Ξενόφος: Μέχρι τον Ιούνιο κρίνεται ο στόχος για τα 2 δις. από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος

Ξενόφος: Μέχρι τον Ιούνιο κρίνεται ο στόχος για τα 2 δις. από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος

«Το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο είναι ένα αρκετά κρίσιμο διάστημα, που ουσιαστικά θα αποτυπώσει σε έναν σημαντικό βαθμό και την επιτευξιμότητα των 2 δισ.», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Ξενόφος. Οι διαγωνισμοί για το 17% της ΔEH και για μειοψηφικά ποσοστά σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα προκηρυχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε.

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς και ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια φέτος αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ο κ. Ξενόφος είπε ότι η μακρά διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας ύψους 480 εκατ. ευρώ για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το ΔΑΑ μέχρι το 2046, που αποτελεί προϋπόθεση για την πώληση του ποσοστού στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα, επιτρέποντας έτσι την προκήρυξη του διαγωνισμού για το ποσοστό στο αεροδρόμιο μετά.

Μια άλλη μεγάλη ιδιωτικοποίηση αφορά την παραχώρηση της έκτασης στο Ελληνικό στη Lamda, με την στήριξη Αράβων και Κινέζων επενδυτών.

Χρειάζεται ακόμη μια σειρά δράσεων από πληθώρα διαφόρων φορέων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό, ανέφερε ο κ. Ξενόφος.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές για οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ο κ. Ξενόφος είπε ότι «το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι προς το τέλος του χρόνου».

Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι οι βασικοί τους μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil and Industrial Holdings συμφώνησαν στην από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter