Ξανθός: Θα αιτιολογούνται και θα καταγράφονται οι καισαρικές τομές

Ξανθός: Θα αιτιολογούνται και θα καταγράφονται οι καισαρικές τομές

Πρέπει να αλλάξει η υφιστάμενη κουλτούρα στους γιατρούς και στις εγκύους και να επιλέγουν τον φυσιολογικό τοκετό υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Οι καισαρικές τομές όχι απλά θα καταγράφονται, αλλά τα στοιχεία θα συλλέγονται από το κεντρικό πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Υγείας ενώ θα αποτελέσουν και «δείκτη αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χ.Θεοχάρη για το θέμα.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το ποσοστό των καισαρικών τομών «σε εμάς είναι 60% και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 25 με 30%», τονίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους γιατρούς που εμπλέκονται στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως τις γυναίκες ότι μπορεί να γίνει ο φυσιολογικός τοκετός με ασφάλεια και αξιοπρέπεια». Συνέχισε λέγοντας πως «ένα επιχείρημα που προβάλλουν οι γυναικολόγοι είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν θέματα αστικής ευθύνης» όμως σημείωσε ο Α.Ξάνθος «όταν τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα η πρακτική αυτή είναι ασφαλής» ενώ «σε νοσοκομεία που έχουν τηρηθεί αυτά τα πρωτόκολλα τα ποσοστά καισαρικών είναι μειωμένα»

Όπως επισήμανε ο υπουργός πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και προς τις εγκύους σχετικά με το ότι «δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουν στην καισαρική τομή». 

Επίσης στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλλει «το ζήτημα της υποχρεωτικής αιτιολόγησης με βάση συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις κι έχουμε σκοπό να το υλοποιήσουμε καταρχήν στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα». 

Μάλιστα επισήμανε ότι «θα καταγράφονται οι διενεργούμενες καισαρικές τομές» και τα δεδομένα θα πηγαίνουν στο υπουργείο όπου θα ελέγχονται. «Το θέμα είναι να υπάρξει μία συνεκτική παρέμβαση που να τροποποιεί συμπεριφορές και να αλλάζει την συλλογική κουλτούρα» είπε ο Α.Ξανθός.​

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter