Τσίπρας: Ολοκληρώσαμε ένα έργο κολλημένο δεκαετίες στην γραφειοκρατία

Τσίπρας: Ολοκληρώσαμε ένα έργο κολλημένο δεκαετίες στην γραφειοκρατία

Έργο με πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά και για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς της πόλης, καθώς και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως και άλλα, να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες και εμπόδια, και να το ολοκληρώσουμε δίνοντας μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά των Κυκλάδων και ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα». 

Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων φάσεων του έργου στα επόμενα δύο χρόνια -σήμερα εγκαινιάζεται η πρώτη φάση του έργου- θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σε βάθος 20ετίας. Σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές, στις ΥΚΩ, καθώς το ενεργειακό κόστος μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους της χώρας, και άρα η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά του συνόλου της χώρας. Σημείωσε το περιβαλλοντικό όφελος, την προοπτική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενεργειακή επάρκεια. Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, θα υπάρχει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική γιατί το καλώδιο αυτό λειτουργεί αμφίδρομα, και θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται με την ένταξη και της Μυκόνου. 

Οι Κυκλάδες είναι στην «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος κινητήριος δύναμη στην πορεία της οικονομίας, σχολίασε ότι σπάνε τα ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο και πως οι Κυκλάδες είναι στην «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού. Είπε πως όμως οι Κυκλάδες δεν πρέπει να είναι μόνο τουρισμός και πως πρέπει παράλληλα να προσανατολιστούμε στην ενίσχυση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιών μας. Επισήμανε ότι το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση για το Ν. Αιγαίο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν πολυ συγκεκριμένα οι δυνατότητες και οι προοπτικές, καθώς, όπως είπε, μόνο με την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα.

Τα ναυπηγεία 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Νεωρίου της Σύρου, δηλώνοντας πολύ ευτυχής που «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες και μεγάλες δυσκολίες, καταφέρνουμε να βρούμε λύση, να ξεμπλέξουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και να δώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε ένα ναυπηγείο με πολύ μεγάλη παράδοση που χαρακτήριζε για δεκαετίες το νησί». Σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα ξεκινήσει πάλι η δουλειά, η ζωή, η παραγωγή, στα ναυπηγεία της Σύρου. «Αυτό θα είναι ένα δείγμα χειροπιαστό ότι πράγματι βγαίνουμε από την κρίση», σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν επαρκούν οι δείκτες -που είναι θετικοί- αλλα πρέπει να αποτυπώνονται και σε χειροπιαστά πράγματα στην ζωή των ανθρώπων. «Προχωράμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το καλωσόρισμα του Δημάρχου 

Ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε το έργο της διασύνδεσης ως έργο πνοής και είπε πως στη σύντομη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, τού εξέθεσε μια σειρά από ζητήματα του νησιού, προτάσσοντας εκείνο της επαναλειτουργίας του ιστορικού ναυπηγείου το Νεωρίου. «Με τη συνδρομή σας οδεύει προς την επανεκκίνηση της λειτουργίας του», είπε ο δήμαρχος στον κ. Τσίπρα.







«Διασφαλίσαμε τον στρατηγικό χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή πολιτική της χώρας»

Μιλώντας για το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του ΑΔΜΗΕ.

Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ, «διασφαλίζοντας τον έλεγχο του 51% από το Δημόσιο», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διασφάλιση του στρατηγικού χαρακτήρα της εταιρείας για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν μια από τις μεγάλες μάχες που κερδίσαμε, σημείωσε.

«Οι καταναλωτές θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα που επιλύονται με το έργο. Επισήμανε ότι με την καλωδιακή σύνδεση, πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου, οι οποίες τροφοδοτούσαν μέχρι σήμερα την περιοχή και οι οποίοι λειτουργούσαν με πετρέλαιο.

Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που αφορά το αυξημένο κόστος που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο και που μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας. Σημείωσε ότι το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ και πως το όφελος αφορά το σύνολο των καταναλωτών και όχι μόνο τους καταναλωτές των Κυκλάδων -και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Εξήγησε δε ότι όσο αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας.

«Δραστική μείωση της μόλυνσης από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς»

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι με το έργο αντιμετωπίζεται παράλληλα και το περιβαλλοντικό πρόβλημα, με τη διακοπή της λειτουργίας των τριών Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής. Με την καλωδιακή διασύνδεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου βελτιώνεται δραστικά και περιορίζεται η μόλυνση από τους ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς.

«Πιο αξιόπιστο το σύστημα, απεμπλοκή από τον κίνδυνο των μπλακ άουτ»

Το τρίτο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας του συστήματος, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός από τα μέχρι σήμερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα με την αύξηση της κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες. Φεύγουμε, είπε ο πρωθυπουργός, από τη διακινδύνευση των μπλακ άουτ, τα οποία ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο αποτελούν πρόβλημα.

«Συνολική εξοικονόμηση πόρων 2,7 δισ. σε ορίζοντα 20ετίας»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δεύτερη φάση του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Προσέθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση κατά δυο χρόνια της τρίτης φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Έτσι, αντί για το 2022, η τρίτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης, θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, καθώς η συνολική εξοικονόμηση πόρων θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι διασυνδέσεις αυτές σηματοδοτούν τη νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας: την εποχή των σημαντικών επενδύσεων που θα συμβάλουν ώστε τα νησιά μας να γίνουν αναπτυξιακός πυλώνας, όχι μόνο για τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας».

«Η διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά και τους ανθρώπους»

«Η διασύνδεση δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αφορά πρώτα και κύρια τους ανθρώπους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος σε άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το νησί.

Ως προς το ζήτημα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, επισήμανε ότι η λειτουργία της Βάσης Υποστήριξης Αεροδιακομιδών στη Σύρο, είναι γεγονός. Όπως εξήγησε, η λειτουργία της βάσης της Σύρου, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου, έχει προσφέρει άμεση ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτονταν από την Ελευσίνα. Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος πρόσβασης στα περιστατικά, αλλά και το κόστος των πτήσεων, μειώθηκαν οι πλωτές διακομιδές και περισσότερα από τα μισά περιστατικά κατευθύνονται πλέον στο νοσοκομείο Σύρου μειώνοντας το χρόνο άμεσης επέμβασης, διακομιδής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πηγή: ΑΠΕ΅-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter