Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα χρήματα που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis (Video)

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα χρήματα που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis (Video)

«Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του “Μαζί τα φάγαμε”» ανέφερε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, έχοντας εξηγήσει νωρίτερα ότι από το 2000 έως το 2010 το Δημόσιο απώλεσε 23 δισ. ευρώ μέσω της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων. 

«Δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν» επισήμανε και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα χρήματα που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis.

«Από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τη φαρμακευτική δαπάνη και από τα δημόσια έργα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο κόστισε στον ελληνικό λαό και στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ, και οι ανίερες συναλλαγές με αδίστακτους ολιγάρχες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, περνώντας στο προκείμενο: «Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 το κόστος φτάνει στα 23 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ένα μνημόνιο σχεδόν».

Εξήγησε δε πως πρόκειται για ζημία πάνω από 10% του ΑΕΠ, αλλά το σημαντικότερο -κατά τον πρωθυπουργό- είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων. «Και αυτό είναι μία απο τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια» υποστήριξε, ενώ υπέθεσε ότι αν αυτά τα 23 δισ. ευρώ έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχε αποφευχθεί η μνημονιακή περιπέτεια.

Χαρακτήρισε, επίσης, ως πιο ανήθικο ότι το πάρτι που συνεχίστηκε και μετά, εννοώντας τα τελευταία 8 χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής. «Γιατί την ώρα που κάποιοι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος έκοβαν συντάξεις και μείωναν κοινωνικές δαπάνες, την ώρα που πετσόκοβαν μισθούς και κατεδάφιζαν εργατικά δικαιώματα, την ώρα που επέβαλαν δυσβάστακτους φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τις πολυεθνικές και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες» είπε και συμπέρανε: «Σήμερα τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του “Μαζί τα φάγαμε”. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο και όσους στοχοποιούν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. «Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα, οι κουκουλοφόροι που είχαν θρονιαστεί σε υπουργεία και στα κρίσιμα πόστα για τη δημόσια υγεία, οι κουκουλοφόροι που έκαναν τον πόνο του λαού αντικείμενο μίζας και πλουτισμού, τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους» τόνισε και προέβη στη κατηγορηματική δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

«Μόνη θεσμική οδός η συγκρότηση Προανακριτικής»

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό χειρισμό της υπόθεσης, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». Σημείωσε, επιπλέον, πως η μόνη θεσμική οδός είναι η πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία.

«Και εδώ, αν και δεν είμαι νομικός, οφείλω να κάνω μερικές επισημάνσεις διότι ακούω πολλούς να μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα» είπε και συμπλήρωσε: «Όποιος σήμερα αντί να μιλά για την ουσία και τη διερεύνηση της αλήθειας, μιλά για τη παραγραφή ελέω ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών -αλλά και συνταγματικών προβλέψεων που έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι θα καταργήσουμε στην Συνταγματική Αναθεώρηση- όποιος όμως μιλά για παραγραφή και όχι για διερεύνηση, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης».

Το «κλειδί» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που αφορά τη νομική ουσία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε εξηγώντας ότι το «κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια και μόνο φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στη φράση “κατά την άσκηση των καθηκόντων”. Διότι μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός μοιάζει να υιοθετεί τη νομική ερμηνεία που θέλει τη δωροδοκία να μην εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, αλλά να τελείται επ’ ευκαιρίας αυτών. 

«Ποιος κυβερνά τελικά τη ΝΔ;»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε τη δριμεία κριτική κατά της ΝΔ αλλά και συγκεκριμένα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα, που δεν αφορούν τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, αλλά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τη μεταλλαγμένη ΝΔ, της οποίας ηγείται. Γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς έχουν υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, για να μην πω χυδαία και ενοχική. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης» επισήμανε. Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστά η ΝΔ -κατά τον κ. Τσίπρα- τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού.

«Αναρωτιέμαι: Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ένα ακόμα ερώτημα: «Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του;». Επιπρόσθετα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει άμεσα απαντήσει και στηλίτευσε εκ νέου τις επιθέσεις της ΝΔ εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Πώς η άψογη μέχρι χτες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Η αγία έγινε σε μια νύχτα πόρνη».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156208547843054/

«Κάποιοι πούλησαν πατριωτισμό για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο»

Σχετικά με το Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν αγνόησε τους διαδηλωτές και «το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα». Αναρωτήθηκε όμως για το ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. «Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κληρονομιάς του;» ρώτησε και απάντησε ο ίδιος πως «αν είναι αυτό κρούουν πόρτες ανοιχτές». Διερωτήθηκε, επίσης, αν το μήνυμα είναι μην επιδιωχθεί λύση στο πρόβλημα. «Αν είναι αυτό είναι λάθος»,είπε, «είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

«Ή μήπως είναι το μήνυμα, όπως είπαν και πολύ εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα Μακεδονία;», ήταν το επόμενο ερώτημα, για το οποίο αποσαφήνισε πως το εν λόγω αίτημα είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. «Και αυτό γιατί αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη μετά το 1992, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχτηκε ως όνομα της αυτόνομης δημοκρατίας της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας. Το αποδέχτηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ανεξάρτητου κράτους μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 92, αποδεχόμενη τη προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ» εξήγησε. «Άρα, αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία» συμπέρανε.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση θα κληθεί να πείσει τους γείτονες να δώσουν πίσω κλεμμένα ιστορικά σύμβολά και ονόματα και να αρθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Επ’ αυτού, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε και πάλι κατώτερος της περίστασης, αλλάζοντας την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του, καθώς σύρθηκε από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του. «Κάποιοι ανοήτως λένε ότι στήθηκε η Novartis για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή στήθηκε μια υπόθεση που εξετάζεται 1,5 χρόνο απο ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές με πάνω απο 250.000 σελίδες καταθέσεων και δικογραφίες κλπ. Μήπως τελικά το αντίθετο συνέβη;», ήταν η απορία του. Και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: «Μήπως ορισμένοι γνωρίζοντας τι έρχεται, έσπευσαν να αλλάξουν αίφνης τις πάγιες θέσεις τους σε ένα εθνικό ζήτημα, για να βρούνε κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Μήπως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν χρόνια; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την κάλυψη τους και τη συγκάλυψη των πρακτικών και των επιλογών «Ας το αφήσουμε στη κρίση του ελληνικού λαού. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», ήταν η απάντηση που έδωσε ο ίδιος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter