Ξεκίνησε στο Κρανς Μοντάνα η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Ξεκίνησε στο Κρανς Μοντάνα η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Ξεκίνησε σήμερα στο Ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα η διάσκεψη για το Κυπριακό. Προσερχόμενος ο Έλληνας ΥΠΕξ Νίκος Κοτζιάς και ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θα παραμείνει εδώ ως το τέλος της, δήλωσε ότι «μ’ αρέσει το μέρος και θα μείνω».

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του ΥΠΕΞ «Έτσι όπως διαμορφώνεται κλίμα, φαίνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν στην Ελβετία μέχρι τέλος Διάσκεψης στις 7 Ιουλίου».

Χθες Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπου και συζήτησαν τα διαδικαστικά της διάσκεψης. Αμέσως μετά υπήρξε συνάντηση με τον με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενώ ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπ. Τζόνσον με τον τελευταίο να εκφράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βούληση της Μ. Βρετανίας να διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο. Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς έκανε σαφείς και κατανοητές στους Βρετανούς τις ελληνικές θέσεις για την κατάργηση των εγγυήσεων.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την Ελληνική θέση ότι η χώρα μας βρίσκεται στην Ελβετία για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας κάτι που όπως είπε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕξ Μ. Τσαβούσογλου επέμεινε στις θέσεις της Τουρκίας ότι προσέρχεται χωρίς προϋποθέσεις, ότι όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα και ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα.

Τέλος ο κ. Έιντε παρότρυνε τους συμμετέχοντες να εργασθούν για τη λύση του Κυπριακού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter