Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στον τομέα του διαστήματος

Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στον τομέα του διαστήματος

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Επίσης, η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση:

– Θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων.

– Καθορίζεται η διαδικασία για την καταχώριση των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικό Μητρώο, βάση αρχών του διεθνούς δικαίου.

– Ιδρύεται Οργανισμός ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία ευέλικτης μορφής θα αναλάβει υπό την εποπτεία της Πολιτείας – το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα.

Πλέον, βάση πρωτοβουλιών του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, καθίσταται ευχερέστερη η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής, διευκολύνεται η συμμετοχή της χώρας σε εφαρμογές, προγράμματα και πόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενισχύονται οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το διάστημα, όπως εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης , επιτήρηση συνόρων κλπ), ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα ελληνικά και διεθνή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της διασύνδεσης της επιστήμης και της έρευνας με την παραγωγή, και τέλος, δημιουργείται ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter