Τζανακόπουλος: Εγκρίνεται η δόση του Αυγούστου – Κανείς δε θα εμποδίσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Τζανακόπουλος: Εγκρίνεται η δόση του Αυγούστου – Κανείς δε θα εμποδίσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

«Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικές διαδικασίες» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας για συσχέτιση της υπόθεσης με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις που κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν να συμψηφιστούν». Από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και στην περίπτωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, εξήγησε. Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών».

Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup και με αφορμή πώς παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου», πως επρόκειτο για απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη και πως σε λίγη ώρα θα έχουμε και μια επί της αρχής απόφαση που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Σχολίασε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει».

Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος, ύψους περίπου 15 δισ., ότι με τον κ Σολτς υπήρξε άριστη συνεργασία και πως αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατ. του ΦΠΑ, εξαιτίας της αναβολής του ΦΠΑ στα 5 νησιά του προσφυγικού. «Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι πάλι μια σειρά από συγκροτήματα Τύπου ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια για να δημιουργήσουν ανησυχία και φόβο για να συνεχίσουν το αφήγημα ότι δήθεν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο». Σχολίασε πως το θέμα είναι τι θα πουν όταν θα γίνει η εκταμίευση και ότι προσωπικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει τι πρωτοσέλιδα θα έχουν αυτοί που μιλούν για πρόβλημα στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι «απλώς θα θάψουν το ζήτημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter