Τσίπρας: Χρειάζεται λύση στο Eurogroup για να μην πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Χρειάζεται λύση στο Eurogroup για να μην πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Να βρεθεί λύση στο επερχόμενο Eurogroup της 15 Ιουνίου ώστε να μην φτάσει η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την υποδοχή του κ. Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή που έχετε αναλάβει. Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν.

Και πιστεύω, πράγματι, ότι η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά έχει αντέξει. Τώρα, οφείλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά. Είμαστε σε μια στιγμή όπου η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον της. Και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό».

Μπρούνο Λε Μερ: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Καταρχήν, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα φιλικά συναισθήματα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μου ζήτησε να σας τα μεταφέρω προσωπικώς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και να σας πω πόσο μεγάλη χαρά αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, μια πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ ιδιαιτέρως για το πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας. Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα αυτή την αρετή εσείς την κατέχετε.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι, αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε.

Όπως γνωρίζετε, σε δυο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη Σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως. Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία.

Εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον Πρόεδρο του Eurogroup. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα, χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτή, την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα κομποσκοίνι από την Αμοργό, που είναι και το αγαπημένο μου ελληνικό νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο».

Πέρα από τη μακροσκελή συζήτηση για το επικείμενο Eurogroup που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, μίλησαν και για τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις.

Αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης

Τέλος, είχαν μία μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά. 

Λε Μερ: Δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία

«Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να υπάρξει μία λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση, για να τονίσει πως παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι εδώ και 10 ημέρες έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές μου με τους κ.κ. Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί αυτή η συμφωνία. «Είναι δύσκολο, δεν πρέπει να το κλείσουμε. Είναι μία διαπραγμάτευση πολύπλοκη, αλλά πιστεύω ότι αν κάθε πλευρά κάνει αυτό που πρέπει μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», σημείωσε και επισήμανε: «Μένουν ακόμα 48 ώρες για να δουλέψουμε όλοι μαζί, να οικοδομήσουμε μία συμφωνία και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία αν κάθε ένας από μας κάνει μία επιπλέον προσπάθεια».

Όπως υποστήριξε, αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, που έχει πάρει πολλές αποφάσεις για τις υποχρεώσεις της, στο θέμα των μισθών, σε δημοσιονομικά θέματα, στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικές, είπε, αυτές οι αποφάσεις που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν συνείδηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι μία συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι απαραίτητη και για την Ευρωζώνη, γιατί την οδηγεί σε σταθερότητα. «Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που είναι ένας μεγάλος στόχος του Εμ. Μακρόν, είναι ένας μείζων πολιτικός στόχος που έθεσε ο Εμ. Μακρόν κατά την προεκλογική περίοδο», ανέφερε.

Ο κ. Λε Μερ ανέπτυξε τη γαλλική πρόταση: «Θέλουμε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα αναθεωρήσει μία σειρά παραμέτρων ως προς τη λειτουργία της αύξησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμόσουμε έναν μηχανισμό ευέλικτο-ήπιο (souplesse) διότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η μία μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Αυτός ο μηχανισμός θα μας επιτρέψει με βάση ρεαλιστικά αποτελέσματα ανάπτυξης να αναθεωρήσουμε κάποιους αριθμούς για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ήπιος-ευέλικτος που μπορεί να ταιριάζει σε όλους». Όπως διευκρίνισε, «με βάση τον μηχανισμό που θα ορίσει τα κριτήρια, πώς θα προχωρήσει η ανάπτυξη, θα έχουμε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε και τα άλλα δεδομένα».

Ερωτηθείς εάν θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, δεδομένης και της θέσης των Γερμανών, απάντησε ότι η κάθε πλευρά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση έχει τα συμφέροντά της, που είναι και θεμιτά. «Κι εγώ είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά», πρόσθεσε για να σημειώσει: «Το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι να φτάσουμε σε συμφωνία στις 15, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης». Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς αυτό που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε αυτήν τη συμφωνία, γιατί είναι πολύπλοκο, θα είναι μακρύ και δύσκολο. «Όλοι ξέρουν ότι είναι πολύπλοκο και δύσκολο, κανένα θέμα δεν είναι εύκολο», συνέχισε, για να επισημάνει ότι όμως «αυτό που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη συμφωνία, είναι πρωτίστως να έχουμε συναίσθηση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αυτός ο μηχανισμός ευελιξίας, τον οποίο προτείνουμε, να εισαχθεί στην τελική δήλωση του Eurogroup».

Τι είπαν με τον Τσακαλώτο

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, μετά από τη συνάντησή του νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, ο κ. Λε Μερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Ο Γάλλος υπουργός μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter