Τσίπρας: Ζητά επιστροφή 30 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από μίζες

Τσίπρας: Ζητά επιστροφή 30 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από μίζες

O Έλληνας πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνόδου για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» στο Πεκίνο, ζήτησε από την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρντ να επιστραφούν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (27,5 εκατ. ευρώ). 

Το ποσό αυτό είχε δεσμευτεί το 2012 από την ελβετική εισαγγελία, λόγω του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας, στο οποίο εμπλέκονταν Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο καταδικασθείς πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και αφορά σε ξέπλυμα χρήματος από αμυντικούς εξοπλισμούς.

Την πληροφορία, η οποία μεταδόθηκε αρχικά από το ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό RTS, επιβεβαίωσε ο Ντομινίκ Μπουνιόν (Dominique Bugnon), εκπρόσωπος τύπου της Ελβετίδας προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου σύνταξης του ελβετικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTS, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ντόρις Λόιτχαρτ, στο περιθώριο της συνόδου για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» στο Πεκίνο, κατά την οποία ζήτησε επίσημα από την Ελβετίδα Πρόεδρο την αποδέσμευση των ελληνικών κεφαλαίων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες. Παρότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν τα ακριβή ποσά, οι εκτιμήσεις αγγίζουν έως και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης Φρεντερίκ Μαμαΐς, στην αρχή της κρίσης, οι ελληνικές κυβερνήσεις θέλησαν να επιστραφούν τα διαφυγόντα κεφάλαια στα ελληνικά ταμεία. Αυτή όμως η φοροδιαφυγή έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς υπουργούς, καθώς κοντινά τους πρόσωπα βρίσκονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, μεταξύ των δύο ηγετών εθίγη το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα της φοροδιαφυγής. Η Ελλάδα ζητά εδώ και καιρό τη βοήθεια των ελβετικών αρχών για τις περιπτώσεις των μη δηλωμένων κεφαλαίων στις ελληνικές αρχές.

Το Documento επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ελβετίδας Προέδρου, κύριο Ντομινίκ Μπουνιόν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στην κατ’ ιδίαν συζήτηση της κυρίας Λόιτχαρτ με τον κύριο Τσίπρα εθίγησαν διάφορα οικονομικά ζητήματα. Δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού περί επιστροφής των δεσμευμένων ελληνικών κεφαλαίων.

Ακούστε εδώ το ρεπορτάζ του ελβετικού ραδιοφώνου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter