Τσίπρας: Τώρα η μπαλα στο γήπεδο των δανειστών – Υπερψηφίστηκε με 153 «Ναι» το νομοσχέδιο με την συμφωνία

Τσίπρας: Τώρα η μπαλα στο γήπεδο των δανειστών – Υπερψηφίστηκε με 153 «Ναι» το νομοσχέδιο με την συμφωνία

Υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ και 128 κατά, σε σύνολο 281 παρόντων βουλευτών, το πολυνομοσχέδιο που αποτυπώνει την συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, με τις οποίες είναι «δεμένη» η συμφωνία που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Αυτό άλλωστε ήταν και το πνεύμα της δήλωσης που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από την Βουλή:«Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Είναι σειρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε απόφαση για το χρέος, στο Eurogroup, αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως με την συμφωνία αυτή «προχωράμε επιτέλους στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους», ξεκαθαρίζοντας όμως, πως «αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη για το χρέος, τότε δεν υπάρχει η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα». Αναφέρθηκε εκτενώς και στα αντίμετρα της συμφωνίας, σημειώνοντας πως, παρά τα όσα λέει η Ν.Δ., συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ, «τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός», αντίθετα ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων θετικών παρεμβάσεων, έως το 2021.

Αρνητικός στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος απέδωσε την ψήφο των βουλευτών της συμπολίτευσης στον στόχο της παραμονής στην εξουσία. Πάντως, ξεκαθάρισε, ότι οποιαδήποτε είναι η επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα, ενώ για άλλη μια φορά έθεσε θέμα εκλογών.

Την αρχή και τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου καταψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα δύο άρθρα 70 και 71, που αφορούν στην μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, χωρίς καθεστώς εξαιρέσεων, έλαβαν αυξημένη πλειοψηφία, αφού υπερψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα της Βουλής.  

12.03 Παρών στο άρθρο 56 ψήφισε η Χριστοδουλοπούλου – Δεν υπάρχει θέμα, ξεκαθαρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρών στο άρθρο 56 ψήφισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η ψήφος της δε συνιστά πρόθεση να πλήξει την κυβέρνηση, αλλά αποτελεί μία ατομική διαφοροποίηση. Το άρθρο 56 ρυθμίζει ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και σε ανακοίνωσή της η Τ. Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει ότι η διαφοροποίηση αφορά στο θέμα των απολύσεων εκπαιδευτικών. 

Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται κανένα θέμα με την επιλογή της κας Χριστοδολυοπούλου, γιατί οι λόγοι της καταψήφισης του άρθρου είναι συναισθηματικοί και όχι πολιτικοί και στηρίζει την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, ότι η απόφασή της σχετίζεται με την συνδικαλιστική δράση του αδερφού της στην ΟΙΕΛΕ. 

11.48 Τι στάση τηρούν τα κόμματα στην ψηφοφορία

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Υπερψηφίζουν το σύνολο του νομοσχεδίου, επί της αρχής και όλα τα άρθρα.

Νέα Δημοκρατία – Ποτάμι – ΚΚΕ – Ένωση Κεντρώων: Καταψηφίζουν επί της αρχής του νομοσχεδίου και όλα τα άρθρα. Υπερψηφίζουν το άρθρο 70, που προβλέπει την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια, καθώς και το άρθρο 71, που προβλέπει την εξαίρεση της βουλευτικής αποζημίωσης από τα αφορολόγητα ποσά.

ΠΑΣΟΚ: Καταψηφίζει επί της αρχής του νομοσχεδίου και όλα τα άρθρα. Υπερψηφίζει το άρθρο 70 που προβλέπει την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια, καθώς και το άρθρο 71 που προβλέπει την εξαίρεση της βουλευτικής αποζημίωσης από τα αφορολόγητα ποσά. Επίσης, υπερψηφίζει την τροπολογία 1032, σχετικά με θέματα που αφορούν στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).​

Από την ψηφοφορία απουσιάζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αν και, παρά τον αποκλεισμό τους από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είχαν, βάσει κανονισμού, το δικαίωμα να ψηφίσουν. Σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δηλώνουν ότι, «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

11.17 Τσακαλώτος: Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων

«Εμείς υποστηριζουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων σε δυσμενείς συνθήκες», σημείωσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για μονόδρομο, δεν είμαστε τεχνοκράτες, πρέπει να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματά τους».

Αναφερόμενος στην συμφωνία, τόνισε πως «έχουμε εξηγήσει και ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο και ότι θα μειωθούν και οι συντάξεις. Είναι μέσα στην ιδεολογία μας αυτό; Όχι», όμως «αυτό που κάναμε, είναι ένας συμβιβασμός, γιατί έπρεπε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ είχε αυτές τις απαιτήσεις, με λάθος υπολογισμούς και λάθος τεκμηρίωση». Σχολιάζοντας τα αντίμετρα που προβλέπονται σημείωσε: «Εμείς λέμε στον συνταξιούχο: Δεν έχετε εγγόνια που τους δίνετε από την συνταξή σας; Δεν πληρώνετε φάρμακα» και αυτά θα είναι ωφελήματα από τα αντίμετρα.

Ειδικά, αναφέρθηκε στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το προαπαιτούμενο πλεόνασμα, ώστε να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, τονίζοντας ότιο τρόπος που παρουσιάζουν τους υπολογισμούς τους «είναι ανέντιμος». Επίσης, καταλόγισε στην Ν.Δ «καταστροφολογία για την οικονομία», την ίδια στιγμή που «η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 8,6%» και «οι λιανικές πωλήσεις κατά 4,6%» και τους τελευταίους 4 μήνες έχουμε 125 χιλιάδες θέσεις εργασία και «πάνω από τις μισές δεν είναι ευκαιριακού τύπου» και οι εξαγωγές «έχουν αυξηθεί κατά 6%». 

Το πρόβλημα, επισήμανε, εστιάζεται στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί «όλοι οι επενδυτές έχουν αναστείλει τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση. Αν ρωτήσεις έναν επενδυτή, ρώτα πότε θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και πότε θα φύγουν τα capital controls». Σημείωσε πως, με την ποσοτική χαλάρωση «αλλάζουμε σελίδα και σύντομα θα φύγουν τα capital controls».

Τέλος, ο Ευκ.Τσακαλώτος επισήμανε ότι «εμείς πιέζουμε για μία καλή λύση για το χρέος», υποστηρίζοντας ότι με αυτό έπρεπε να συνταχθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Τι έχει ο κ.Πιτέλα που δεν έχει η κ.Γεννηματά», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην στήριξη που υπάρχει προς την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως, έκανε αναφορά και στο …survivor, λέγοντας ότι «όλοι βλέπουν, οι αρχηγοί τελείωσαν, δεν υπάρχει λόγος έντασης».​

22.35 Καμμένος: Δε μειώνονται οι αποδοχές στους ένστολους 

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

22:14  Φώφη Γεννηματά: Η παραμονή στην εξουσία στόχος του Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο ένα σχέδιο: να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Τάζει προσλήψεις φαντάσματα την ώρα που διαλύονται τα νοσοκομεία και κάνει σύγκριση με το τι έγινε στην Υγεία τη δεκαετία του 80’» Αυτό επισήμανε στην τοποθέτηση της η Φ.Γεννημάτα μαζί με έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του κόμματος της γιατί μίλησε μετά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξ.αντιπολίτευσης. Γεγονός που ο πρόεδρος της Βουλής, Νϊκος Βούτσης απέδωσε σε ασυνέπεια στις συνεννοήσεις με το γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Η Φ.Γεννηματά υποστήριξε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι «έχετε βάλει ταμπέλα «πωλείται» πάνω από την Ελλάδα. Ξεγυμνωθήκατε, χάσατε και το τελευταίο φύλλο συκής». Αναφορικά με την συμφωνία υποστήριξε ότι έχει σκληρά μέτρα «χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος» για το οποίο αναφέρονται όσα είχαν συμφωνηθεί και το 2012

21.52 Τσίπρας: Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, ούτε κοινωνική ούτε πολιτική. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός. Ούτε γεννήθηκα σε καρέκλες, ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες», ανταπάντησε στην δική του δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.«Εμείς δίνουμε μάχη για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία», τόνισε, λέγοντας παράλληλα ότι στην Ν.Δ. «αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας που είχαν και λεηλατούσαν τον λαό και την κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατηγορίες της Ν.Δ. για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. λέγοντας πως «οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό».  όμως στην συνέχεια «εμείς αποφασίσαμε να πάμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε. αυτή είναι η συμφωνία, επέλεξε εμάς και όχι αυτούς που λεηλάτησαν την χώρα». έτσι «κοιτώντας στα μάτια τους έλληνες πολίτες. προχωράμε».

«Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά σε αυτό τον τόπο;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Να κάνει αυτοκριτική γιατί διεκδικούσε; Εμείς αναλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη… Η αριστερά έκανε τους στρατούς των διορισμών; Η αριστερά είναι υπεύθυνη για τις δομικές στρευλώσεις;».

Ο Αλ.Τσίπρας εγκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας πως «κατάπιατε 65 δισ. μέτρα, την περίοδο της λεηλασίας και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα».

Τέλος, ο Αλ.Τσίπρας παρατήρησε: «Είδα ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε και δεύτερη δευτερολογία, συνήθως όσοι ζητούν τον λόγο για δευτερολογία, το κάνουν χωρίς κείμενο».

21:40 Περί «τσάμπα μάγκα» η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα και μετά κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει ότι είχα αυταπάτες» είπε στην δευτερολογία του ο Κ.Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως τσάμπα μάγκας είναι «αυτός που λέει ότι δίνει 13η σύνταξη και μετά στέλνει επιστολές στο εξωτερικό που λέει ότι δεν θα το ξανακάνει» και «αυτός που κερδίζει τις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική ενώ όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει απλή αναλογική».

Αναφορικά με την δήλωση του πρωθυπουργού περί μη εφαρμογή των μέτρων χωρίς λύση για το χρέος ο Κ.Μητσοτάκης σχολίασε: «Υπάρχει πουθενά αυτό στις 1000 σελίδες ή θα αρχίσετε πάλι να σκίζετε τα μνημόνια;». Επίσης δήλωσε απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού στις ευρωεκλογές και στην καταστροφολογία πώς «αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά δεν μας δείχνετε τις δικές σας δύο χρόνια πρίν; Δεν θεωρώ κακό πράγμα να λέω σε δύο χρόνια αυτά που λέω και τώρα».

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το χρέος εκτοξεύθηκε από το 60% του ΑΕΠ στο 275% λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. ​

20:30 Τσίπρας: Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς λύση στο θέμα του χρέους

Με την συμφωνία «τελειώνει με την βούλα το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης» σημείωσε ο Αλεξης Τσίπρας λέγοντας ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Ν.Δ είναι «γεμάτη με σκάνδαλα, μίζες, ρεμούλες, θαλασσοδάνεια» έτσι «αυτό σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ξέρει ο ελληνικός λαός ότι εμείς δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής. Δεν έχουμε ούτε την Ζημενς ούτε την Νοβάρτις. Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό»​

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αφήγημα του 4ου μνημονίου που έχει η Ν.Δ από το 2016» λέγοντας πως αυτή «ήταν η εγγύηση που προσπαθούσατε να δώσετε στους δανειστές για να τους πείσετε να μας το φορτώσουν μήπως μπορέσετε να επανέλθετε στην εξουσία. Το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια εξισορροπημένη συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για λύση του προβλήματος του χρέους».

Σχετικά με την διαπραγματευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είμασταν έτοιμοι να φτάσουμε μέχρι τα άκρα προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συμφωνία που θα μας έδινε προοπτική εξόδου» μέχρι που «έγινε φανερό ότι προχωράμε επιτέλους στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους». Αντίθετα σημείωσε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη ότι «εσείς πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε την φανέλα του ΔΝΤ» και τώρα «έρχεστε εδώ και λέτε για μνημόνια και το πόσο κυνικοί είμαστε». Θύμισε ότι «πριν από 5 μήνες φέραμε εδώ στην Βουλή την κατανομή εφάπαξ σύνταξης σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και μας καταγγέλλατε ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές». Αποκάλεσε την Ν.Δ «αντιπολίτευση του ότι κάτσει-ότι λάχει, έτσι και γιουβέτσι».

Τα μέτρα «που δεν ήταν επιλογή μας τα ζητούσε το ΔΝΤ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «αν όμως δεν έχουμε θετική εξέλιξη για το χρέος, το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετάσχει. Τότε δεν υπάρχει η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα» και «τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν και αυτό το γνωρίζουν οι πιστωτές και ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εγώ με θάρρος με ευθύνη και με παρρησία το λέω σε όλους εσείς τι είπατε σε αυτούς όταν σας ρωτήσανε; Εσείς λέτε μόνο θα εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν, θα εφαρμοστούν γιατί ποτέ δεν διεκδικήσατε το χρέος. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αναφορικά με την συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην θέση της Ν.Δ περί απαραίτητου 5,5% του ΑΕΠ προκειμένου να εφαρμοστούν τα λεγόμενα αντίμετρα. Όπως επισήμανε προϋπόθεση είναι ένα πλεόνασμα του 3,5% λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «3,5+1 -1= 3,5%. Απλά μαθηματικά που κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε». Τόνισε ότι με το πλεόνασμα του 2016 καταρρίφθηκε το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να πιάσει πλεόνασμα πάνω από 3,5%. «Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα αλλάζουμε την πραγματικότητα. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν έως το 2021 θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον θετικές παρεμβάσεις.

Η Ν.Δ έχει «πρωτοφανή υπεροπλία όσον αφορά τα συστημικά μεσα ενημέρωσης η ίδια επιχειρηματολόγια αναπαράγεται ξανά και ξανά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας όμως ότι «δεν αρκεί να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλα τα μίντια και τις δημοσκοπήσεις γιατί πολιτική στο τέλος της ημέρας δεν είναι μόνο η επικοινωνία» αλλά «πάνω από όλα η πολιτική έχει να κάνει με την πραγματικότητα με την ζωή και τις προσδοκίες των ανθρώπων». Συνέχισε λέγοντας πως «η αίσθηση που έχουμε είναι κ. Μητσοτάκη ότι δεν τα καταφέρνετε να πείσετε» γιατί «είστε αυτοεγκλωβισμένος στην στρατηγική του ψευδοπροφήτη που συνέχεια προφητεύετε την καταστροφή που ποτέ δεν έρχεται».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άμεσο μέλλον λέγοντας προς τον πρόεδρο της Ν.Δ: «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα όταν θα βρισκόμαστε στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Θα έχετε κλείσει 3,5 χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα προβλέπει εκλογές οι αδιάλειπτα εκλογές που δεν θα έρχονται. Που θα προβλέπει κόφτες οι οποίοι δεν θα ενεργοποιούνται». Πρόσθεσε πως «το Μάη του 2019 όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο αλλά θα διανύουμε έναν ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων» και «θα έχουμε και 5 μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που εσείς ετοιμάζεστε να τα καταψηφίσετε ένα προς ένα». Συνολικά καταλόγισε στην Νέα Δημοκρατία καταστροφολογική αντιπολίτευση.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τον ρόλο της ακροδεξιάς στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ ότι «έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού στους ακραίους της παράταξής σας αλλά μπορεί να χάσετε και το σπίτι».

19.54 Μητσοτάκης: Ψηφίστε τα μέτρα και παραιτηθείτε

Η Ν.Δ θα καταψηφίσει τα αντίμετρα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε εκλογές

Την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τα θετικά μέτρα της συμφωνίας και ταυτόχρονα την πεποίθησή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οποιαδήποτε είναι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα αρνητικά μέτρα της, επιβεβαίωσε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές. Αναφερθηκε μάλιστα “σε νταβατζήδες που είναι καλά μαζί σας” με υπαινιγμούς γι διαπλοκή.

«Αναλάβατε δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από την κοινοβουλευτική σας θητεία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στην συμφωνία. Όπως είπε «τα αντίμετρα είναι απλά το περιτύλιγμα των μέτρων» αναρωτώμενος «αφού σας αρέσει τόσο πολύ το μείγμα του 4ου μνημονίου γιατί δεν το εφαρμόζετε τώρα; Γιατί τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση». Επισήμανε πως «τα αντίμετρα προϋποθέτουν αξιολόγηση από τους θεσμούς και κυρίως από το ΔΝΤ» ενώ «πρέπει να υπάρξει πλεόνασμα 5.5%». Σημείωσε επίσης ότι «τα αντίμετρα δεν αφορούν καν όσους πλήττονται από τα μέτρα». Ειδικά για το θέμα του χρέους υποστήριξε πως «οι αποφάσεις για το χρέος είναι ειλημμένες από την κυβέρνηση Σαμαρά» προσθέτοντας πως «έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση που δεν έγιναν πράξη».

Ειδικά για την ψήφιση της συμφωνίας επισήμανε ότι «κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό» υποστηρίζοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα ψηφίσουν για να παραμείνουν λίγο ακόμη στην καρέκλα». Ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι «14,3 δις παίρνετε μέτρα, 9,5 φορές περισσότερα από το e-mail Χαρδούβελη» λέγοντας ότι «μπορεί να χαθούν 3 συντάξεις και ένας μισθός για κάθε εργαζόμενο». Αναφερόμενος στα αντίμετρα και συγκεκριμένα στα σχολικά γεύματα είπε ότι «δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέει την διατροφή των παιδιών με την επίτευξη πρωτογενών πλονασμάτων».

Για τα φορολογικά μέτρα και για τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις σημείωσε ότι «συνομολογείτε μέτρα αχρείαστης λιτότητας» και «έχετε καταντήσει να είστε η μεγαλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην ευρωζώνη». Σήμερα επισήμανε ο αρχηγός της Ν.Δ «κλείνει ο κύκλος της πολιτικής απάτης» με την σημερινή ψηφοφορία σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της «καταστροφικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι «τώρα η χώρα θα ήταν στις αγορές» εάν δεν είχε οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στην διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μίλησε για «26 δις απώλεια εθνικού πλούτου, 3 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα και 4,2 δισεκατομμύρια βάρη στους έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα- Καμένου». Μίλησε για υποσχέσεις τις οποίες γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι ήταν ψεύτικες, «τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις του κ.Βαρουφάκη που είπε πως όταν διάβαζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έβγαζε καπνό από τα αυτιά του;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε πως την συμφωνία «δεσμεύετε την χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σε μια λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης» λέγοντας πώς «λέγατε πως θα σκίσετε τα μνημόνια και υπογράφετε τα μνημόνια δύο-δύο και με τα δυο σας χέρια». Αναφερόμενος στο υπερ-ταμείο μίλησε για την «μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην σύγχρονη ιστορία».

Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «κάνατε ότι μπορούσατε για να καταστρέψετε τα ΜΜΕ που δεν συμφωνούσαν μαζί σας» ενώ «ή ΕΡΤ κάνει προπαγάνδα και έχει σχεδόν μηδενική τηλεθέαση». Υποστήριξε μάλιστα πως «ένας πρωθυπουργός μεταβάλλεται σε αμοραλιστή εξουσιομανή».​

19.38 Θεοδωράκης: Είμαστε πιο μακράν κι απ΄ το Μακρόν

Με πρωτοσέλιδο εφημερίδας που είχε τίτλο «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», από δήλωση του πρωθυπουργού, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Άσκησε έντονη κριτική στο θέμα της ενίσχυσης των επενδύσεων, σημειώνοντας πως, «αν δεν ξεμπλέξουμε με την βαριά φορολογία, την γραφειοκρατία και την καθυστέρηση αδειοδοτήσεων, να ξεχάσουμε τους επενδυτές». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα του Ελληνικού, υποστηρίζοντας πως «θα βρεις Συριζαίους να σου πουν ότι ακόμη και ο διάδρομος που προσγειώθηκε ο Καραμανλής, είναι ιστορικό μνημείο». 

Σχετικά με την δημόσια διοίκηση, επισήμανε πως πρέπει «να απελευθερώσουμε το δημόσιο από τις στρατιές των κομματικών εγκάθετων», ενώ είπε πως «από την αρχή των μνημονίων υπάρχει σημαντική αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων», προσθέτοντας πως «η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αναβάλλεται για μία ακόμη φορά». Τέλος, σημείωσε ότι η μείωση της φορολογίας «δεν είναι αντίμετρο, αλλά κάτι που έπρεπε να γίνει από χθες». Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης επιχειρήσεων στο 20%, σχολιάζοντας πως «είμαστε πιο μακρά κι από τον Μακρόν»

19.05 Λεβέντης: Να χρηματοδοτούνται τα κόμματα μόνον από εταιρείες

Υπέρ της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Αναφερόμενος στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, σημείωσε πως για τα κόμματα, «εμφανώς αν ήταν από εταιρείες τα λεφτά, θα μπορούσαμε σε κάποια χρόνια να κόβαμε την κρατική επιχορήγηση», αναρωτώμενος «τι έβλαψε την δημοκρατία, όταν επί χρόνια ίσχυε ότι μπορούν να δίνουν οι εταιρείες», λέγοντας πως πρέπει να γίνει «όπως στην Αμερική».

Επιχειρηματολόγησε επίσης, υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία, σημειώνοντας πως «οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, έκαναν μεταρρυθμίσεις, δεν κρύβονταν πίσω από το δάκτυλό τους».​

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας». Υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου, δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται, γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα παραιτούμουν, εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα, εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα».

«Θα ψηφίσουμε τη διάταξη περί εξομοίωσης της φορολόγησης βουλευτών – πολιτών και θα επιφυλαχθούμε για την ώρα της ψηφοφορίας, ως προς το αγροτικό θέμα. Δε θα ψηφίσουμε τα αντίμετρα, για να νομιμοποιήσουμε τα μέτρα», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

19.00 Χουλιαράκης: Οδικός χάρτης εξόδου από την επιτροπεία

«Το νομοσχέδιο είναι ο μοναδικός οδικός χάρτης που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την επιτροπεία», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως είπε, ήταν μονόδρομος η αποδοχή και αρνητικών μέτρων, αφού «η επιλογή ήταν ανάμεσα στην παράταση αβεβαιότητας και την αποδοχή μέτρων από την άλλη», ενώ τα αντίμετρα προστέθηκαν, γιατί «έπρεπε να αποφύγουμε να νομοθετήσουμε μέτρα 4.5 δισ. που θα χειροτέρευαν την ύφεση».

18.51 Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα-αντίμετρα του πολυνομοσχεδίου θα καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χριστίδης και ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα, εκτός από δύο, τη μείωση του κόστους από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

18:09 Ονομαστική ψηφοφορία ζητούν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, εμείς οι Βουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, αιτούμεθα τη διενέργεια ψηφοφορίας με ονομαστική κλήση επί της αρχής, επί των άρθρων, και επί της υπουργικής τροπολογίας 1032/164/18.5.2017 του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/05/18/591db915cd3a1869200c7a84.pdf

18:08 Κουτσουμπας: Ασήκωτα βάρη πάνω από 4 δις ευρώ

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κατήγγειλε ο γ.γ του ΚΚΕ στην Βουλή

«Νέα ασήκωτα βάρη πάνω από από 4 δις ευρώ φορτώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ» υπογράμμισε ο Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δήμήτρης Κουτσούμπας στην συζήτηση για το πολυνμμοσχέδιο σχολιάζοντας πως «έτσι αντιλαμβάνονται την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα, αφού οι ίδιοι ήταν και είναι φορείς τέτοιων μέτρων».

Αναφέρθηκε ειδικά στους συνταξιούχους λέγοντας ότι θα υπάρξουν μειώσεις έως 18% στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες από τον πληθωρισμό. Χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» τα άρθρα για τον συνδικαλιστικό νόμο σημειώνοντας ότι θα κρίνονται πιο γρήγορα παράνομες ενώ μίλησε για «κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». ​

17.27 Ξανθός: Προωθούμε μέτρα μείωσης των τιμών στα φάρμακα

«Για πρώτη φορά την περίοδο της μνημονιακής ταλαιπωρίας,προωθούνται μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα στον χώρο του φαρμάκου», επισήμανε στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σημείωσε ότι γίνεται μια συνολική συζήτηση στην Ευρώπη και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να συμπιέζει τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης». Όπως τόνισε, στο φάρμακο «χρειάζεται μείωση των τιμών, άρα και μείωση των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας», γι΄ αυτό και «βάζουμε μία ενισχυμένη έκπτωση στις εταιρείες που εισάγουν νέα καινοτόμα φάρμακα», ενώ «δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση του ελέγχου της συνταγογραφικής συμπεριφοράς και των γιατρών, αλλά και των φαρμακοβιομηχανιών»

Επεισόδιο μεταξύ Σκουρλέτη – Χατζηδάκη

Ένταση στην αίθουσα της Βουλής, όταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, διέκοψε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την φράση «έχετε πουλήσει την ψυχή σας»!

Σε οργισμένο ύφος ήταν η απάντηση που έλαβε από τα υπουργικά έδρανα: «Που την βρήκατε εσείς την ψυχή» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «χτίζετε πάνω στο ψέμα»!

Λίγο πριν ο Ε.Τσακαλώτος απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ Μ.Βορίδη ο οποίος άσησε κριτικη λέγοντας πως «δεν υπάρχουν αντίμετρα» στηρίζοντας την θέση του στο προβλεπόμενο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «Τα αντίμετρα υπάρχουν εάν είμαστε εντός των στόχων» συμπλήρώνοντας πως «μπορούμε να έχουμε μέχρι 3 δις να μειωθούν οι φόροι» ​

Φωτίου: Μιλάνε για συσσίτια οι πορφυρογέννητοι των κολλεγίων

Επίθεση στην Ν.Δ από την αν. υπουργό Εργασίας

«Ντροπή σας οι πορφυρογέννητοι των κολλεγίων να μιλάτε για συσσίτια όταν εσείς τα λέγατε γεύματα στα κολλέγια». Με την φράση αυτή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου επιτέθηκε στην Ν.Δ με αφορμή την κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα αντίμετρα στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Όπως είπε «τα σχολικά γεύματα δημιουργούν νέες αρχές συντροφικότητας ανάμεσα στα παιδιά, δημιουργούν νέα κουλτούρα».

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των αντιμέτρων «αυξάνουμε κατά 40% τα οικογενειακά επιδόματα με έμφαση στο πρώτο και δεύτερο παιδί» ενώ το επίδομα ενοικίου αφορά το 60% του πληθυσμού. Επίσης για την φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε πως θα καλύπτει το 80% των ασφαλισμένων. Επισήμανε μάλιστα συνολικά πως είναι «υπόσχεση μας η θεμελίωση ενός νέου Κοινωνικού Κράτους».

Παπανάτσιου: Οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν την μείωση φόρου στην κοινωνία

Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ μείωσαν το αφορολόγητο για να ελαφρύνουν τα υψηλά εισοδήματα είπε στην Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών

Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις των οποίων οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται από την συμφωνία με τους δανειστές έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου: «Περιμένουμε οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε. Αναφερόμενη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα η Κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ειδικά για το θέμα του αφορολόγητου ορίου σημείωσε ότι η μείωση του είναι «αντίθετο στην δική μας στρατηγική» προσθέτοντας όμως ότι το 2013 επι κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ το αφορολόγητο «χάθηκε για να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ο συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισόδημα». Αντίθετα – επισήμανε- με την συμφωνία «οι επαγγελματίες μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Αυτοί είναι το 80% του συνόλου» ενώ «η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ»​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter