Ξημερώνει μαύρη μέρα για την Αττική – Πάνω από 20 νεκροί – Άλλοι κάηκαν άλλοι πνίγηκαν προσπαθώντας να σωθούν (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Ξημερώνει μαύρη μέρα για την Αττική – Πάνω από 20 νεκροί – Άλλοι κάηκαν άλλοι πνίγηκαν προσπαθώντας να σωθούν (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Τουλάχιστον είκοσι νεκροί και πάνω από 102 ενήλικες τραυματίες και 16 παιδιά, ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

07:23 Τα εναέρια μέσα άρχισαν τις επιχειρήσεις για την πλήρη κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς σε Ραφήνα και Κινέτα.

07:09  Ο Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε ότι υπάρχουν 156 τραυματίες, 11 διασωληνωμένοι λόγω εγκαυμάτων και 16 παιδιά που είναι ελαφρά τραυματισμένα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους.

07:07 Ο Δήμαρχος Ραφήνας, κ. Βασίλης Μπουρνούς εξέφρασε φόβους ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νεκρών.

06:48  11 άτομα διασωληνωμένα σε νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση. 16 παιδιά με εγκαύματα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

06:32  Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού που είχαν κλείσει χθες λόγω της πυρκαγιάς στην Κινέτα. Παραμένουν μικροεστίες με φωτιά.

06:22 Σκάφη του Λιμενικού φτάνουν συνεχώς στο λιμάνι της Ραφήνας με διασωθέντες από τη θάλασσα. Δεκάδες άλλοι περιμένουν με αγωνία στη στεριά προκειμένου να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους.

06:17 Στο Μάτι οι περισσότεροι νεκροί. Δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία. Αρκετοί τραυματίες διασωληνωμένοι – Παιδιά με εγκαύματα.

05:57 Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας παίρνει ο απολογισμός από τις μεγάλες πυρκαγιές. Με το πρώτο φως θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. 

Ελπίδες στην έναρξη των πτήσεων πυροσβεστικών σκαφών και ελικοπτέρων. Έρευνες και στη θάλασσα για επιζώντες που προσπάθησαν να σωθούν από τις φλόγες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

05:50 Την ανησυχία του για τον αριθμό των νεκρών εξέφραδε ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς ο οποίος εκτίμησε πως ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί

05:32 Ανοιχτή είναι πλέον η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου 

04:55 Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως οι βουλευτές του κόμματος είναι δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν και πως τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις

04:33 Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

04:07 Σύμφωνα με το Λιμενικό περισυλέγησαν οι σοροί τριών γυναικών και ενός παιδιού από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»  

04:01 Όπως αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ, τα μέτωπα των πυρκαγιών είναι σε καλύτερη κατάσταση. 

03:44 Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού. 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

03:29 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

03:15 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

02:45 Τουλάχιστον είκοσι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Είχαμε 3 παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττική και παραπάνω από 15 μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Το πύρινο μέτωπο στον Νέο Βουτζά εξελίχθηκε σε καταστροφική πυρκαγιά.

Στο Μάτι είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και νεκρών. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει δυστυχώς τους 20 και οι ενήλικες τραυματίες είναι πάνω από 88, καθώς και 16 παιδιά

Ελικόπτερα επιχειρούν στην θαλάσσια περιοχή. Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες στο λιμάνι της Ραφήνας.

Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις.

Θα συνδράμουν δυνάμεις από Ισπανία και Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να συνεχίσουμε”.

https://www.facebook.com/d.tzanakopoulos/videos/519718598463784/

Δήλωση για τις πυρκαγιές στην Αττική

Δήλωση για τις πυρκαγιές στην Αττική.

Gepostet von Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος am Montag, 23. Juli 2018

02:25 Ξεκίνησαν τα πρώτα πέντε δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που παρέμεναν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια προς την πλατεία Συντάγματος ενώ στάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής (λεωφόρος Μαραθώνος-Μεσογείων) σε σημεία που επιθυμούν οι πληγέντες.

Τέλος, σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των πληγέντων βρίσκονται κι άλλα 25 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ενώ στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, παραμένουν δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

02:15 Τρεις σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.

02:00 Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου δίνονται τμηματικά στην κυκλοφορία, καθώς η φωτιά στην Κινέτα δείχνει να βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση.

Δεκάδες μικροεστίες φωτιάς συνεχίζουν να καίνε ενώ ισχυρές μονάδες πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για να σβήσουν τις υπάρχουσες εστίες. Το μέτωπο που κινήθηκε στην κορυφή του βουνού έχει περάσει από την άλλη πλευρά και κατευθύνεται προς τον οικισμό Καβελάρη.

Ο στρατός έχει δημιουργήσεις αντιπυρικές ζώνες και ο οικισμός δεν απειλείται, στις φλόγες έχει παραδοθεί όμως το πευκοδάσος της περιοχής. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι με μέριμνα του Δήμου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στα Μέγαρα.

Από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για να υπολογιστεί το έκτακτο βοήθημα που θα λάβουν.

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, σε μεγάλη έκταση.

01:55 Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών στην οποία επισημαίνει πως ουδέποτε έκλεισε το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

01:30 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν κυρίως την περιοχή της Αττικής.

Μετά την ενημέρωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την ματαίωση της καθιερωμένης δεξίωσης της 24ης Ιουλίου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

01:08 Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί και συντονίζει το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων , που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρίσκονται όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

01:00 Με δεδομένη την κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής λόγω των πυρκαγιών, η Νέα Οδός προχωρά άμεσα σε αναστολή είσπραξης διοδίων τελών σε όλους τους σταθμούς διοδίων που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της, εντός του νομού Αττικής.

Ειδικότερα, η αναστολή είσπραξης ισχύει για τον μετωπικό σταθμό Αφιδνών, και τους πλευρικούς σταθμούς Καπανδριτίου και Μαλακάσας και θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. 

00:50 Το Λιμενικό επιβεβαιώνει τον εντοπισμό και τρίτου νεκρού…

00:40 Και (επιτέλους) μία ευχάριστη είδηση. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

00:30 Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες “να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται”. Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

“Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156625858403054/

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 23. Juli 2018

00:04 Τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ώστε λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία).

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,

Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

23:52 Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν θέσει σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες. Ο Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης αναφέρει στο tweet του ότι έχει καλέσει επειγόντως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο μηχανισμό αυτό να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια.

23:49  Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Συντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας.

Δήλωσε πως πρώτα θα ενημερωθεί και στη συνέχεια θα προβεί σε δήλώσεις . Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ Τζανακόπουλο.

23:40 Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

23:38 Στην Αθήνα μεταφέρονται με πούλμαν τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα, και που εκκενώθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Ήδη έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη σχεδόν τα μισά, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους. Στην Τεχνόπολη βρίσκονται ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και του δήμου που επιβλέπουν τη διαδικασία

23:25 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα από την Μονεμβάσια λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις καταστροφικές σημερινές πυρκαγιές .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ ο κ. Παυλόπουλος καθόλη τη διάρκεια της επιστροφής ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που βρίσκονταν στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και με την αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

22:00 Ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως: «Το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε λάβει κλήση για να παραλάβουμε νεκρό στην περιοχή του Βουτζά».

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαρκής σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.





Τα μέτωπα της φωτιάς:

1. ΚΙΝΕΤΑ

Το πρώτο μέτωπο εκδηλώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Κινέτας όπου σπίτια και μαγαζιά καταστράφηκαν ενώ τρεις οικισμοί εκκενώθηκαν, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό αλλά και στον προαστιακό αφού οι φλόγες έφτασαν στον δρόμο.

2. ΠΕΝΤΕΛΗΤο δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής με τη φωτιά να μετατοπίζεται σε Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι. Τα μέτωπα σε αυτές τις περιοχές είναι ανεξέλεγκτα. Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην παραλία στο Μάτι, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι την παραλία της Ραφήνας.




«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν νεκροί. Στο Μάτι, είδα με τα μάτια μου περισσότερα από 100 σπίτια και 200 οχήματα να καίγονται», είπε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.








Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Λιμενικό, σκάφη του ΛΣ  επιχειρούν να απεγκλωβίσουν λουόμενους σε παράλια στο Μάτι, μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση λόγω των δυνατών ανέμων. Σε επιφυλακή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Αττικής ώστε να επιχειρήσουν για απεγκλωβισμούς εάν παραστεί ανάγκη. 

Παράλληλα, στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Άγιο Ανδρέα και τις στρατιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις του Ζούμπερι.

3. ΚΑΛΑΜΟΣ

Το τρίτο μέτωπο ξέσπασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στον Κάλαμο, ο οποίος ακόμα παλεύει να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017. Οι φλόγες είναι ανησυχητικά κοντά στα σπίτια στην περιοχή Πανόραμα. Η φωτιά από τους Αγίους Αποστόλους, κινείται προς την περιοχή Αγκώνα.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Μια δύσκολη και ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές σε κυρίως μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Αρκετές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ωστόσο λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 Α/Φ CANADAIR και 5 Ε/Π. Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

γ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- Άγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας υπάρχουν 6 εγκαυματίες. Οι 4 βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και θα διακομιστούν στο ΚΑΤ ενώ οι άλλοι 2 με ιδιωτικό μέσο πήγαν σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τυχόν άλλες διακομιδές θα γίνουν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση».

Διαβάστε επίσης: Τόσκας: Δεν είναι «αθώες» αυτές οι πυρκαγιές

Η Δυτική και Ανατολική Αττική κρίθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. 

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter