Χουλιαράκης: Πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Χουλιαράκης: Πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους έως τον Αύγουστο του 2018 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγγειλε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Χουλιαράκης τοποθέτησε το ύψος των οφειλών αυτών στα 2,4 δισ. ευρώ. «Δυο μήνες πριν τον Ιανουάριο του 2018 είναι κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ» σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «το υπόλοιπο θα έχει πλήρως αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος». Παράλληλα, εξήγησε πως το προαναφερθέν ποσό θα προκύψει από την αξιοποίηση ταμειακών διαθέσιμων και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Επισήμανε δε πως η υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου με ίδιους πόρους στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ένδειξη υγειών δημοσίων οικονομικών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δανείζεται χρήματα για να αποπληρώνει υποχρεώσεις, τη στιγμή που έχει ίδιους πόρους…» αντέτεινε στις αιτιάσεις του κ. Σταϊκούρα, εξηγώντας: «Έχει ίδιους πόρους επειδή η δημοσιονομική διαχείριση των ετών 2016 – 2017 ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «είναι σαφές πως η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να ρίξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter