Χρηματιστήριο: Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές

Χρηματιστήριο: Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές

Με άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές εξελίσσεται την Τετάρτη η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, ως αποτέλεσμα της αμφισβήτησης των ξένων funds προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων που ξεπερνά τα 86 δις. ευρώ. 

Και όχι μόνο αυτό, επιπρόσθετα βάλλουν και εναντίον των θεσμών οι οποίοι δεν έχουν συνεννοηθεί με την κυβέρνηση, τις διοικήσεις των τραπεζών, τους Ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς και την Τράπεζα της Ελλάδος στην εξεύρεση λύσεων που θα προστατεύουν τα συμφέροντα των μετόχων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η χθεσινή έκθεση της τράπεζας HSBC στην οποία έκανε λόγο για, « υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPEs με τρόπο που να είναι φιλικός προς τους μετόχους και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σημειώνει, δε, πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν από τις ισχνότερες επιδόσεις, έχοντας υποχωρήσει κατά 25,1% σε όρους δολαρίου.

Αναλυτικότερα, όπως γράφει στην έκθεσή της η HSBC, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Και ενώ οι πρώτες δύο πτώσεις συνδέονταν στενά με το ελληνικό κράτος, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της Ελλάδας στην πρώτη και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές στη δεύτερη, η υποχώρηση του Σεπτεμβρίου συντελέστηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την HSBC, που σημειώνει πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ ουσιαστικά απουσιάζει η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας διαρκώς πιεσμένης κερδοφορίας ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων».

Σήμερα δημοσιοποιήθηκε άλλη έκθεση της Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει το πόσο ευάλωτες είναι οι Ελληνικές τράπεζες στους εσωτερικούς (πολιτική αστάθεια;) και εξωτερικούς κινδύνους (π.χ. Ιταλία). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Αμερικανικής τράπεζας που βρέθηκαν το διάστημα 27 – 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για επαφές με τους τραπεζίτες τονίζεται ο σχεδιασμός τους για μείωση των NPEs τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το β’ τρίμηνο του 2018, κάτι που θα στηριχθεί από: 1) το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά, που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, 2) μια αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά χονδρικής πώλησης NPEs και 3) έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των στρατηγικών κακοπληρωτών με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κυρίως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες) συμβάλλουν στη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών της χώρας.

Πλην όμως, η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Τα ήξεις αφίξεις προφανώς δεν αρέσουν στους επενδυτές, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Π. Ζαμάνης στο documentonews.gr και για το λόγο αυτό παρατηρείται το ξεσκαρτάρισμα στα ξένα χαρτοφυλάκια, πουλώντας Ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Ταυτοχρόνως δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγνός ότι το άσχημο κλίμα στην αγορά, που εξαιτίας των τραπεζών έχουμε επιστρέψει στο… 2016, έχει επιβαρυνθεί από τις άσχημες εξελίξεις γύρω από την Folli Follie και την απόκρυψη σοβαρών οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Το κερασάκι στην τούρτα, όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες διαχειριστές είναι η Ιταλία που εμφανώς πηρεάζει τα Ελληνικά ομόλογα με την απόδοση της δεκαετίας να ξεπερνάει το 4,3%.

Σήμερα σε δήλωσή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου ανέφερε πάντως, ότι «η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί ένα πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί στην αγορά από τα μέσα του 2018». Πρόσθεσε δε, ότι «η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές κεφαλαίων για να προσδιορίσει παράθυρο ευκαιρίας για μια έκδοση εργαλείου κεφαλαίων που δεν θα προκαλεί “αραίωση” (non-dilutive) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρούσε κάτω και από τις 660 μονάδες με την πτώση να αγγίζει το 3,2% και τις συναλλαγές ενισχυμένες στα 46 εκατ. υρώ. Κοντά στο 5% αναφερόταν νωρίτερα, η πτώση για την Alpha και την Εθνική 7,5 και 4,5 εκατ. τεμάχια όγκο η κάθε μία. Πτώση 12,9% για την Eurobank και 26,8% για την Πειραιώς και όγκο συναλλαγών 12,9 και 5,1 εκατ. τεμάχια η κάθε μία.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter