Ζηλωτές κατά ιερωνυμικών για τα θρησκευτικά

Ζηλωτές κατά ιερωνυμικών για τα θρησκευτικά

Μια επικείμενη δίκη με εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, το σκληροπυρηνικό κομμάτι των ιεραρχών και η προσπάθεια της Εκκλησίας να κρύψει την αδυναμία της να προσεγγίσει τα τέκνα της –τους θεολόγους εν προκειμένω– υπαγόρευσαν τις καμπάνες επίδειξης ισχύος που χτύπησαν μέσα στην εβδομάδα για τα θρησκευτικά.

Στις στεντόρειες φωνές πολέμου των ζηλωτών ιεραρχών που καταλογίζουν στον αρχιεπίσκοπο ενδοτικότητα προς την κυβέρνηση και που πάγια και διαχρονικά, από θέση και άποψη, προκρίνουν την πολεμική αντιμετώπιση θεμάτων τα οποία άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αυτήν τη φορά προστέθηκαν οι πιέσεις ιεραρχών να ανοίξει εκκλησιαστική ομπρέλα στην επικείμενη δίκη του πρώην επικεφαλής της πρώην εκκλησιαστικής ΜΚΟ Αλληλεγγύη Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Μέτωπο με τους «σκληροπυρηνικούς»

Ο χειροτονημένος και ιερέας (από τον πατριάρχη Ρουμανίας), πρώην ισχυρός άντρας του Alpha, δεν τυγχάνει της αρχιεπισκοπικής εύνοιας – τουναντίον, γνώρισε αρνητική δημοσιότητα με την ιστορία των ληγμένων κοτόπουλων της επισιτιστικής βοήθειας της Αλληλεγγύης προς το Ιράκ. Εχει να καταδείξει πρωτόδικες αθωωτικές αποφάσεις που αφορούν τη θητεία του στην κεφαλή της Αλληλεγγύης, πλην όμως έχει παραπεμφθεί με βούλευμα να δικαστεί στο Εφετείο, εγκαλούμενος μεταξύ άλλων και για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι το βάρος της εκκλησιαστικής υπεράσπισής του σηκώνει σταθερά και ειδικά αυτή την περίοδο ο μητροπολίτης Αττικής, της χριστοδουλικής γενιάς, με τον οποίο ο κ. Φουρλεμάδης διατηρεί άριστες σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω ιεράρχης έδειξε την πρόθεσή του να συμπήξει μέτωπο με τους ζηλωτές για το θέμα των θρησκευτικών και κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και δεν απέφυγε τις αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε η Εκκλησία στο μάθημα των θρησκευτικών.

«Προσπαθείτε να μας ρίξετε στάχτη στα μάτια» φέρεται να δήλωσε, για να οξύνει τη φωνή όχι μόνο των σκληροπυρηνικών ιεραρχών αλλά και άλλων δογματικών ισχυρών εκκλησιαστικών ανδρών. Στους κόλπους όλων αυτών, οι οποίοι συνιστούν ικανό αριθμό ιεραρχών στην περίπτωση που οι εσωτερικές ζυμώσεις προκρίνουν τη δημιουργία ισχυρής αντιπολιτευτικής ομάδας, υπάρχουν μητροπολίτες που αποδίδουν στον κ. Ιερώνυμο ότι «είναι ενδοτικός στα πάντα και ότι δεν έχει ταυτότητα».

Η απόσταση με τους θεολόγους

Από την άλλη, η Εκκλησία γνωρίζει καλά ότι στο ζήτημα των θρησκευτικών υπέστη στρατηγική ήττα, για την οποία έχει «μέγιστη ευθύνη». Μητροπολίτης από τους λεγόμενους προοδευτικούς δεν διστάζει να παραδεχθεί: «Αναλωθήκαμε σε λάθος κατεύθυνση, να ασκήσουμε πίεση στην πολιτεία, όταν για χρόνια δεν έχουμε ασχοληθεί με τους θεολόγους. Η Εκκλησία δεν προσέγγισε τους θεολόγους σε επίπεδο μητροπόλεων, και όχι μόνο κράτησε αποστάσεις αλλά αποκήρυξε κιόλας τους εκσυγχρονιστές θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ (σ.σ. ένωση θεολόγων)». «Το περιεχόμενο των νέων βιβλίων υποδείχθηκε από τους θεολόγους» παραδέχεται σήμερα μητροπολίτης της πτέρυγας των διορατικών. «Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι» δηλώνει, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα το άβατο των θρησκευτικών δεν υφίσταται πια.

Την ίδια πραγματικότητα σηματοδοτεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία καταρρίπτονται και οι ισχυρισμοί περί συναπόφασης που προβάλλει η Εκκλησία.

Κατά το υπουργείο Παιδείας τα τραγούδια του Νικόλα Ασιμου και της Ριάνα έχουν απορριφθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) από τον Οκτώβριο του 2016, «δηλαδή πριν από την έναρξη του διαλόγου της Επιτροπής ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας», ενώ η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου εξακολουθεί να βρίσκεται στον οδηγό του λυκείου για τον εκπαιδευτικό.

«Υπερηφανευόμαστε γιατί; Επειδή τα θρησκευτικά έχουν απολέσει πια τον ομολογιακό τους χαρακτήρα και έχουν μετατραπεί σε μάθημα θρησκειολογίας; Ή μήπως επειδή πήραμε ένα ξεροκόμματο, βγάλαμε και δύο γελοιογραφίες και δυο τραγούδια, να ’χουμε να λέμε ότι κάτι πετύχαμε;» διερωτάται σκωπτικά μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter