Χαρίτσης: Όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να τελειώσουμε με τη λιτότητα

Χαρίτσης: Όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να τελειώσουμε με τη λιτότητα

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί έτσι ώστε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup, της 20ης Μαρτίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης.

Εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο stuff level agreement για να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που αφορούν σε νέα μέτρα, απάντησε: «Καλό θα είναι αυτές τις μέρες όλοι να επιδείξουμε μια ψυχραιμία. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με όπλο τη συμφωνία στο Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο θέτει το πολιτικό πλαίσιο. Είναι δεδομένο το πώς προχωράμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε και υπογράμμισε:«αυτό που πολιτικά είναι κρίσιμο είναι ότι έχουμε ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση και το οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών που έχουμε θέσει».

«Μιλάμε για μια οικονομία και κυρίως μια κοινωνία πάρα πολύ επιβαρυμένη από τα μέτρα των 7-8 χρονων, αυτό που τέθηκε είναι ότι πλέον πρέπει να μπούμε σε άλλη λογική για να πάμε παρακάτω, κι αυτή η λογική αποτυπώθηκε στο Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων και πρόσθεσε: «Είναι σαφές προς όλους ότι η συμφωνία θέτει ένα διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται από όλους ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη λογική των υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας, να δούμε πώς θα μπορέσουμε μέσα από αυτή τη συμφωνία να πάρουμε και μέτρα που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτό είναι μια τεράστια ποιοτική διαφορά σε σχέση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα και καθορίζει και το πλαίσιο της συζήτησης με τους δανειστές, δεν μιλάμε πλέον μόνο για μέτρα περιοριστικά, μιλάμε και για μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν το βάρος που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια».

Σχετικά με το ΕΣΠΑ είπε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2016 ήταν 7% και υπερκαλύφθηκε αγγίζοντας το 11,35%. «Αυτό που γίνεται το 2017 είναι να βλέπουμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ να αποδίδουν καρπούς […] αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διοχετεύσουμε χρήματα στην πραγματική οικονομία, με πραγματικούς όρους και εκεί που τα έχει ανάγκη η οικονομία» τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Τις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα μία πρόσκληση πάρα πολύ σημαντική για εμάς γιατί δείχνει και την κατεύθυνση που θέλουμε να έχουν τα προγράμματα» είπε, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα «Δημιουργώ – Ερευνώ – Καινοτομώ» που αφορά τη σύνδεση ερευνητικών ιδρυμάτων και τη συνεργασία τους με επιχειρήσεις. «Αυτή η πρόσκληση με πάρα πολύ σημαντικό προϋπολογισμό, θα φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι διαθέσιμη προς τους ενδιαφερόμενους (ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις) την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα απάντησε ότι ο πρωτογενής τομέας είχε υποστεί συρρίκνωση ήδη πριν από την κρίση και μέσα σε αυτήν εντάθηκε, ενώ τόνισε ότι «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχωρά σε ειδική πρόσκληση ΕΣΠΑ με πρόγραμμα που προσπαθεί να απαντήσει στο κενό που υπάρχει κυρίως στο κομμάτι της τυποποίησης και της διάθεσης προϊόντων στις αγορές».

Σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης της εταιρείας λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, ανέφερε: «Το ζήτημα της αδειοδότησης αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Είμαστε εδώ για να βρούμε τους τρόπους να ενισχύσουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τον νόμο. Σε αυτές θα είμαστε δίπλα. Όπου εντοπίζονται προβλήματα και παρατυπίες έχουμε την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τις επισημαίνουμε και να προχωρούμε στις αντίστοιχες ενέργειες. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της εταιρείας λιπασμάτων και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μέσα στον Μάρτιο η χώρα θα έχει αποκτήσει το στρατηγικό της σχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Πρόκειται για μια στροφή της οικονομίας προς την ψηφιοποίηση και τη μετάβαση μεγάλου μέρους του εμπορίου σε ηλεκτρονική μορφή […] πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών σχημάτων, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από την κοινωνική επιχειρηματικότητα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter