Τζανακόπουλος: Έχουμε συμφωνία χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο

Τζανακόπουλος: Έχουμε συμφωνία χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο

«Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε μία συμφωνία χωρίς να περιλαμβάνει κανένα δημοσιονομικό μέτρο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάτι που σημαίνει  ότι η προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και οδηγούμαστε κανονικά, εκτός προγράμματος, στο τέλος του 2018.

Ο κ. Τζανακόπουλος – μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο-, χαρακτήρισε μαύρη προπαγάνδα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, τα οποία μιλούσαν για σπίτια λαϊκών οικογενειών, ενώ πρόκειται για υπερπολυτελείς κατοικίες.

Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ για στρατηγικούς κακοπληρωτές, δήλωσε ότι μόνο ως αυτοσαρκασμό μπορεί να τις εκλάβει, με δεδομένο -όπως είπε- ότι ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος που είναι από μεγαλύτερους κακοπληρωτές της χώρας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τζανακόπουλου 

Έχουμε μια τεχνική συμφωνία που θα επικυρωθεί στο αυριανό Eurogroup και για πρώτη φορά δεν εμπεριέχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός eκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Πρόσθεσε πως έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και η συμφωνία αυτή «μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας, όπως η επαναφορά των εργαζόμενων στην πρώτη θέση για αποζημιώσεις σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης. Πρόκειται, όπως είπε, για υπερ-προνόμιο των εργαζομένων, καθώς θα αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα με την καταβολή 6 μισθών. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι θεσμοί δέχτηκαν τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα και υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων θα αυξηθεί. Ενώ στη συμφωνία με τους θεσμούς η κυβέρνηση κατάφερε και κατοχύρωσε την κατώτατη σύνταξη χηρείας.

Ερωτηθείς για τους νόμους που θα πρέπει να ψηφιστούν μόλις κλείσει και τυπικά η γ΄αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πρόκειται για τυπικού χαρακτήρα εκκρεμότητες που αφορούν σε Προεδρικά Διατάγματα και νόμους, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, καθώς ο Δεκέμβρης είναι μήνας που συζητείται ο προϋπολογισμός.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή η συμφωνία της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία είναι μη ενεργή και επανέλαβε πως η κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει, θα αποφασίσει για τη συμφωνία με βάση το Ευρωπαϊκό ψήφισμα.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που προσφέρεται για παραπληροφόρηση από ορισμένα συγκροτήματα Τύπου «επιλέγουν ένα είδος μαύρης προπαγάνδας, δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά και για μια σειρά θεμάτων, και παραπληροφορούν τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Συμπλήρωσε πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν ήδη, αφορούσαν σε ακίνητα μεγάλης αξίας και σε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. «Υπήρξαν απίστευτα ψεύδη και έχουμε απαντήσει και κεντρικά ως κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για το τι συμβαίνει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι όταν ένας πλειστηριασμός αναγγέλλεται δεν σημαίνει ότι γίνεται τελικά.

Επανέλαβε πως όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη δεν έχουν κανένα κίνδυνο για την κατοικία τους έως 300.000 ευρώ. «Προστατεύεται ο βασικός όγκος των κατοικιών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα χημικά στο Ειρηνοδικείο ο υπουργός Επικρατείας είπε μεταξύ άλλων ότι «ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς, τους συμβολαιογράφους και την ασφάλεια» για να προσθέσει «εφόσον υπήρξαν αντιδράσεις της αστυνομίας εκτός των ορίων, η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που οφείλει για να μην ξανασυμβεί».

Για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί στρατηγικών κακοπληρωτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «όταν η ΝΔ χρωστάει 200.000 ευρώ και βγαίνει και μιλάει για στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει για τον Κήρυκα Χανίων, τότε στις δηλώσεις του εκτιμώ ότι έχει ένα είδος αυτοσαρκασμού» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για το κοινωνικό μέρισμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα δοθεί σε 3,5 εκατ. πολίτες, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που δεν θα πάρουν δεν το έχουν ανάγκη». Ωστόσο υπογράμμισε πως τέθηκαν κάποια κριτήρια. Αναφορικά με κάποιες αδικίες που εντοπίζονται με τους φιλοξενούμενους, είπε ότι όπου χρειάζεται γίνονται διορθώσεις.

Για τη συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναδείξει το πραγματικό πρόβλημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Μάλιστα, υπογράμμισε πως πάνω στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή των τελευταίων 20-30 ετών στήθηκαν συμμαχίες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως σε αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καταγγελίες για τη ΝΔ .

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του, το οποίο είναι συμφωνημένο με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Αθήνα 9,84

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter