Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας κατέληξε στην κόλαση της πολιτικής» (Video)

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας κατέληξε στην κόλαση της πολιτικής» (Video)

Αλλεπάλληλα πυρά εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΝΔ στο τέλος της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας την εμπλοκή της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Paradise Papers.

«Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας κατέληξε στην κόλαση της πολιτικής» ήταν η ατάκα που συνοψίζει πλήρως το πλαίσιο της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τις πολύκροτες αποκαλύψεις για την «παραδείσια» επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

«Σας τρώει να μιλήσω για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που έγινε επίκαιρη με τα χαρτιά του παραδείσου» ήταν η αποστροφή του προς τα μέλη της Κ.Ο., με την οποία άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» για τον κ. Μητσοτάκη. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς αντιπάλους» είπε και πρόσθεσε περαιτέρω πως «εδώ δεν μιλάμε για κόμματα αλλά για κομμάτια και θρύψαλα». Κατά τον πρωθυπουργό, πρόκειται για την «ηθική της ανηθικότητας» και για «όσους εκπροσωπούν εκείνη την αντίληψη εξουσίας που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και οδήγησε την κοινωνία στην φτώχεια και την απόγνωση».

«Τους είπαμε γιατί δεν ψηφίζετε μαζί μας την αυστηρή νομοθεσία για τις υπεράκτιες εταιρίες; Πήραν τους βουλευτές και αποχώρησαν από την αίθουσα» αφηγήθηκε καιθ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Τους ρωτήσαμε: γιατί ανέχεστε και δεν απομακρύνετε τον κ. Παπασταύρου; Μας είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί και στοχοποιούμε έναν καλό σύμβουλο και επιχειρηματία. Τους είπαμε: δώστε εξηγήσεις για το σκάνδαλο Siemens και όσα καταθέτει η γραμματέας του Χριστοφοράκου για τα δώρα… Μας είπαν ότι ρίχνουμε στο πεζοδρόμιο τον πολιτικό διάλογο».

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός προσωποποίησε την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας: «Τους είπαμε: γιατί δεν κάνετε δήλωση πόθεν έσχες; Μας απάντησαν πως ¨επεμβαίνετε στην ιδιωτικότητα και σε προσωπικά δεδομένα». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του Documento για το Αυγενάκης – Gate, επισημαίνοντας πως όταν έθεσε το ζήτημα του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντηση ήταν πως »είμαστε παρακράτος που ανακαλύψαμε δικογραφία για να ενοχοποιούσαμε το στέλεχος της ΝΔ». «Ελπίζω τώρα να μη μας κατηγορήσουν για διεθνή συνωμοσία για να πλήξουμε τη ΝΔ…» σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την εμπλοκή της κ. Γκραμπόφσκι στα Paradise Papers.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν μέσα στα «χρυσά ονόματα» των «παραδείσων» υπήρχε ένα όνομα υπουργού ή βουλευτή Αριστεράς και τελείωσε το σχόλιό του, συμπληρώνοντας μια «πρόσφατη διαπίστωση». Την προηγούμενη Παρασκευή, είπε ο πρωθυπουργός, όταν ο κ. Μητσοτάκης επειδή δεν μπορούσε να απαντήσει στην ουσία, ισχυρίστηκε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται. «Του απάντησα ότι πουθενά ούτε στον κόσμο ούτε στην Ελλάδα η Siemens δεν κέρδισε εκλογές. Σήμερα, θα συμπληρώσω αυτή την φράση: όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας κατέληξε στην κόλαση της πολιτικής».

«Η αριστερή κοινωνική ατζέντα δεν μπορεί να περιμένει»

Πριν περάσει στα ζητήματα της επικαιρότητας και της σφοδρής κριτικής προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πιο ορατή από ποτέ την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 αλλά και στη μείωση της ανεργίας κατά 2,4 μονάδες, κατατάσσοντάς την στο 21%. Το ποσοστό αυτό κατά τον πρωθυπουργό «δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίζουμε. Μας δίνει όμως το μήνυμα ότι δεν πάει χαμένη η προσπάθειά μας».

Ως προς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έκανε λόγο για ένα ασυνήθιστα καλό κλίμα, το οποίο «δεν είναι αποτέλεσμα ασύντακτων υποχωρήσεων από την πλευρά μας», αποδίδοντας το στην «εποικοδομητική προσέγγιση που έρχεται από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Επιπρόσθετα, συνόψισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που είχαν συγκεκριμένη ταξική και κοινωνική στόχευση, λέγοντας πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει:

1. Χωρίς πρόσθετα μέτρα.

2. Με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης κατά την εξόφληση από πτωχευμένες επιχειρήσεις.

3. Με τη διάσωση και την επέκταση του ΕΔΟΕΑΠ.

4. Με συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, όπου θα θεσμοθετηθεί κατώτατο πλαφόν για τον/την σύζυγο και τα τέκνα.

5. Με συμφωνία για τη ρύθμιση οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού με 100 δόσεις.

6. Με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα έχουμε εντός του έτους.

«Περάσαμε τρικυμίες και μπόρες, κρατήσαμε το τιμόνι σταθερά, πετύχαμε πολλά. Αποδείξαμε ότι η Αριστερά μία παράταξη γεννημένη στα δύσκολα, μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας» σχολίασε και συμπλήρωσε πως η ολοκλήρωση του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι άμεσοι και ορατοί στόχοι. εναλλακτικών κοινωνικών και οικ. Πολιτικών πλησιάζει. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι εναλλακτικές κοινωνικοοικονομικές πολιτικές και η αριστερή κοινωνική ατζέντα δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το τέλος της επιτροπείας. «Ούτε εμείς μπορούμε να περιμένουμε για να χτίσουμε το αύριο και να βάλουμε βάσεις για μια διαφορετική πορεία της χώρας» είπε και παρέθεσε τις εξής πρωτοβουλίες:

1. Προσπάθεια δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με σκοπό την ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας.

2. Δημιουργία πλαισίου για την στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

3. Μεταρρύθμιση Καλλικράτη.

4. Ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, «μετά από 25 χρόνια απόλυτης αυθαιρεσίας».

5. Πρωτοβουλίες για τη νομική διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

6. Συνεχή αγώνα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. «Η αριστερά ήρθε για να στηρίξει δυνάμεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός κερδίζοντας τα χειροκροτήματα των μελών της Κ.Ο..

7. Συνέχιση του διαλόγου με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς κατά τη διεξαγωγή των περιφερειακών συνεδρίων.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10155940106588054/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter