Χαμόγελο του Παιδιού: Εκστρατεία κατά του bullying

Χαμόγελο του Παιδιού: Εκστρατεία κατά του bullying

Η τρέχουσα εβδομάδα αφιερώνεται από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού, με αφορμή την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό.

Μεταξύ άλλων, υπό το συντονισμό του YouSmile.gr, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας παιδιών, μαθητές και μαθήτριες κινητοποιούν τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς τους να μην μένουν αμέτοχοι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Όλες οι ενέργειες αναρτώνται στο milatora.gr και προβάλλονται από τα κοινωνικά δίκτυα του YouSmile. Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν σε σχολεία, ενώ την Πέμπτη 9 Μαρτίου η χρυσή ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, θα επισκεφτεί τον οργανισμό και θα στείλει το δικό της μήνυμα.

Σήμερα ο οργανισμός διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου σε συνεργασία με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Β’ Αθήνας. Στόχος της συνάντησης ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying), καθώς και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, δόθηκαν συμβουλές για τα παιδιά που εκφοβίζονται, για τα παιδιά που εκφοβίζουν καθώς και για τα παιδιά που παρατηρούν ως θεατές το φαινόμενο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος κατά την υποδοχή των μαθητών, «το 2016 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό σε 7.637 μαθητές, 1.259 γονείς και 709 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ακόμη, η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116 111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 509 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτεί διαρκή κινητοποίηση, σωστή ενημέρωση και αποτελεσματική συνεργασία. Είναι υπόθεση όλων μας για να μην έχουμε παιδιά και νέους ανθρώπους, που καταστρέφονται ψυχικά».

Εβδομάδα Πανευρωπαϊκής Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης

Η Εβδομάδα Πανευρωπαϊκής Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει, επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας “Μίλα Τώρα”, ανάρτηση μηνυμάτων με τα hashtag #ΜίλαΤώρα #StopBullying κοινοποιούνται μηνύματα μαθητών από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου η χρυσή ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη θα επισκεφτεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τις εγκαταστάσεις της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS 1056» και της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για παιδιά 116 111». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της μαθητές και μαθήτριες του YouSmile.gr θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της τόσο για την αθλητική της πορεία όσο και για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Επίσκεψη του 1ου κινητού εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» στο δημοτικό Πάρκο Σερρών, από τις 6 έως και τις 10 Μαρτίου, όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του οργανισμού πραγματοποιούν ενημερώσεις για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς κι ελεύθερο κοινό. Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, στα σχολεία πραγματοποιούνται από ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου) διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν bullying. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων του οργανισμού σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, και σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους, τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Ένταξη μαθήματος κατα του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία προτείνει η βουλευτής της ΕΚ Θοδώρα Μεγαλοοιοκονόμου

«Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός δεν είναι απλά ένα φαινόμενο της εποχής αλλά μια παθογένεια της σύγχρονης κοινωνίας που είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε», υποστηρίζει η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου με αφορμή την «Ημέρα κατά της σχολικής βίας».

Η βουλευτής της ΕΚ κάλεσε όλους τους βουλευτές και τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να ξεκινήσουν τις διεργασίες, ώστε το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας μάθημα από ειδικούς ψυχολόγους ή ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς κατά της ενδοσχολικής βίας.

Η κ. Μεγαλοοικονόμου τόνισε ότι «είναι χρέος μας να δράσουμε τώρα και όχι αύριο. Είναι χρέος μας να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων απέναντι στα παιδιά μας. Σημαντικό, επίσης, είναι -σε αυτή τη διαδικασία- να μη διαχωρίσουμε τα παιδιά που δέχονται βία με τα παιδιά που ασκούν βία, γιατί και τα δυο έχουν ανάγκη στήριξης» και δήλωσε ότι είναι διαθέσιμη ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, ώστε όλοι από κοινού, εκπαιδευτικοί, γονείς και πολιτικοί να ενωθούμε για την πραγματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter