Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Η συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ξεπεράσατε τα όρια του γραφικού (Live)

Δεν θα ανεχτώ καμία πρόκληση, καμία συκοφαντία και καμία γραφικότητα από τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τοποθετούμενος επί της επερώτησης της ΝΔ για τη συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. 

Αποκαλύψεις σχετικά με το θέμα του μεσάζοντα έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης της επερώτησης για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος λίγο νωρίτερα, υποστήριξε καταθέτοντας και τα σχετικά πιστοποιητικά ότι ο Β. Παπαδόπουλος ήταν ο αυθεντικός πληρεξούσιος για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας και πως ήταν ένας άλλος «ενδιάμεσος» εκ Κρήτης ορμώμενος ο οποίος έδινε στον έλληνα πρέσβη στο Ριάντ την αντίθετη πληροφορία (ότι δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος).

Φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Γαλλία και στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις μου με Μακρόν και Γιούνκερ έγινα για να μη βρίσκομαι στη Βουλή, για να δραπετεύσω.. Από τι; Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; ούτε εσείς, ούτε εκείνοι που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση

Αγαπητέ κ. Τασιούλα σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λυσσαλέα επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ.

Εδώ και 15 μέρες βρέθηκαν τα paradise papers, συνομιλίες Αυγενάκη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ένα κρεσέντο από μέσα ενημέρωσης βρήκε έναν, εχθρό την κυβέρνηση, και προσέθεσε: Τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, ο κομιστής, καθυβρίζει εκεί καταντήσατε τη ΝΔ κ Μητσοτάκη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο, δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνηση και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδα. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε και συμπλήρωσε.

Βλέπετε ότι δεν είναι θέμα ημερών, βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια. Όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα βγάλουμε μόνο την χώρα από την κρίση, αλλά θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.

Δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής

Δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σας ότι θα είστε αλλά δυο χρόνια εκεί που είστε, συν τέσσερα, απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις; Από τους βαρόνους;».

«Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε για βούρκο και για λάσπη απευθυνόμενος σε μένα. Δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Εμείς θέλουμε το φως, γι΄ αυτά είμαι εδώ σήμερα, για να υπερασπιστώ το φως» είπε ο Αλέξης Τσιπρας.

Συμπλήρωσε δε πως όλες αυτές τις μέρες δεν έχει καταλάβει ο κόσμος γιατί κατηγορείται και ποιος κατηγορείται.

Δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη

Το βασικό σας επιχείρημα κ. Μητσοτακη είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές για χρηματισμό λειτουργών του Δημοσίου για τη διαρροή εγγράφων.

«Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίς, ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος για τη γνησιότητα του εγγράφου. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου και τόνισε:

Τον Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη.

Προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, προανήγγελε ο πρωθυπουργός

Η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με απόρρητα τηλεγραφήματα, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν θα καταθέσει στη Βουλή τα έγγραφα με την απάντηση του πρέσβη μας στο Ριάντ, αλλά θα τα δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων να τα διαβάσουν.

Προσέθεσε ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης, ο πρέσβης έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας Σαουδικής Αραβίας που λέει πως πρέπει να έρθει στην Αθήνα για να άμεση διαβούλευση, το όνομα αυτού κ. Ζορζ Σφακιανάκης, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ούτε αυτός είναι η Σαουδική πλευρά, είναι ενδιάμεσος και αυτός, και προσέθεσε:

Να ζητήσετε συγνώμη κ. Μητσοτάκη από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα, δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη.

Όπως είδατε απάντησα επί της ουσίας, αλλά δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, θα καταθέσω αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Καμμένος: Μητσοτάκης και Μπακογιάννη γνωρίζουν τον «μεσάζοντα» - Έχει δικηγόρο βουλευτή της ΝΔ

Σειρά αποκαλύψεων από το βήμα της Βουλής από τον Πάνο Καμμένο. Κατά τα λεγόμενα του ΥΠΕΘΑ, ο αποθανών, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζαν καλά τον -σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΝΔ- μεσάζοντα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, Βασίλη Παπαδόπουλο. Δικηγόρος του κ. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποκάλυψε ο κ. Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως η καταγγελία του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ανύπαρκτη! «Στηρίχτηκε όλη η καταγγελία σε ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου περί δήθεν αναφοράς ενός ταξιάρχου» είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τέτοια». Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο εν λόγω ταξίαρχος κλήθηκε σε απολογία και απάντησε πως αγνοεί παντελώς οποιαδήποτε αναφορά ως προς τα όσα επικαλείται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Παρέθεσε, επίσης, πως στο γραφείο του ήρθε ο εισαγγελέας Στρατιωτικής Δικαιοσύνης προκειμένου να ελέγξει «αν κάποιοι διακινούν χαρτιά για να γίνει χαρτοπόλεμος», με την ΕΔΕ να καταλήγει στο συμπέρασμα πως η διαρροή έγινε από τη ΓΔΑΕΕ. Κατηγόρησε δε ότι μέλη του Κοινοβουλίου λειτουργούν ακόμα και ως δημοσιογράφοι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της συμμορίας κατηγορουμένων για εμπορία ναρκωτικών, ενώ στρεφόμενος στον Άδωνη Γεωργιάδη τον αποκάλεσε πωλητή βιβλίων Ναζί και γιλέκων, προαναγγέλοντας ότι θα του απαντήσει στη Δικαιοσύνη.

Ως προς τη συμφωνία, υποστήριξε ότι είναι διακρατική και πως δεν υπάρχει μεσάζων, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα θα κατέληγαν στο ΥΠΟΙΚ. «Πρώτη φορά βλέπω διεφθαρμένες πωλήσεις και όχι αγορές όπλων» είπε δηκτικά και έκανε λόγο για κατασκευασμένο σκάνδαλο «μετά το Λονδίνο, μετά τον ναρκέμπορο» που σκοπό είχε την «υποστήριξη του κουμπάρου της κ. Μπακογιάννη», δηλαδή τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι σχέσεις του «μεσάζοντα» με τη ΝΔ

«Επειδή με ρωτάτε αν τον ξέρω (σ.σ. τον Β. Παπαδόπουλο), ναι τον ξέρω» παραδέχτηκε και συνέχισε αποκαλύπτοντας: «Από τον κ. Μητσοτάκη! Σήμερα όμως δεν είναι εδώ, λείπει από τη συζήτηση». Ο κ. Καμμένος έφερε στο «φως» ότι το 1999 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν γίνει πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να δοθεί δάνειο στη Ρωσία για την αποζημίωση των ελλήνων εξαγωγέων που δεν πληρώνονταν από τη Σοβιετική Ένωση». Κατά τον ΥΠΕΘΑ, το 1991 -επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη- πήγε αποστολή στη Ρωσία, στην οποία συμμετείχε η κ. Μπακογιάννη. Εκεί, συναντήθηκε με τον Ηλία Παπαδόπουλο και τον γιο του που -κατά τον υπουργό- εισέπραξαν 67 εκατ. δραχμές.

Ο δικηγόρος και η Γεννηματά

Ο κ. Καμμένος το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτοντας πως ο δικηγόρος του κ. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ. «Να σηκώσει το χέρι όποιος τον ξέρει» είπε, όμως κανένας βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκρίθηκε.

«Ο Λοβέρδος πια έχει βγάλει το μεροκάματο στα πρωτοσέλιδα και τις τηλεοράσεις» είπε ειρωνευόμενος, ενώ ανέφερε πως και επί Φώφης Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Παπαδόπουλος είχε συνάψει συμφωνίες για αγορά οπλικού υλικού.

Με απείλησε ο έμπορος όπλων, Πατεράκης

Στην αποκάλυψη ότι ο έμπορος όπλων Πατεράκης που φωτογραφιζόταν με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο του CDU απείλησε τον ίδιο και την οικογένειά του προχώρησε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

Μιλώντας στη συζήτηση για την υπόθεση με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό. Ο άγνωστος, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, απείλησε τον ίδιο και την οικογένειά του.

Τι είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παρευρίσκεται στη Βουλή σήμερα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης που συζητάμε σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «σκανδαλώδη όπως φαίνεται» η σύμβαση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά του Πρωθυπουργού και κατά τον προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο, δύο φορές τον επέλεξε για να συγκυβερνήσουν, ανέφερε και πρόσθεσε απευθυνόμενος τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Άμυνας:

«Ταιριάζετε, η συγκολλητική ουσία που σας έφερε κοντά είναι ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, ο λαϊκισμός ... Όπως ήρθατε μαζί, έτσι θα φύγετε και μαζί ... Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κ. Καμμένο, κ. Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, ο Πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Κύριε Τσίπρα, μήπως σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης, που, όπως είπε, έχει απορρίψει κάθε αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση πώλησης των βλημάτων, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Τσίπρα: Γιατί εμπλέξατε έναν μεσάζοντα, γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που ενέχεται σε παραβάσεις, υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία και αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατ. στα δημόσια ταμεία;

Παράλληλα, έθεσε στον κ. Καμμένο το ερώτημα αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας έχει επιχειρήσει να κάνει και άλλες δουλειές με το Δημόσιο επί των ημερών του και αν τον γνωρίζει ή όχι;

Τι προηγήθηκε:

Η συζήτηση ξεκίνησε με το λόγο να παίρνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αφού παρέθεσε αρχαία γνωμικά του Γλαύκου από την Ιλιάδα, πέρασε στο προκείμενο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποφάσισαν σε δύο συνεδριάσεις να εκποιήσουν εύχρηστο μεν αλλά περισσευούμενο οπλικό υλικό» είπε για την επίμαχη προσπάθεια πώλησης πολεμικού υλικού στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επρόκειτο για διακρατική συμφωνία που δεν επιτρέπει την ύπαρξη οποιουδήποτε μεσάζοντα βάσει του ν. 3978/11.

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εξαπατήθηκε από τον Πάνο Καμμένο εξαιτίας του ότι «έκανε συμφωνία με ιδιώτη μεσάζοντα», γιατί -σύμφωνα με πάντα με τον κ. Τασούλα- ο ιδιώτης δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία. «Το περίεργο είναι ότι επιμένει πως είναι διακρατική η συμφωνία» είπε για τον κ. Καμμένο και κατέληξε λέγοντας πως πρόκειται για «συμφωνία αίσχους», καλώντας τον ΥΠΕΘΑ να πείσει το Κοινοβούλιο όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, επανέλαβε τα γεγονότα της υπόθεσης Το ενδιαφέρον από την τοποθέτησή του κ. Δαβάκη ήταν όταν αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα διευκρινίσει το θέμα της συνεδρίασης γιατί είναι απόρρητο, στην αμέσως επόμενη αποστροφή του την αποκάλυψε, λέγοντας πως η συνεδρίαση θα αφορά την προμήθεια ελαστικών αεροθαλάμων!

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως αν στο μεσοδιάστημα είχε ενημερωθεί για το ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλου, τότε η ψήφος του δεν θα ήταν θετική. «Μας παραπλανήσετε εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε;» ρώτησε στρέφοντας το βλέμμα του στον Πάνο Καμμένο. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων με εμπλοκή της ΜΙΤ, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο που πήρε την σκυτάλη να στηλιτεύει το γεγονός πως μετά την αποκάλυψη αυτή που έκανε ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ, ακόμα παραμένει στη θέση του.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.