Τζορτζ Κλούνεϊ: Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να τερματίσουν το λιμό στο Σουδάν

Τζορτζ Κλούνεϊ: Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα μπορούσαν να τερματίσουν το λιμό στο Σουδάν

Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να τερματιστεί αν οι παγκόσμιοι ηγέτες παρέμβαιναν και απέτρεπαν τους τοπικούς πολιτικούς από το να πολεμούν για το ποιος θα επικρατήσει και να σπαταλούν κεφάλαια, με τα οποία θα μπορούσε να τραφεί η χώρα που λιμοκτονεί, γράφει ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Τονίζοντας ότι ο λιμός κατασκευάζεται από την κυβέρνηση, ο 55χρονος ηθοποιός επισημαίνει ότι η πολιτική ελίτ του Νότιου Σουδάν υποδαυλίζει εθνοτικές εντάσεις για να φτιάχνει περιουσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Ο εμφύλιος που ξέσπασε στο Σουδάν το 2013, έπειτα από μια διαφωνία μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ, πήρε τέτοιες διαστάσεις που εξελίχθηκε σε στρατιωτική αναμέτρηση. Η σύγκρουση φέρνει αντιμέτωπο τον στρατό του Κιρ, που ανήκει στην εθνότητα Ντίνκα και τις πιστές δυνάμεις στον Μάκαρ που ανήκουν στην εθνότητα Νουρ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται να μην έχει αξιόπιστη πηγή τροφής έως τον Ιούλιο. ‘Ηδη τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περιοχές του Νοτίου Σουδάν μαστίζονται από τον λιμό.

Ο Κλούνεϊ απευθύνει έκκληση για την “παρεμπόδιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών των κλεπτοκρατών. Ακόμη κι αν ο κόσμος προσπαθεί για την καταπολέμηση του λιμού, είναι καιρός επίσης να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες”, τονίζει στο άρθρο που υπογράφει μαζί με τον Τζον Πρέντεργκαστ, ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα.

Ο Κλούνεϊ χρησιμοποιεί την ακτινοβολία του στο Χόλιγουντ για να προσελκύει την προσοχή στις ανθρωπιστικές κρίσεις στο Νότιο Σουδάν και το γειτονικό Σουδάν.

Πέρυσι, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Sentry που ίδρυσε μαζί με τον Πρέντεργκαστ, σε έκθεσή της ανέφερε πως οικογένειες και στις δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν έχουν κάνει περιουσίες ολόκληρες από τη σύγκρουση αυτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter