Ζήτημα ομοσπονδιακής έρευνας για τις διαρροές στον Λευκό Οίκο

Ζήτημα ομοσπονδιακής έρευνας για τις διαρροές στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε για άλλη μια φορά χθες κατά των διαρροών από τον Λευκό Οίκο, καθώς το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ κυκλοφορεί σήμερα, ο ανώνυμος αξιωματούχος που έγραψε το επικριτικό άρθρο στους NY Times εξακολουθεί να μην έχει εντοπιστεί και μία πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δημοσιοποιεί ιδιωτικές συζητήσεις του, σύμφωνα με το ABC News.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ λέει σε ιδιωτικές του συζητήσεις ότι ο ίδιος επιθυμεί την τιμωρία όσων κάνουν διαρροές πληροφορίες, δεν έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια η θέση της κυβέρνησής του, στο ζήτημα αυτό. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ανιχνευτές ψεύδους προκειμένου να εντοπιστεί ο ανώνυμος συγγραφέας του επικριτικού δημοσιεύματος στους Times.

Παράλληλα, η Σάντερς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας έρευνας για το ζήτημα αυτό, εκφράζοντας το γενικότερο κλίμα καχυποψίας που έχει καλλιεργηθεί στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Η ίδια, δήλωσε ότι είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει σχετικές αποφάσεις. “Ωστόσο, κάποιος προσπαθεί να υποβαθμίσει ενεργά έναν -με συνέπεια- εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά και το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας που ασκεί η κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται ουσιαστικά προβληματικό και είναι κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ διάβασε προσεχτικά το δημοσίευμα, χωρίς να διατάξει την διεξαγωγή ομοσπονδιακής έρευνας. Παράλληλα, διαφαίνεται ότι το επίμαχο δημοσίευμα δεν δημοσιοποίησε απόρρητες πληροφορίες, καθώς κάτι τέτοιο θα έκρινε ουσιαστικά την λήψη απόφασης για την διεξαγωγή μιας έρευνας για τις διαρροές πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα επιβεβαιώσει, αλλά ούτε θα διαψεύσει την διεξαγωγή μιας έρευνας, όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση, φαίνεται να επιβεβαιώνει την εικόνα ενός προέδρου, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνησή του. Υπήρξε ο φόβος μεταξύ στελεχών του Λευκού Οίκου, ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος ένιωθε ότι οι σύμβουλοί του ή το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ακολουθούσαν την εντολή του για τον εντοπισμό όσων έκαναν τις διαρροές, τότε, ο ίδιος θα πείθονταν να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων ή καταστάσεων.

Στην διάρκεια της ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, η Σάντερς επέκρινε το βιβλίο με τον τίτλο: “Φόβος” του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ που κυκλοφορεί σήμερα χαρακτηρίζοντας το ως “απερίσκεπτο” και “επικίνδυνο.”

Από την πλευρά του, ο Γούντουορντ υπερασπίζεται τα όσα περιγράφει το βιβλίο του, δηλώνοντας στην εκπομπή του NBC “Today” ότι ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις κι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι “δεν λένε την αλήθεια” όταν αρνούνται ότι έκαναν απαξιωτικά σχόλια για τον πρόεδρο Τραμπ.

“Πρόκειται για πολιτικές δηλώσεις με στόχο την προστασία των θέσεών τους,” είπε ο Γούντγουορντ.

Από την μεριά τους, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έσπευσαν να διαχωρίσουν την θέση τους, τόσο από το επικριτικό ανώνυμο δημοσίευμα, όσο κι από το βιβλίο, καθώς και τα δύο παρουσιάζουν έναν Λευκό Οίκο που είναι δυσλειτουργικός με τους συμβούλους και τα στελέχη να εργάζονται προκειμένου να αποτρέψουν την λήψη καταστροφικών για τις ΗΠΑ αποφάσεων, από τον πρόεδρο Τραμπ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το εύρος των προσπαθειών του Λευκού Οίκου προκειμένου να εντοπιστεί ο ανώνυμος αξιωματούχος που έγραψε το επίμαχο άρθρο, αλλά σύμφωνα με μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί γύρω από έναν μικρό αριθμό υπόπτων αξιωματούχων.

Μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ, μεταξύ αυτών κι ο προσωπικός του δικηγόρος Ρούντι Τζιουλιάνι αφήνουν να εννοηθεί ότι εντάσσεται στις αρμοδιότητες του προέδρου Τραμπ να διατάξει την διεξαγωγή μιας επίσημης έρευνας για το ζήτημα που έχει προκληθεί κι αναφορικά με τις διαρροές πληροφοριών του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα ενέτεινε το γενικότερο κλίμα πολιτικής ανησυχίας στην Ουάσινγκτον, καθώς θα κινητοποιούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την διεξαγωγή της έρευνας, χωρίς να έχει διαπραχθεί κάποια εγκληματική πράξη ή να έχουν διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, πέρασε το Σαββατοκύριακο εκφράζοντας παράπονα τόσο για το ανώνυμο άρθρο, όσο και για το βιβλίο. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος σκόπιμα δημοσίευσε το άρθρο στους Times, προκειμένου να προκαλέσει την οργή του. Ο Τραμπ συνεχίζει να δίνει έμφαση στον εντοπισμό του ανώνυμου συγγραφέα και στην απόλυσή του από τον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι τον συμβούλευσαν να αφήσει το ζήτημα να περάσει, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό του Τραμπ για την υπόθεση αυτή.

Ο ίδιος, έγραψε χθες στο Twitter ότι δέχεται επιθέσεις από “ψεύτικα βιβλία, άρθρα, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές, σε βαθμό που δεν έχει ξανασυμβεί για οποιονδήποτε άλλον πολιτικό.”

Στο δράμα του Λευκού Οίκου έρχεται να προστεθεί και η Ομαρόζα Μάνιγκαλτ Νιούμαν, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο της επικαιρότητας των εξελίξεων, μέσω της δημοσιοποίησης μιας ηχογραφημένης συνομιλίας που είχε ο Τραμπ με νέα στελέχη, στην διάρκεια μιας επικοινωνιακής συνάντησης. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να πηγαίνει από θέμα σε θέμα, να μιλάει για την πραγματική “ιστορία με την Ρωσία” συμπεριλαμβάνοντας την πολιτική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης, να αναφέρεται στην θανατηφόρα για τους Αμερικανούς στρατιώτες ενέδρα στο Νίγηρα, αλλά και στην θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Το ζήτημα του ανώνυμου δημοσιεύματος δεν ήταν το μόνο που απασχόλησε τον Τραμπ και τους συμβούλους του, στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο ίδιος, είπε στους συνεργάτες του ότι η στάση του στο ζήτημα που προκλήθηκε με τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ επηρέασε το χαμηλό ποσοστό τηλεθέασης των παιχνιδιών του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL).

Επιστρέφοντας στο θέμα της σημερινής κυκλοφορίας του βιβλίου που έγραψε ο Γούντγουορντ, ο Τραμπ το χαρακτήρισε στο Twitter “Αστείο,” περιγράφοντας το ως μυθιστόρημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter