Χάσμα απόψεων στην Εξεταστική για τα δάνεια

Χάσμα απόψεων στην Εξεταστική για τα δάνεια

Ο λόγος στους εισαγγελείς, υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κατέρρευσε το κυβερνητικό αφήγημα περί διαπλοκής, λένε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής θα τεθούν στην διάθεση των εισαγγελικών αρχών, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί ρυθμίσεις δανείων του παρελθόντος, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Απαξιωτικές για το έργο της ήταν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής σχολιάστηκαν οι προτάσεις της πλειοψηφίας για το τελικό πόρισμα, για το οποίο η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα του, επισημαίνοντας πώς οι συνεδριάσεις και η έρευνα της επιτροπής είχε αποτέλεσμα, τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις υποθέσεις του Πρώτου Θέματος και του Κήρυκα Χανίων, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και η Άττικα Μπανκ προχώρησε σε ρυθμίσεις για τα δάνεια Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με καθυστέρηση 5 χρόνων. Τόνισε πως από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προκύπτει πως «οι δανειοδοτήσεις δεν υπάκουσαν στους κανόνες» και πως «παραβιάστηκαν νόμοι και διατάξεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει δικαστική διερεύνηση. «Θα υπάρξουν εισαγγελείς που θα διαβάσουν το πόρισμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος, «κάποιος εισαγγελέας θα πει, ελάτε να δούμε γιατί έγινε αυτό».

Εκ μέρους της Ν.Δ, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η επιτροπή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της, αφού δεν εντόπισε ευθύνες πολιτικών προσώπων, υποστηρίζοντας ότι κατέρρευσε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε επίσης ότι προέκυψε από τις μαρτυρίες και τα στοιχεία πως «η Αυγή δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο», ενώ κανείς «δεν μπορεί να παραβλέψει την επιστολή του πρωθυπουργού που ζητά να καμφθούν ευθέως οι τραπεζικοί κανόνες». Μίλησε επίσης για «πανομοιότυπες συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι «είναι το μοναδικό κόμμα που έχει off shore στην μετοχική σύνθεση της εφημερίδας του», ενώ επανέφερε το θέμα του κτιρίου της πλατείας Κουμουνδούρου. Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι το εισηγητικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «απλά ένα κείμενο καταγραφής», που δείχνει πως «κατέρρευσε όλη η φιλολογία περί τριγώνου».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε ότι η διαπλοκή είναι συστατικό μέρος του συστήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ.Μαυρωτάς κατέθεσε κείμενο 15 προτάσεων, ζητώντας ρεαλιστικές λύσεις για την αποπληρωμή των δανείων. Ο Ι.Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε ότι η επιτροπή πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα και ομόφωνα στο αν υπάρχει διαπλοκή.

Τέλος, στην επιτροπή απέστειλε επιστολή ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Δαρειώτης, επισημαίνοντας ότι μετά την αποπληρωμή 431.000 ευρώ τους τελευταίους μήνες, τα δανειακά χρέη του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται στα 7.095.000 ευρώ.​

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter