Ζητείται αριστερός λόγος απέναντι στην «Εναλλακτική» του Νεοφιλελευθερισμού

Ζητείται αριστερός λόγος απέναντι στην «Εναλλακτική» του Νεοφιλελευθερισμού

Τέταρτη θητεία για την Άγκελα Μέρκελ, σε μία πιο συντηρητική Μπούντεσνταγκ στην οποία για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο θα βρίσκονται και περίπου 90 ακροδεξιοί βουλευτές, είναι η πρώτη εικόνα που δίνουν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στη Γερμανία.

Το σχόλιο της Μέρκελ για το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία», (AfD) «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα» δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί τους αλλά θα βάλει την ηγεσία του απέναντι της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ψήφισαν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που ζουν σήμερα σε περιοχές που παλαιότερα ορίζονταν ως Ανατολική Γερμανία ενώ αντίθετα στις περιοχές της Δυτικής Γερμανίας τους ακροδεξιούς ψήφισαν υψηλά κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη βουλή, εκτός από τους ακροδεξιούς που μπαίνουν για πρώτη φορά και μάλιστα με ποσοστό που ξεπερνάει το 13%, επιστρέφουν στην Μπούντεσνταγκ οι φιλελεύθεροι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) με ποσοστό πάνω από 10%. Όσο κι αν έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αυτό που θα έχει βάρος πλέον στη γερμανική πολιτική είναι ότι το συντηρητικό-υπερσυντηρητικό μπλοκ ενισχύει τις θέσεις του με τη δύναμη που του έδωσε περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό τους οδήγησε στο χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας τους. Το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιου καγκελάριου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, μαρτυρά ποιος φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την συντριβή. «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των σημερινών εκλογών» είπε απευθυνόμενος στην Άγκελα Μέρκελ.

Η ήττα των σοσιαλδημοκρατών σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που παρουσίασε το κόμμα της «Αριστεράς» (Die Linke) είναι μία σαφής ένδειξη ότι οι Γερμανοί πολίτες θέλουν να κρατήσουν σήμερα τα αναπτυξιακά κεκτημένα της Γερμανίας, συγκρίνοντας τα με την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές συνέπειες που θα έχει γι’ αυτούς η συντηρητική πολιτική.

Ο πειστικός πολιτικός λόγος της Αριστεράς στην αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό και την «Εναλλακτική» πολιτική που επιβάλλει, είναι πάντα το ζητούμενο, όχι μόνο στη Γερμανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter