Υπέρμαχος του μαξιλαριού ρευστότητας και της άρσης των capital controls ο Στουρνάρας

Υπέρμαχος του μαξιλαριού ρευστότητας και της άρσης των capital controls ο Στουρνάρας

Άλλος… Στουρνάρας! Χωρίς να αναφερθεί καν στην προληπτική πιστωτική γραμμή, μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της Accenture στην Ελλάδα, έκανε κι ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι μετά το πέρας το προγράμματος θα πρέπει να αρθούν και τα capital controls!

Συνέστησε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εστιάσει την οικονομική πολιτική στην προετοιμασία για έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

Ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους να ορίσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είπε, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και διευκολύνει την περίληψη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έκανε δε, την έκπληξη λέγοντας ότι τα capital controls πρέπει να αρθούν μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ μέχρι σήμερα δεν είχε οριοθετήσει καν το πότε θα έπρεπε να γίνει αυτό.

Σα να μιλούσε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης κάποιος άλλος κεντρικός τραπεζίτης, κάποιας άλλης χώρας, ο κ. Στουνάρας επεσήμανε ότι το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας με νέες εκδόσεις ομολόγων και δόσεις του ESM. Ένα τέτοιο μαξιλάρι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν έχει φτάσει σε «επενδυτική βαθμίδα» ως το τέλος του προγράμματος και εάν η μεταβλητότητα στις αγορές παραμείνει αυξημένη.

Ωστόσο, όπως είπε, προκειμένου να αρθεί πλήρως η αβεβαιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την ελληνική οικονομία, οι αρχές και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τόσο τον τύπο της μετά-πρόγραμμα επιτήρησης αλλά και το εάν θα είναι διαθέσιμη κάποια συμφωνία στήριξης μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Υπενθύμισε βέβαια, για να μην καταρρεύσει τελείως η επιχειρηματολογία της προληπτικής πιστωτικής γραμμής των τελευταίων μηνών ότι με βάση το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ η χώρα θα είναι υπό επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε από τον επίσημο τομέα της ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter