Ξεκινά νέα έρευνα για τα αίτια θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη

Ξεκινά νέα έρευνα για τα αίτια θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη

Στον Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ανατέθηκε η νέα έρευνα για τα αίτια του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη,που βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του, τον Μάρτιο του 2005 λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Την ανάσυρση της δικογραφίας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, μετά την απόφαση-καταπέλτη για τις ελληνικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο οποίο είχαν προσφύγει οι συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη.

Με την απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα στην υπόθεση Τσαλικίδη επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή. Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια Τσαλικίδη για ηθική βλάβη και με άλλα 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδά της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή, καθώς προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

Αυτό που συγκλονίζει, όμως, είναι το σκεπτικό της απόφασης, που ουσιαστικά «δείχνει» προς την κατεύθυνση της δολοφονίας -και μάλιστα δια στραγγαλισμού- του Κώστα Τσαλικίδη.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στη συνέχεια είναι καταπέλτης για τον τρόπο που ερεύνησε τα αίτια του θανάτου η ελληνική Δικαιοσύνη: «Οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα (σ.σ.: ξεκίνησε το 2012 και διεκόπη το 2014) απλά αναφέροντας τα βήματα που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες που είχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών που κανονικά συσχετίζονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις σε σχέση με το σημάδι του σκοινιού στον λαιμό του θανόντος.

Και άλλες αντιφάσεις δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως η εντυπωσιακή διαφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης του ιατροδικαστή στην αρχική (σ.σ.: 2005-2006) και την πρόσθετη (σ.σ.: 2012-2014) έρευνα, η προφανής απουσία κινήτρου για την αυτοκτονία και το σπασμένο υοειδές οστό, ένα εύρημα που συνάδει με στραγγαλισμό».

Το δικαστήριο δεν σταματά εκεί. «Δεν είναι καν σαφές» συνεχίζει «με ποιο σκεπτικό ο εισαγγελέας αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και να μη διατάξει περαιτέρω διερεύνηση, αφού η απόφασή του να σταματήσει την έρευνα δεν περιείχε αιτιολογία»! Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει μάλιστα ότι ο εισαγγελέας, κατά την αρχική έρευνα, «είχε αναφέρει ότι ο θάνατος συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών» και καταλήγει ότι «ήταν συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για να διερευνηθεί ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η νέα δικαστική έρευνα είναι η τρίτη που διεξάγεται από την ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση, καθώς προηγήθηκαν μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε και ότι ο θάνατός του δεν είχε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter