Τσίπρας: Έξοδος από την επιτροπεία το 2018

Τσίπρας: Έξοδος από την επιτροπεία το 2018

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη, ανέφερε ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός». «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο».

Κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν το Eurogroup, γιατί «προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος».

Επίσης, πρόθεσε, έγινε αποδεκτή η λεγομένη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηρστικά.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, όπως και ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

Τέλος, τόνισε ότι στη συμφωνία υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».

Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%». «Αυτό», συμπλήρωσε, «αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που μιλούν για αποτυχία».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι «το επόμενο διάστημα η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε σύντομα να έχουμε τη δυνατότατη με πολύ κάλους όρους να κάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές».

Πάντως, διευκρίνισε ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. Ο κύριος στόχος της, εξήγησε, σχετίζεται «με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την άρση της αβεβαιότητας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά και στην οικονομία το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ενδεχομένως και πιο υψηλοί από τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες και ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς η πορεία της οικονομίας θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε.

Τέλος, εστίασε στην ανάγκη να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι «η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη δεν θα είναι μια ανάπτυξη για τους λίγους, δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, αλλά τα οφέλη της θα τα καρπωθούν οι πολίτες». Για αυτό δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις υπέρ των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter