Υπέρ της ανωνυμίας των κουπονιών για τα κόμματα, μέχρι 50 ευρώ, λέει η αρμόδια Αρχή

Υπέρ της ανωνυμίας των κουπονιών για τα κόμματα, μέχρι 50 ευρώ, λέει η αρμόδια Αρχή

Μέχρι του ποσού των 50 ευρώ, επιτρέπεται τα κουπόνια των πολιτικών κομμάτων να είναι ανώνυμα, όπως γνωμοδότησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι δωρεές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μέσω Τραπεζών (σήμερα είναι μέχρι 1.500 ευρώ), όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηματοδότη.

Η συγκεκριμένη απάντηση έρχεται, καθώς, ενόψει της σύνταξης σχετικού νομοσχεδίου για αλλαγή της νομοθεσίας στον τομέα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν αποστείλει σχετικά ερωτήματα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, προτείνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στα πλαίσια των οικονομικών τους εξορμήσεων, μέσω: 1) ανώνυμων κουπονιών, δηλαδή κουπονιών ποσού έως 50 ευρώ, στα οποία δεν θα αναγράφονται τα στοιχεία του χρηματοδότη- δωρητή και 2) προσφοράς ποσών που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ -έναντι των 1.500 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα – μέσω Τραπεζών όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηματοδότη.

Σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπωνύμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή κουπονιών. Η Αρχή γνωμοδότησε ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τη νομοθεσία η δυνατότητα καθιέρωσης της ανωνυμίας για τη δωρεά μικρών ποσών (κουπονιών) προς τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, ενώ οι δωρεές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται μέσω Τραπεζών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter