Χαλέπι: Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Χαλέπι: Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Συγκλονιστικές πληροφορίες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για δεκάδες πολιτών που έχουν εκτελεστεί αυθαίρετα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στο Ανατολικό Χαλέπι, παραπέμπουν σε προφανή εγκλήματα πολέμου, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση στέλνει επείγουσα έκκληση προς όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύγκρουση να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Τρίτη πως είχε βάσιμα στοιχεία ότι οι κυβερνητικές και συμμαχικές δυνάμεις πυροβόλησαν επί τόπου έως και 82 πολίτες, έπειτα από εισβολή στα σπίτια τους ή κρατώντας τους υπό την απειλή όπλου στους δρόμους της πόλης.

«Οι πληροφορίες ότι άμαχοι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – δολοφονούνται εν ψυχρώ μέσα στα σπίτια τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας είναι βαθύτατα αποτροπιαστικές αλλά όχι απρόσμενες, δεδομένης της συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος μέχρι σήμερα. Τέτοιες εξωδικαστικές εκτελέσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας του Περιφερειακού Γραφείου της Βηρυτού.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, έχουν επιδείξει επανειλημμένα πλήρη περιφρόνηση για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και απόλυτη απαξίωση για την τύχη του άμαχου πληθυσμού. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες έχουν στοχοποιήσει σε τακτική βάση αμάχους ως μέρος της στρατηγικής τους, τόσο κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και μέσω μαζικής κλίμακας χρήσης αυθαίρετης κράτησης, αναγκαστικών εξαφανίσεων και βασανιστηρίων καθώς και άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις θέτουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το Ανατολικό Χαλέπι, ο κίνδυνος να επιδοθούν σε περαιτέρω αγριότητες και θηριωδίες δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για χιλιάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό.

»Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση καθώς ο άμαχος πληθυσμός οδηγείται καθημερινά στη σφαγή και ενώ το Ανατολικό Χαλέπι έχει πλέον ισοπεδωθεί και μετατραπεί σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Η παγκόσμια αδράνεια μπροστά σε τέτοιες απάνθρωπες πράξεις είναι επαίσχυντη. Η μη δίωξη και τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει επιτρέψει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ιδιαίτερα στις κυβερνητικές δυνάμεις, να διαπράττουν τέτοια εγκλήματα σε μαζική κλίμακα. Τώρα είναι πλέον κρίσιμο ανεξάρτητοι παρατηρητές να αποσταλούν ώστε να διασφαλίσουν ότι ο άμαχος πληθυσμός θα προστατευτεί και ότι θα δοθεί πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη».

Προς το παρόν, αυτοί που έχουν τραυματιστεί δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από το Χαλέπι και όσοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύγκρουση να επιτρέψουν στους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την περιοχή.

Όσο οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλαυναν τις τελευταίες εβδομάδες, πολίτες που παρέμεναν στο Ανατολικό Χαλέπι δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι φοβούνται ενδεχόμενες εκδικητικές επιθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι εκατοντάδες άνδρες και αγόρια αγνοούνταν από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει στο παρελθόν την εκτεταμένη και συστηματική χρήση της πρακτικής των αναγκαστικών εξαφανίσεων από την κυβέρνηση της Συρίας ως μέσου επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού, πρακτική η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ανεξάρτητοι παρατηρητές να αποσταλούν ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης», δήλωσε η Lynn Maalouf.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ανατολικό Χαλέπι έπειτα από παραβίαση της εκεχειρίας που αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη ώστε να επιτραπεί σε χιλιάδες αμάχους και αντάρτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται στο Χαλέπι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία απεύθυνε έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει ανεξάρτητους παρατηρητές για να προστατέψουν τους χιλιάδες αμάχους από ενδεχόμενες εκδικητικές επιθέσεις κι άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι επαίσχυντο αν και αναμενόμενο το γεγονός ότι οι άμαχοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αποτελούν στόχο επιθέσεων παρά το ότι η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την εκεχειρία. Ο φόβος μας είναι ότι χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Ανατολικό Χαλέπι κινδυνεύουν από τη χρήση της αυθαίρετης κράτησης, τις αναγκαστικές εξαφανίσεις ή τις εξωδικαστικές εκτελέσεις», τόνισε η Anna Neistat, Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητά τους την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη και να δώσουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθεια έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter