Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Δημιουργείτε παρακράτος μέσα στο κράτος»

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Δημιουργείτε παρακράτος μέσα στο κράτος»

Ένα προς ένα καταρρίφθηκαν τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για ενδιάμεσους, εμείς δουλεύουμε με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μίας χώρας» είπε χαρακτηριστικά .

Κατά τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, αποκάλυψε πως άλλος ήταν τελικά ο πραγματικός μεσάζοντας, ο οποίος προσπαθούσε να κάνει πιο επικερδή για τη Σαουδική Αραβία την αγοραπωλησία.

Οι αναφορές του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ περί μη εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ήταν το ισχυρότερο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόδειξη του σκανδάλου της πώλησης οπλικού υλικού στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια έγγραφα με τα οποία ο ίδιος πρέσβης επικυρώνει πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος λειτουργεί ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Λέτε ότι δεν ευσταθεί αυτό, γιατί; Γιατί η πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή που ανέδειξε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας (Β.Παπαδόπουλος) είναι εκλεκτός του Πάνου Καμμένου…» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε το περιεχόμενο διαβαθμισμένων εγγράφων, καταδεικνύοντας πως ο Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση από τον υπουργό Εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας.

Περιγράφοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως τον Αύγουστο του 2016 η ΓΔΑΕΕ ζήτησε από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ελλάδας στο Ριάντ να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης που είχε ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Το Σεπτέμβριο του 2016 έφτασε στις ελληνικές Αρχές το έγγραφο του στρατιωτικού ακολούθου, με το οποίο αποσαφηνίστηκε η γνησιότητα της εξουσιοδότησης. Μάλιστα, αποκάλυψε πως στις 17 Νοεμβρίου του 2017 ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ κατέστησε γνωστό στην ελληνική πλευρά πως «δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, αλλά με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο προκειμένου να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία».

Άλλος ο πραγματικός μεσάζοντας

«Όμως πράγματι 4 μέρες μετά τις 17 Νοέμβρη που επικύρωσε το πιστοποιητικό για τον εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, ο πρέσβης στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και διάβασε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Σύμφωνα με όσα διάβασε ο πρωθυπουργός, ο πρέσβης σημείωνε πως υπάρχει μια «αξιόπιστη πηγή» που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του σαουδάραβα υπουργού και η οποία τόνιζε πως επειδή στην αγοραπωλησία εμπλέκεται και ο κ. Παπαδόπουλος, θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος ο σαουδάραβας υπουργός στην Ελλάδα για να αγοράσει με χαμηλότερο τίμημα το πολεμικό υλικό.

Κατά την αφήγηση του πρωθυπουργού, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τα διαρκή δημοσιεύματα και τις καταγγελτικές τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη στο Ριάντ για να του δώσει μία εξήγηση σχετικά με την αμφισβήτηση της νόμιμης εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον Βασίλη Παπαδόπουλο. «Τα έχω μάθει γιατί η πηγή είναι πολύ κοντά εκεί που παίρνουν τις αποφάσεις» απάντησε μεταξύ άλλων στον κ. Κοτζιά ο πρέσβης, με τον υπουργό Εξωτερικών να του ζητά να κατονομάσει την πηγή – μεσάζοντα. Σε εκείνο το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως ο πραγματικός μεσάζοντας είναι ο Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος είχε διατελέσει χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Να ζητήσετε με θάρρος και με παρρησία συγγνώμη από υπουργό Εθνικής Άμυνας, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως με τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί το κύρος της χώρας.

«Παίρνετε γραμμή από τον Μαρινάκη»

«Αποφάσισα να βρίσκομαι εδώ γιατί δεν θα ανεχθώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και γραφικότητα κ. Μητσοτάκη γιατί έχετε ξεπεράσει τα όρια του γραφικού» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας γιατί ζήτησε να μετατεθεί η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης.

«Από τι να ξεφυγώ; Από αντιπαράθεση με τον Μητσοτακη; Ούτε εσείς που τα λέτε ούτε και αυτοί που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν…» είπε με νόημα και συμπλήρωσε πως πως αν πάει τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει πού θα κρύψει τα παραστατικά και τις αποδείξεις της Siemens, του Κήρυκα Χανίων, τις συνακροάσεις του Αυγενάκη αλλά και το πόθεν έσχες που δεν έχει καταθέσει. Επ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή. «Για αυτά θα κληθείτε να απαντήσετε» είπε προς τον κ Μητσοτάκη, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να τον χειροκροτούν όρθιοι.

Κατήγγειλε δε πως η ΝΔ παίρνει γραμμή από ΜΜΕ που οι ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε λυσσαλέα κυβερνητική επίθεση, κάνοντας λόγο για «συντονισμένο κρεσέντο από τον -κατά δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη- κουμπάρου σας περνάει, ο οποίος πιο συχνά περνά το κατώφλι του εισαγγελέα από αυτό του σπιτιού του.

«Δημιουργείτε παρακράτος μέσα στο κράτος»

«Δημιουργείτε παρακράτος μέσα στο κράτος» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας το γεγονός πως προκειμένου η ΝΔ να ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση χρησιμοποιεί με τον πιο ανοίκειο τρόπο το διπλωματικό σώμα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε εκ νέου ως σκευωρία το θόρυβο που προκάλεσε η ΝΔ για το ζήτημα, ενώ χαρακτήρισε δειλή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν αυτή καταψήφισε στη διάσκεψη των προέδρων τη μετάθεση της κουβέντας για σήμερα.

«Έχετε μία διαστροφή, επανέρχεστε στο τόπο του εγκλήματος» είπε και πάλι απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπαίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ που ζητούσε να μάθει «πού είναι τα λεφτά» της συμφωνίας στη δευτερολογία του, ενώ πριν κατέκρινε την αγοραπωλησία. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για ενδιάμεσους, εμείς δουλεύουμε με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μίας χώρας» είπε. Αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο αλλά και στο ρόλο του Τζον Σφακιανάκη, επισήμανε πως ο μεν «επιχείρησε να διαπραγματευθεί με τον επίσημο εκπρόσωπο για να πάρει μεγαλύτερο τίμημα, ενώ εσείς (σ.σ. ΝΔ) θέλατε να διαπραγματευθεί με κάποιον άλλον ενδιάμεσο που εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία και είναι έλληνας αλλά επιδίωκε μικρότερο τίμημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter