«Τώρα μπορούμε να βγούμε από το σκοτάδι στο φως»

«Τώρα μπορούμε να βγούμε από το σκοτάδι στο φως»

Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, ο οποίος δίχασε κόμματα και πολίτες, έχει βρει μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας μπερδεμένη σχετικά με το ποια είναι τα άτομα στα οποία απευθύνεται ο εν λόγω νόμος και τι ακριβώς αφορά η αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Συγκεχυμένες απόψεις και μερική άγνοια επικρατούν ακόμη και σε μερίδα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί, τρανσεξουαλικοί, κουίρ, ίντερσεξ), όπως προκύπτει έπειτα από οδοιπορικό στη νυχτερινή Συγγρού.

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν νομικά έγγραφα και ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο προκειμένου να απεικονίζεται στις ταυτότητες των τρανς ατόμων το φύλο που τα ίδια αισθάνονται πως είναι και όχι υποχρεωτικά αυτό που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν» εξηγεί με δηλώσεις της στο Documento η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Δικαίωμα στο 2% του πληθυσμού

Σύμφωνα με την ίδια, η κοινότητα των τρανς στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 2% του γενικού πληθυσμού, στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ακραίες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει, πολύς κόσμος εξακολουθεί να είναι μπερδεμένος σχετικά με τις διατάξεις του νόμου, ενώ δεν λείπουν και διάφορα κωμικοτραγικά που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα. «Το πιο ακραίο προφανώς ήταν αυτό που ακούστηκε μέσα στη Βουλή από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τους εξωγήινους που αλλάζουν το φύλο των παιδιών. Υπήρξε αρκετή παραπληροφόρηση βέβαια και από ορισμένους δημοσιογράφους, όπως και κάποια εμετικά εξώφυλλα εφημερίδων» δηλώνει.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του σωματείου, η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί ιστορική στιγμή και δικαίωση για τον αγώνα της κοινότητας η οποία για χρόνια υπέφερε από τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις λόγω αναντιστοιχίας ανάμεσα στην εμφάνιση και στα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα των τρανς ατόμων. «Το κοινοβούλιο ψήφισε έναν νόμο που έπρεπε να έχει ψηφίσει εδώ και χρόνια. Τώρα πλέον μπορούμε να βγούμε από το σκοτάδι στο φως» σημειώνει.

Πλέον, με το άρθρο 2 καθίσταται σαφές ότι η ταυτότητα φύλου αποτελεί ζήτημα αυτοπροσδιορισµού, δηλαδή σχετίζεται αποκλειστικά µε το πώς αισθάνεται ένα άτοµο και δεν έχει να κάνει καθόλου με τον σεξουαλικό προσανατολισµό του.

«Ενα τρανς άτομο, για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο έχει γεννηθεί άντρας αλλά αισθάνεται γυναίκα, μπορεί να είναι είτε στρέιτ είτε γκέι, δηλαδή να έλκεται είτε από άντρες είτε από γυναίκες. Η ταυτότητα φύλου λοιπόν, δηλαδή το γεγονός ότι η ίδια πλέον θα έχει γυναικεία στοιχεία, δεν σχετίζεται καθόλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της» εξηγεί η κ. Γαλανού.

Τα κορίτσια της Συγγρού δεν πολυνοιάζονται για τον νόμο

Στη Συγγρού, την οδό των αγοριών που θέλουν να μοιάζουν με γυναίκες γιατί έτσι νιώθουν, η είδηση για την ψήφιση του νόμου που θα τους επιτρέψει να αλλάξουν την ταυτότητα του φύλου τους δεν φαίνεται να τις απασχολεί ιδιαίτερα. Για ορισμένες από αυτές μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρες οι αλλαγές που έφερε ο νόμος.

Λίγα μέτρα μετά το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συναντάμε στον δρόμο τον 19χρονο Βεντισλάβ. Φοράει κοντό φόρεμα στο χρώμα της φωτιάς και ένα λευκό λεπτό ζακετάκι. Μετρά μόλις λίγους μήνες στην πιάτσα της Συγγρού, ή τουλάχιστον έτσι μας λέει. Οταν τον ρωτάμε πώς του φάνηκαν οι αλλαγές του νόμου και αν θα προχωρήσει σε αλλαγή ταυτότητας φύλου, απαντά με έκπληξη στο βλέμμα «μα δεν έχω βάλει ακόμη στήθος!». Του εξηγούμε πως ακριβώς αυτή είναι η αλλαγή του νομοσχεδίου και πως πλέον δεν χρειάζεται να βάλει στήθος ή να κάνει κάποια άλλη επέμβαση προκειμένου να αποκτήσει επίσημα γυναικείο ονοματεπώνυμο, αν το επιθυμεί. Κοιτάει με δυσπιστία και ένα χαμόγελο ανθίζει στο πρόσωπό του. «Αν είναι αλήθεια αυτό είναι πολύ τέλειο» λέει με χαρά. Ξαφνικά, σαν να θυμάται κάτι πολύ δυσάρεστο, συννεφιάζει και λέει: «Ναι αλλά εγώ είμαι από τη Βουλγαρία… Δεν έχω ούτε ελληνική ταυτότητα ακόμη». Η μελαγχολία επιστρέφει στο πρόσωπό του, καθώς μας αποχαιρετά για να γυρίσει στους υποψήφιους πελάτες που τόση ώρα τον αναζητούν με το βλέμμα καθώς διασχίζουν τη Συγγρού. «Αν τα καταφέρεις τελικά, πώς θα ήθελες να σε φωνάζουν;» τον ρωτάμε φεύγοντας και απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Νικόλ!».

Μερικά μέτρα πιο κάτω συναντάμε τη Νάντια. Ή τουλάχιστον έτσι μας συστήνεται. Σε αντίθεση με τη 19χρονη «Νικόλ», η Νάντια είναι 42 ετών και Ελληνίδα. Εχει ακούσει για το νομοσχέδιο, αλλά όπως αποδεικνύεται οι πληροφορίες της είναι συγκεχυμένες. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα πρέπει από 13 ετών να κάνουν αλλαγή φύλου τα παιδιά» μας λέει. Οταν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς πρόκειται να αλλάξει, εξακολουθεί να είναι δύσπιστη. «Τι να το κάνουμε να αλλάξουμε τα στοιχεία στην ταυτότητά μας; Αν με δεις το πρωί, χωρίς τα ρούχα μου, το μακιγιάζ μου και τα ξανθά μαλλιά μου, ένα αγόρι θα δεις. Αν δεν έχω όλο το πακέτο, δηλαδή τις επεμβάσεις μου, τη γυναικεία τη φωνή μου, σε τι να με βοηθήσει το γυναικείο όνομα;» αναρωτιέται και απαντάει μόνη της σε μια ερώτηση που δεν έγινε: «Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω τα στοιχεία μου. Δεν θα μου πήγαινε. Αλλωστε, τι να το κάνεις να σε λένε Μαρία στα στοιχεία όταν όλοι σε δείχνουν με το δάχτυλο και σε κοροϊδεύουν; Το θέμα είναι να αλλάξει η κοινωνία και μετά ας γίνει ό,τι είναι να γίνει με τους νόμους» καταλήγει.

Το λεξικό της ΛΟΑΤΚΙ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έβαλε στην καθημερινότητά μας λέξεις και όροι όπως τρανς, bisexual, ίντερσεξ κ.ά. μονοπώλησαν πολλές συζητήσεις χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα ξεκάθαρο για όλους σε τι ακριβώς αναφέρονται.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ορισμούς που έχουν δοθεί κατά καιρούς από τις ίδιες τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με την υποστήριξη των δικαιωμάτων της κοινότητας:

Λεσβία: Μια γυναίκα η οποία έλκεται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άλλες γυναίκες.

Γκέι: Συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε άνδρες που έλκονται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για γυναίκες λεσβίες.

Αμφισεξουαλικός/ή: Άντρας ή γυναίκα που έλκεται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων. Για παράδειγμα ένας άντρας ο οποίος σχετίζεται ερωτικά και με γυναίκες και με άντρες.

Τρανς, transgender ή τρανσέξουαλ ή τραβεστί ή διεμφυλικός/ή: Αναφέρεται σε άτομα τα οποία αισθάνονται ότι ανήκουν σε διαφορετικό φύλο από αυτό που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο γεννιέται με αρσενικά όργανα αναπαραγωγής αλλά έλκεται από άτομα του ιδίου φύλου και επίσης αισθάνεται, συμπεριφέρεται και φαίνεται σαν γυναίκα. Μπορεί να έχει κάνει ορμονικές ή χειρουργικές αλλαγές στο σώμα του, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Ιντερσεξ ή μεσοφυλικός: Ατομα που γεννήθηκαν με γεννητικά όργανα τα οποία έχουν και γυναικεία και αντρικά χαρακτηριστικά (ερμαφρόδιτοι).

Cis ή cisgender: Αναφέρεται σε άτομα των οποίων το φύλο συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν.

Παρενδυτικός/Cross-dresser: Ατομο που δεν θέλει να αλλάξει φύλο αλλά στην καθημερινότητά του ντύνεται με ρούχα που πολιτισμικά συνδέονται με το αντίθετο φύλο. Για παράδειγμα ένας άντρας που του αρέσει να ντύνεται σαν γυναίκα.

Ομοφυλόφιλος: Ατομα τα οποία έλκονται σεξουαλικά και συναισθηματικά από άτομα του ίδιου φύλου.

Αφυλος: Ατομα τα οποία δεν ταυτίζονται με κάποιο φύλο.

Ασέξουαλ: Ατομα τα οποία δεν έλκονται σεξουαλικά από κανένα άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο στο οποίο ανήκει αυτό.

Αμφιφυλόφιλος (Bisexual): Αναφέρεται σε άτομα τα οποία έλκονται σεξουαλικά από άτομα και των δύο φύλων.

Στρέιτ: Ατομα που έλκονται σεξουαλικά από το αντίθετο φύλο.

Κουίρ: Ατομα που δεν θέλουν να προσδιορίζονται με κανέναν από τους παραπάνω όρους. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter