Τσίπρας: Στις ΗΠΑ χωρίς νέα μέτρα στις αποσκευές

Τσίπρας: Στις ΗΠΑ χωρίς νέα μέτρα στις αποσκευές

Σε ρυθμούς ΗΠΑ κινείται το Μαξίμου με τα μέλη της Κυβέρνησης να αναχωρούν σταδιακά αρχής γενομένης από σήμερα.Τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον και με τον Αλέξη Τσίπρα μία ημέρα πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει πιθανότατα αύριο Παρασκευή για το Σικάγο ενώ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται ήδη στην Ουάσινγκτον και το Σάββατο θα συναντηθούν με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρόκειται για μία έτσι κι αλλιώς κρίσιμη συνάντηση κυρίως διότι η Αθήνα αναμένει από το Ταμείο να ανοίξει τα χαρτιά του για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια βέβαια ώρα και παρά την προσπάθεια μερίδας του συστημικού Τύπου να ανοίξει εκ νέου θέμα νέων μέτρων μετά την έκθεση του Ταμείου για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το ίδιο το Ταμείο έβαλε τα πράγματα στη θέση τους σημειώνοντας ότι ο στόχος στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 στην Ελλάδα παραμένει 2,2% του ΑΕΠ και τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα είναι αρκετά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Επί της ουσίας το Ταμείο πετά το μπαλάκι στους Ευρωπαίους αφού συνεχίζει να θεωρεί ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν βγαίνει και ζητά εμμέσως πλην σαφώς από τους υπόλοιπους θεσμούς ή να μειώσουν τον στόχο ή να λάβουν νέα μέτρα ενδεχομένως να φέρουν πιο μπροστά τα προαποφασισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 κάτι που τουλάχιστον προς ώρας δεν έχει τεθεί ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από το Βερολίνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στη συνάντηση του ερχόμενου Σαββάτου του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη με την κα. Λαγκάρντ οι πληροφορίες θέλουν το βασικό μενού να είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων της τρίτης αξιολόγησης (εργασιακό, κόκκινα δάνεια , τράπεζες , κλειστά επαγγέλματα).

Τη Δευτέρα η κα. Λαγκάρντ θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον και με τον Αλέξη Τσίπρα μία ημέρα πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για την Αθήνα το ταξίδι στις ΗΠΑ έρχεται σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για τις ελληνικής επιδιώξεις τόσο λόγο της προοπτικής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας όσο και των επενδύσεων που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή σε συνδυασμό με τις κάκιστες σχέσεις, αυτήν την περίοδο ΗΠΑ και Τουρκίας.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter