κάτι που επέλεξε να κάνει για άλλη μια φορά από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ, συγκρίνοντας τα επιτεύγματα της τωρινής κυβέρνησης με αυτά της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «τελευταίο μνημονιακό» τον προϋπολογισμό, δίνοντας το στίγμα για το τέλος της ασφυκτικής επιτροπείας από το 2018.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με δηκτικό ύφος την ομιλία του, κάνοντας μία παρατήρηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το απόφθεγμα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ και το οποίο απέδωσε στον Αϊνστάιν. «Μόνο που αυτό δεν το ‘χει πει ποτέ ο Αϊνστάιν, είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν» είπε, προτρέποντας τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να διαβάζουν τα ellinikahoaxes.gr προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μην αποδίδει ρητά σε ανθρώπους που δεν έχουν την πατρότητά τους.

«Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» είπε, μπαίνοντας στο προκείμενο. Τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα τα κλειδιά της οικονομίας δεν τα είχαν οι αιρετοί αλλά οι δανειστές και προοικονόμησε ότι μετά από 8 χρόνια μνημονιακής επιτροπείας η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή λόγω κυρίως των μεταρρυθμίσεων που «κανείς δεν τόλμησε να κάνει» από τη Δικαιοσύνη μέχρι το πεδίο των δικαιωμάτων.

Θέλοντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και τους λόγους ανατροπής της, ο πρωθυπουργός σύγκρινε το τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015 και και διευκρίνισε πως «αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός». «Και έδωσε σε μας εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης» υποστήριξε, προσθέτοντας πως η εντολή αυτή υλοποιήθηκε παρά τις βλέψεις για αριστερή παρένθεση από το προηγούμενο καθεστώς και η κατάληξη ήταν ένας δύσκολος αλλά πιο ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους εταίρους, σε σχέση με ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φορτώσει στον ελληνικό λαό.

Αναφέρθηκε στις δεύτερες εκλογές του 2015, όταν κατά τα λεγόμενά του ήταν η συμφωνία γνωστή και όλα τα μέτρα πάνω στο τραπέζι. «Και ο ελληνικός λαός επέλεξε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» υπογράμμισε, ρωτώντας παράλληλα: «Γιατί αφού εσείς τα είχατε κάνει τόσο καλά και τόσο τέλεια κι εμείς καταστρέψαμε και διαλύσαμε τη χώρα τους πρώτους μήνες του 2015, ο ελληνικός λαός επέλεξε εμάς και πάλι;». «Μήπως είναι αδαής ο ελληνικός λαός κ. Μητσοτάκη; Όχι, έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά κ. Μητσοτάκη και αυτό θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα» τόνισε.

«Σε ποιο μέρος του κόσμου το 5 είναι μεγαλύτερα από το 30;»

Απαντώντας στην κριτική περί υπερφορολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε πως η συμφωνία αυτής της κυβέρνησης επέφερε μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη 30. «Σε ποιο μέρος του κόσμου το 5 είναι μεγαλύτερο από το 30;» διερωτήθηκε και παραδέχτηκε πως «δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα τα δεινά που φορτώσατε στον ελληνικό λαό». Ωστόσο, εξήγησε ότι άλλαξαν οι φορολογικοί συντελεστές, με σκοπό να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, ενώ για το κοινωνικό μέρισμα υποστήριξε πως αυτό κάλυψε φέτος πάνω από 30% του πληθυσμού.

Σχετικά με τη μείωση φορολογικών συντελεστών που αποτελεί τη μόνιμη επωδό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη ως αόριστη και απροσδιόριστη μείωση δαπανών. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση πόρων για την Υγεία και την Παιδεία;» ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ, με την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιδρά προκαλώντας θόρυβο. «Μην εξάπτεστε γιατί το είπε καθαρά στους συμβασιούχους: “Όλους έξω”. Ασχέτως, αν καλύπτουν πάγιες ανάγκες» ανέφερε και αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σκληρότερο από την τρόικα και «τροϊκανότερο των τροϊκανών».

Για τους χαρακτηρισμούς «χαρτζιλίκι και φιλοδώρημα» που προσέδωσε στο έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ξεχνάτε πως εσείς μετατρέψατε τους μισθούς σε φιλοδώρημα για τους νέους».

Αναφορικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, επανέλαβε πως αυτές θα γίνουν το 2019. «Κρατηθείτε, μη βιάζεστε… υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019» είπε επί λέξει.

«Ξέρω, δεν νιώθετε άνετα για τους φορολογικούς παραδείσους»

Οδηγώντας τη συζήτηση σε ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για δεν λέει κουβέντα για το ζήτημα της φοροδιαφυγής. «Παριστάνετε πως δεν γνωρίζετε;» ρώτησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευση, τον οποίο χαρακτήρισε φειδωλό ως προς τους φορολογικούς παραδείσους. «Εσείς δεν λέτε κουβέντα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για νομική τεχνολογία φοροαποφυγής και σας ζητώ να πάρετε θέση, έστω πείτε κάτι για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ξέρω δεν νιώθετε άνετα, κάτι σας ενοχλεί», ήταν το συνεχόμενο σφυροκόπημα του πρωθυπουργού, το οποίο κορυφώθηκε με τα εξής ερωτήματα: «Σε μια συζήτηση μηχανισμών ελέγχου ποια η θέση σας για τον έλεγχο πόθεν έσχες; Να μην υπάρχει ή να μην υπάρχει;».

Όσον αφορά τη νέα απόφαση του ΣτΕ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, επισήμανε πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης στις άλλες δύο συνταγματικές εξουσίες, πόσο μάλλον δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τους δικαστές. Ωστόσο, τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχου», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά όσων αντιμάχονται τη διαφάνεια και την αρχή της ισότητας.

Σε απάντηση της επίκλησης που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα λεγόμενα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παρέθεσε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, το 2011, όταν ο τελευταίος αποκαλούσε τον νυν πρόεδρο του κόμματός που ανήκει ως «λαϊκιστή και βαθύπλουτο». «Κύριε Μητσοτάκη έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση;» διερωτήθηκε, αποκαλώντας τον ως πιο λαϊκιστή και από τους λαϊκιστές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter