Τζανακόπουλος για την ασυλία των τραπεζιτών: Η όποια απόφαση θα είναι εντός των πλαισίων του Συντάγματος

Τζανακόπουλος για την ασυλία των τραπεζιτών: Η όποια απόφαση θα είναι εντός των πλαισίων του Συντάγματος

Διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να περάσει η απαίτηση των τραπεζιτών για πλήρη ασυλία τους (αμνήστευση και ακαταδίωκτο), με το πρόσχημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση του Documento που ανέδειξε το θέμα, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η τελική απόφαση – ρύθμιση, σε κάθε περίπτωση, θα σέβεται το Σύνταγμα.

«Οποιαδήποτε ρύθμιση θα σέβεται το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών. Προσπαθούμε να βρούμε την καταλληλότερη λύση πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, με πρόσχημα την ανάγκη ρύθμισης των κόκκινων δανείων, επιχειρείται από τραπεζικούς κύκλους αλλά και από υπουργούς εντός της κυβέρνησης, τον τελευταίο λόγο να μην τον έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας και οι δικαστικές Αρχές, αλλά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ή ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ. Πρόθεση σαφέστατα αντισυνταγματική, που βάλει ευθέως κατά της διάκρισης των εξουσιών. 

Σύμφωνα πάντως με τον Δ. Τζανακόπουλο, αυτήν τη στιγμή δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση για το μείζον αυτό θέμα, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, για το οποίο, όπως είπε, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 18 τρέχοντος.

«Η Δικαιοσύνη να σέβεται τον εαυτό της»

Αναφερόμενος στην χθεσινή διαρροή στον Τύπο, της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου, για το θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου και κυρίως των ΟΤΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει η ίδια να προστατεύει τις αποφάσεις της και τον εαυτό της από ενδεχόμενη πολιτική εκμετάλλευση».

«Δεν μπορεί να γίνονται διαρροές, πριν την επίσημη δημοσιοποίηση της απόφασης και αυτό αφορά το σύνολο της δικαιοσύνης», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα μετέφερε τη δέσμευσή της κυβέρνησης ότι «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων».

«Θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό, τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο, για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία, που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα, με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε για το θέμα και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη, θριαμβευτική και προκλητική δήλωση» εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια δήλωση, συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, που «έσφυζε από χαιρεκακία εναντίον των εργαζομένων ομήρων, που ο ίδιος και το σύστημα που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί, δημιούργησαν».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε μια συνολική συμφωνία και ότι παραμένει αυτό να γίνει στο Eurogroup, στις 22 Μαΐου. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.

Στην Κίνα για το πρότζεκτ του ενός τρισ.

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, είπε ότι στόχος είναι η συμμετοχή της χώρας στο Κινέζικο πρότζεκτ, για επενδύσεις στο εξωτερικό, ύψους 1 τρις και ότι στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτιέρες. Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν την στιγμή δεν έχει κλειστεί, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν διπλωματικές επαφές με την Τουρκία για τον σκοπό αυτόν.

Επίσης είπε ότι προγραμματίζεται σύντομα επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δεν θα απέκλειε, όπως είπε χαρακτηριστικά και συνάντηση Τσίπρα – Τράμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο τέλος του μήνα .

Αλλάζει το κλίμα στην οικονομία

Αναφερόμενος στο θετικό κλίμα στην οικονομία, μετά το κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης, ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο θετικό ισοζύγιο για τις προσλήψεις, στην ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές και στην άνοδο του ΧΑΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, θα υπήρχε μια «επικοινωνιακή υστερία για success story».

Δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές πριν το QE. Υπάρχουν πολύ μικρά ανοιχτά ζητήματα, δεν θα καθυστερήσουν όμως την όλη διαδικασία. Μέχρι τις 18 σχεδιάζουμε να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Τέλος, για τη ρύθμιση για τη ΣΕΚΑΠ είπε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε να κάνει με την προσπάθεια προστασίας των καλόπιστων επενδυτών από πρόστιμα τρίτων και ότι αυτήν τη στιγμή δεν σχεδιάζεται καμία άλλη πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Παράλληλα, χαρακτήρισε «κρίσιμη αλλά όχι σοβαρή» την αντιπαράθεση της ΝΔ με ξένο κράτος και συγκεκριμένα με την πρεσβεία της Βενεζουέλας,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καλό θα ήταν η ΝΔ να μην εμπλέκει ξένα κράτη στην πολιτική αντιπαράθεση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter