Τσίπρας και Μακρόν από την Πνύκα για το μέλλον της Ευρώπης

Τσίπρας και Μακρόν από την Πνύκα για το μέλλον της Ευρώπης

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως για την αναγκαία εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης με κοινωνική λογοδοσία για τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αναμένεται να «ξεδιπλώσουν» αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με τη Γαλλική Le Figaro να γράφει ότι στον μικρό λόφο της Πνύκας το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω βημάτων προς την κατεύθυνση ενοποίησης της Ε.Ε. και μάλιστα να περιγράψει μερικά από αυτά.

Οι αναφορές του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στο «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» εντός της Ε.Ε. και οι βολές του κυρίως προς το άτυπο διευθυντήριο του Eurogroup είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου.

Χθες συνεργάτες του κ. Μακρόν τόνισαν στο Ρόιτερς ότι «Είναι συμβολικό για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ευρώπη. Έχουμε περάσει μέσα από μια οικονομική κρίση και ένα είδος κρίσης εμπιστοσύνης, η Ελλάδα το γνωρίζει καλά, υπέφερε απ’ αυτό. Ο πρόεδρος θέλει να δείξει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανοικοδομηθεί στο θέμα της Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου που από το Ιανουάριο του 2015 «έχει καεί στον χυλό» του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών δεν έχει κανέναν λόγο να μη στέκεται στο πλευρό του κ. Μακρόν όταν αυτός ζητά μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται εντός της Ε.Ε. όταν μάλιστα ετοιμάζεται να ανοίξει και επίσημα την ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης και έχει εδώ και καιρό διαρρεύσει, προφανώς όχι τυχαία, τις όποιες ανησυχίες του για νέες παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Συνεργάτης μάλιστα του πρωθυπουργού σημειώνει στο Documento ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση «έχει απόψεις και θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης» και είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί σε αυτές και να «κρύβει και εκπλήξεις» πολλώ δεν μάλλον όταν οι απόψεις αυτές είναι πολύ κοντά στις Γαλλικές θέσεις.

Ποιους θα δει και τι θα κάνει ο κ. Μακρόν στην Αθήνα

Από εκεί και μετά ο κ. Μακρόν, συνοδευόμενος από την Μπριζίτ Μακρόν (η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Ακρόπολη μαζί με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα ενώ το πλήρες πρόγραμμά της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί) και πολυμελή αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών θα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος αύριο Πέμπτη το μεσημέρι και στις 13:30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια κα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο ανδρών.

Αργότερα, ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 19.00 Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Λόφο της Πννύκας όπου και απευθύνει χαιρετισμό και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Στις 21.00 ο ΠτΔ θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό το στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μεθαύριο Παρασκευή στις 10.00 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

Άλλωστε οι Γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο και για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Και πάλι ο κ. Μοσκοβισί στη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλλην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter