Χειροπέδες σε οργάνωση που εξαπατούσε εργαζομένους με εικονικές ασφαλίσεις

Χειροπέδες σε οργάνωση που εξαπατούσε εργαζομένους με εικονικές ασφαλίσεις

Ξεπερνά το ποσό του 1.800.000 ευρώ η συνολική ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που προέβαινε σε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων για την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία συνέλαβε πέντε μέλη της. Πρόκειται για ένα 47χρονο και μια 41χρονη που είναι τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, δύο 51χρονους και έναν 32χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα, ένα από τα οποία είναι στη φυλακή. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η 41χρονη μαζί με τον 47χρονο, που ήταν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, διατηρούσαν εταιρεία και προέβαιναν με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της, σε «εταιρείες αχυρανθρώπων», εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο, αφού οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν για τα συμφέροντα της αρχικής εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο οι εικονικές εταιρείες υπερχρεώνονταν με οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στις Δ.Ο.Υ, ενώ εγκαταλείπονταν αδρανείς χωρίς να προβαίνουν σε διακοπή τις δραστηριοτήτων τους.

Σημειώνεται, ότι το σύνολο των οφειλών των συγκεκριμένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό του 1.723.758,76 ευρώ, που αντιστοιχεί στη ζημιά του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Παράλληλα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ ύψους 116.667,88 ευρώ, ποσό που αποτελεί και την ζημιά προς αυτές, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα γραφεία των συλληφθέντων, καθώς και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του 41χρονου αρχηγικού μέλους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος εγγράφων και φορολογικών παραστατικών, σφραγίδες, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα και πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Σε βάρος του 51χρονου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με φωτογραφία του και στοιχεία άλλου ατόμου, εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του είχαν επιβληθεί αντίστοιχα, κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών για ποινικές υποθέσεις κλοπής και υπεξαίρεσης. Επίσης, στην κατοχή του 32χρονου βρέθηκαν και τρία ναρκωτικά δισκία, ενώ σημειώνεται ακόμη, ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη επτά 7 ετών για υπόθεση ληστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter