Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της (Video)

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της (Video)

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί, να προκαλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Συνεχίζοντας αναφορικά με την Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε πως θα ήταν προτιμότερο για τη γείτονα χώρα «για τη σταθερότητα στην περιοχή, για την ασφάλεια όλων, να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν τη βοηθά καθώς χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και βρίσκεται απομονωμένη. Θα πρέπει να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε χθες σαφή θέση για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία. Και να σημειώσω ότι η Ε.Ε. δεν είναι διαιτητής. Τα διμερή μας θέματα είναι και θέματα της Ε.Ε.. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε.» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε συστήνοντας ψυχραιμία: 

«Από τη δική μας πλευρά αλλά και από τα ΜΜΕ και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να θέτουμε τα ζητήματα με μεγαλύτερα ηπιότητα και ψυχραιμία καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους».

Σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε πως οι διαδικασίες γι’ αυτό το ζήτημα είναι «σαφείς και προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης. Αυτό η Τουρκία θα πρέπει να το κατανοήσει καθώς είναι συμβαλλόμενο μέρος τόσο στη Σύμβαση της Γενεύης όσο και στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών διευκρινίζοντας για ακόμα μία φορά πως η κυβέρνηση κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της, πολιτικά και διπλωματικά για να διευθετηθεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα» και πρόσθεσε πως σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter