Τσίπρας: Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία

Τσίπρας: Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία

«Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Το σημαντικό σήμερα είναι ότι τελειώνει η αβεβαιότητα» και «ταυτόχρονα τελειώνει και η εποχή της λιτότητας» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «με βάση τις προβλέψεις για το 2019, 2020, 2021, 2022, έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πέρα από την υποχρέωσή μας να έχουμε 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, από το 2019 έως το 2022».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι με το τέλος του προγράμματος , «η υπευθυνότητα πια ανήκει στους Έλληνες» και «εμείς και κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση, θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίζει τα μέσα, προκειμένου να φτάσουμε σ’ αυτούς τους στόχους».

«Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές τις οποίες καταγράψαμε στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Ήδη χθες είχαμε την αναβάθμιση από έναν εκ των οίκων αξιολόγησης, που σηματοδοτεί την θετική αποδοχή της απόφασης του Eurogroup, από την επενδυτική κοινότητα» τόνισε.

Υπογράμμισε δε, ότι «η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, είναι ότι κατάφερε μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να εφαρμόσει τόσες πολλές και τόσο σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις».

Πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τεράστια, «αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα της τάξης του 15% του ΑΕΠ της χώρας το 2010, και σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4% – και συμπλήρωσε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων ήταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις: με την δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού ταμείου ενώ ήταν δεκάδες, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, στην κατάστρωση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δασικών χαρτών.

Είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες για «να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «έτσι, πιστεύουμε ότι θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να ελαφρύνουμε τα βάρη με δικαιοσύνη και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν μείνει ακόμα, από αυτή την οκταετία της μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά» δηλώνοντας ότι «έχουμε μία πτωτική τάση στα δεκαετή ομόλογα».

«Αυτός ο καθαρός διάδρομος, πέραν της δεκαετίας, μιας και τα δάνεια του EFSF θα αποπληρωθούν μετά το 2032, δίνει μία σταθερότητα στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, και αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα “μαξιλάρι”, πάνω από 24 δισ. ευρώ, μας διευκολύνει να επιλέξουμε εμείς το χρόνο που θα βγούμε στις αγορές με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο. Και μας δίνει μία ασφάλεια απέναντι σε πιθανές αναταράξεις που θα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως στην παγκόσμια οικονομία» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είναι προτεραιότητα και να έχει υπάρξει μία πιο ήπια προσαρμογή, ενώ δήλωσε υπέρμαχος των εξισορροπημένων προϋπολογισμών. «Αυτό το οποίο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησε στην χρεοκοπία, ήταν μία απίστευτη σπατάλη, διαφθορά, θα έλεγα ανευθυνότητα απέναντι στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Και σε ό, τι με αφορά, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην γυρίσει πίσω η Ελλάδα σε αυτή την τραγική περίοδο».

Μιλώντας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα, είπε ότι ήταν συλλογικές, αλλά «υπερβολικά σκληρές».

«Εν τούτοις θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αιτίες που δημιούργησαν αυτές τις αποφάσεις, οι αιτίες που δημιούργησαν την κρίση, εν πολλοίς βρίσκονται και στο εσωτερικό της χώρας» είπε, και ανέφερε «μία ανεξέλεγκτη ροπή προς σπατάλες, καμία πρόνοια προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, το μαύρο χρήμα. Όλα αυτά αποτελούν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

Σημείωσε πάντως, ότι ήταν «λάθος η επιμονή σε μία εμπροσθοβαρή και πρωτοφανή σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή στα πρώτα χρόνια, που οδήγησε στην απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η μεταναστευτική κρίση είναι εδώ για να μείνει», καθώς «έχει να κάνει με τις μεγάλες αιτίες που την προκαλούν, τους πολέμους, τις ανισότητες, τη δημογραφική ανισομέρεια ανάμεσα στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και στην Ευρώπη».

«Πρέπει να αναλογιστούμε, αν αυτή την κρίση και άλλες μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, θα τις αντιμετωπίζουμε με μία συλλογική διάθεση, ως ευρωπαϊκές προκλήσεις που απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις, ή θα τις αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά, κτίζοντας φράχτες και κοιτάζοντας μονάχα την δική της αυλή» είπε, δηλώνοντας «υπέρμαχος της πρώτη άποψης».

«Θεωρώ ότι η δεύτερη λογική αντιμετώπισης , μπορεί στο τέλος της ημέρας, πέραν του ότι θα μεγεθύνει το πρόβλημα, να οδηγήσει και στην διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, έχει τρεις διαστάσεις: την εξωτερική διάσταση, την προστασία των συνόρων και την εσωτερική διάσταση.

«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση, χρειάζονται συμφωνίες με τρίτες χώρες, ένας ευρωπαϊκός θεσμός επιστροφών. Χρειάζεται όμως – και έρχομαι στην εσωτερική διάσταση – και μία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, δηλαδή η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ώστε να λειτουργούμε με μία λογική διαμερισμού της ευθύνης».

Τόνισε ότι είναι ένα «ζήτημα πολιτικής επιλογής. Θέλουμε η Ευρώπη να ακολουθήσει την πολιτική που είδαμε σε άλλες χώρες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια σκληρή πολιτική που χωρίζει οικογένειες, που χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους, ως ένα μέσο συμβολικής τιμωρίας για να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους – ή θέλουμε να βρούμε λύσεις, αλλά στο πλαίσιο των αξιών μας; Των κοινών μας αξιών, που δεν μπορεί παρά να είναι ανθρωπιστικές;».

BREXIT

Αναφορικά με το Brexit και την σύγκριση με το Grexit, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη συζήτηση για το Grexit με τη συζήτηση για το Brexit, αλλά κοιτάτε πώς αλλάζουν οι καιροί: Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει πια ο όρος Grexit στο λεξιλόγιο της Ευρώπης».

Όπως είπε, δεν πιστεύει ότι η επιλογή του βρετανικού λαού, η οποία είναι σεβαστή, θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του λαού, και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε οι όροι του Brexit να είναι οι καλύτεροι δυνατοί, τόσο για τους Βρετανούς πολίτες, όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες».

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδη, ο πρωθυπουργός είπε: «Φτάσαμε έως εδώ έχοντας οριακή πλειοψηφία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε έως το τέλος, και ενδεχομένως αυτή η εξέλιξη να μας βγει και σε καλό».

Πρόσθεσε μάλιστα, λέγοντας στον δημοσιογράφο: «Εσείς έχετε εμπειρία εδώ στην Βρετανία, από τον τρόπο που η πρωθυπουργός Μέι έχει καταφέρει να διαχειριστεί ίσως την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για την Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είναι το Brexit, χωρίς καν να έχει πλειοψηφία. Εγώ έχω μικρή πλειοψηφία και έχω φτάσει έως εδώ».

Εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε χωρίς αναταράξεις στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβρη του 2019 και θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας το πού ήμασταν το 2015 όταν πήραμε την εντολή, που είμαστε τώρα και που θα είμαστε το 2019».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερωτηθείς για τη σχέση με την Τουρκία, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην γείτονα, είπε ότι είναι βέβαιο «ότι έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα μπροστά μας που πρέπει να κουβεντιάσουμε και να διευθετήσουμε. Το γεγονός ότι έχω ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, παρά τις διαφορές μας, νομίζω ότι είναι θετικό γεγονός».

Χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, ως «μία ισχυρή προσωπικότητα στον διεθνή πολιτικό στίβο, με πολύ μεγάλη πείρα, ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολλές φορές όμως απρόβλεπτο».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το θέμα της Τουρκίας με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που το αντιμετωπίζετε εσείς στην Βρετανία. Εμείς δεν έχουμε την ευτυχία να συνορεύουμε με την Ιρλανδία ή με τη Γαλλία. Συνορεύουμε με την Τουρκία. Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας, αναγκαζόμενοι να αντιμετωπίζουμε και απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε εδώ και τρεισήμισι μήνες δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται, χωρίς να έχει αποδοθεί κανένα κατηγορητήριο, στις φυλακές της Αδριανούπολης. Πώς μπορεί κανείς να το εξηγήσει αυτό; Το έθεσα χθες στην τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν».

«Προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα, να δείχνω την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, για την επίλυση των διαφορών και να κτίζω γέφυρες» είπε, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί ως μία κρίσιμη, γεωπολιτικά, δύναμη, ένας πυλώνας σταθερότητας, είναι μία δύναμη ευθύνης στην περιοχή. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσω, βάζοντας όμως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

“Πάλεψα για μία καλύτερη Ευρώπη”

Εξάλλου, είπε ότι ήταν λάθος το 2015, «όταν θεωρήσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ ήμουν ένας πολιτικός που ήθελα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εμείς παλέψαμε και πάλεψα προσωπικά, για να φτιάξουμε μία Ευρώπη καλύτερη για τους πολίτες της. Μία Ευρώπη που δεν θα τιμωρεί τους λαούς της, με κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία».

«Αν είναι κάτι να φοβόμαστε, δεν είναι για τις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για μία καλύτερη Ευρώπη, αλλά γι’ αυτές που παλεύουν για να μην υπάρχει Ευρώπη. Και αυτές είναι οι λαϊκιστικές δυνάμεις της άκρας Δεξιάς, που δυστυχώς ενισχύονται το τελευταίο διάστημα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν έχει γίνει μέρος του κατεστημένου, είπε: «Όπως είδατε, δεν φοράω γραβάτα σήμερα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του καθεστώτος, αλλά θα γίνουμε μία δύναμη και μία χώρα, η οποία είναι μέρος της λύσης στην Ευρώπη και όχι μέρος του προβλήματος».

«Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπουμε όλο αυτό το διάστημα, τόσο με την έξοδο από την οικονομική κρίση, την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, τη λύση μετά από 25 χρόνια σε ένα κρίσιμο ζήτημα στα βόρεια σύνορά μας – το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας – της τριμερούς μας συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στην περιοχή, την ακόμα πιο ισχυρή σχέση μας με τους συμμάχους μας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μετατράπηκε από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης αυτά τα τρία χρόνια, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας τόνισε: «Όχι – δεν είμαι μέρος του κατεστημένου, αλλά είμαι μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, που έχει μεγάλες διαφορές, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα κοινό όραμα και να παλεύει ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να το κάνει πράξη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter