Ζάεφ: Ακόμη και εντός Μαρτίου μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας

Ζάεφ: Ακόμη και εντός Μαρτίου μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας

Την αισιοδοξία του ότι ακόμη και εντός του Μαρτίου μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Balkan Insight» , μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο, αν υπάρχει εκατέρωθεν καλή θέληση, θα μπορούσε να επιτευχθεί και νωρίτερα.

«Θα ήταν καλό να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, διότι αυτό θα ενθάρρυνε μια απόφαση (από τις Βρυξέλλες) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Γνωρίζω ότι κάθε μήνας που περνάει δεν θα είναι προς όφελός μας», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μου, καθώς και του καθενός από εμάς που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτύχουμε μια λύση για την ονομασία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν θα μας βοηθήσει εάν το καθυστερήσουμε γιατί υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι αντίθετες προς μια λύση».

«Είμαι πεπεισμένος ότι πάνω απ ‘όλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να βρεθεί μια λύση. Βλέπω ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών καταβάλλει επίσης προσπάθειες. Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με οδηγεί από την αρχή – ότι είναι δυνατή μια λύση. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», σημείωσε ακόμη ο Ζάεφ..

Ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά λύση ο Ζόραν Ζάεφ απαντάει κατηγορηματικά:

«Και οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θέτουν ζητήματα που καθιστούν αδύνατη μια λύση. Είμαι ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, σκεπτόμενος κυρίως τον ελληνικό λαό. Επειδή αυτή είναι μια προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση και όχι κάποια παράκαμψη, χειραγώγηση ή το να πει ψέματα ο ένας στον άλλο … ».

«Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμαστε από γεγονότα. Δεν έχω κανένα δίλημμα όταν πρόκειται για τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, παίρνουμε το βόρειο ή το ανώτερο τμήμα της, το νότιο μέρος ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό τμήμα στη Βουλγαρία. Αν σεβαστούμε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε μια λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα που θα μας φέρουν μόνο πιο μακριά από μια λύση» υπογραμμίζει ο Ζόραν Ζάεφ.

Καθώς ο δημοσιογράφος του ζητάει να βάλει έναν αριθμό σε μία κλίμακα από το 1- 10 σε πιο επίπεδο βρίσκονται οι τρέχουσες διμερείς συνομιλίες για την ονομασία ο Ζάεφ απαντάει:

«Κανείς άλλος δεν έχει τεστάρει την αισιοδοξία μου με αυτόν τον τρόπο. Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να την ορίσω με αριθμό. Είμαι αισιόδοξος, αν και όχι πλήρως, αλλά θα έβαζα ένα οκτώ» κατέληξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter