Υπουργείο Εργασίας: Καμία αλλαγή στην ανταπεργία (Lockout) – Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις

Υπουργείο Εργασίας: Καμία αλλαγή στην ανταπεργία (Lockout) – Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις

Στην επισήμανση ότι η απαγόρευση της ανταπεργίας όπως καταγράφηκε στο νόμο 1264/82 διατηρείται και δεν αλλάζει, προέβησαν «κύκλοι» του υπουργείου Εργασίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις».

Σε σχέση με την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επαναλαμβάνουν ότι: «το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επομένως, από το Σεπτέμβριο του 2018 οι δύο βασικές αρχές επανέρχονται σε ισχύ. 

Αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο καθώς από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter