Τσίπρας: Η Τουρκία δεν θέλει ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο

Τσίπρας: Η Τουρκία δεν θέλει ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρο

«Αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ολομέλειας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη Διάσκεψη στην Ελβετία.

Πρόσθεσε πως αυτό που διαφάνηκε ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλ. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμού που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ’ όλες τις πλευρές».

«Η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις της χώρας μας» πρόσθεσε και αρίθμησε τα εξής:

1. «Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της κυπριακής δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ.

2. »Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες, αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

3. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα πάρει την τελική απόφαση».

Οι θέσεις Κύπρου και Ελλάδας, θέσεις της διεθνούς κοινότητας

Είναι ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού έγιναν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία.

«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ελάχιστος φόρος τιμής

Την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2016, για την από κοινού πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα τα οποία ήρθαν στη γνώση και την κατοχή της ελληνικής Βουλής από το 1986 μέχρι το 1988, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής τότε Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση αυτή ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, διότι ελήφθη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είπε ο πρωθυπουργός. Τη χαρακτήρισε «ανεκπλήρωτο χρέος» της ελληνικής Πολιτείας προς τον κυπριακό λαό, «ελάχιστο φόρο τιμής» και «ιστορική δικαίωση» προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τις επιχειρήσεις του Αττίλα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση αυτή θα στηριχτεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε: «Είκοσι εννέα χρόνια μετά την Εξεταστική Επιτροπή και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική Βουλή θα δώσει πλήρη σειρά αυτών των ντοκουμέντων στην κυπριακή Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει, όπως δικαιούται άλλωστε, ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό και ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει γνώση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πλήρης ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν θα τερματιστούν και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Στο Κραν Μοντάνα μπήκε μία άνω τελεία και όχι μία τελεία» είπε, ενώ χαρακτήρισε «παρωχημένες και ανεδαφικές τις λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Παράλληλα επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Όπως ανέφερε, η άκαμπτη στάση της απέτρεψε τη δυνατότητα συγκλίσεων στα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας

«Σε μία επανενωμένη Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας, της οικονομικής προόδου και της ασφάλειας δεν μπορεί να ισχύει το καθεστώς μίας ασφυκτικής επιτήρησης» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «συμπαγής εθνική γραμμή ευθύνης» στη διαχείριση του Κυπριακού.

Φώφη Γεννηματά: Πρέπει να πέσει το τελευταίο τείχος της Ευρώπης

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.

«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει», τόνισε η κ. Γενννηματά.

Όπως σημείωσε για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter