Ζόραν Ζάεφ: Δεν έχουν λυθεί ακόμη το όνομα για διεθνή χρήση και το εύρος χρήσης

Ζόραν Ζάεφ: Δεν έχουν λυθεί ακόμη το όνομα για διεθνή χρήση και το εύρος χρήσης

Θύμα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στην ημεδαπή και της στάσης του αντιπολιτευόμενου Τύπου πέφτει για μία ακόμη φορά η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε μια από κοινού, με τους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Μπούγιαρ Οσμάνι, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομία και την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ στην οποία προχώρησε ο Ζ. Ζάεφ, μεγάλο μέρος της οποίας επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Εκεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι «Ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων έχουν λυθεί» και ότι δεν έχουν λυθεί ακόμα «το όνομα για διεθνή χρήση και το εύρος χρήσης».

Ειδικότερα για το τελευταίο ο κ. Ζάεφ, αφού σημείωσε ότι η Ελληνική απαίτηση για «erga omnes» οφείλεται στις «προβοκάτσιες που προέρχονταν από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης» στη χώρα του εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να διαχωριστεί, τι είναι για εξωτερική και τι για εσωτερική χρήση» και ότι «Η χρήση του ονόματός μας στο εσωτερικό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την Ελλάδα».

Στην αναφορά αυτή στάθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ο οποίος με ανακοίνωσή του σημείωσε πως «Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ στο Πρακτορείο ΜΙΑ, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή Συντάγματος ούτε όνομα για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: Τι διαπραγματεύεται επιτέλους η Κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά;».

Κύκλοι του Ελληνικού ΥΠΕΞ συστήνουν στον κ. Κουμουτσάκο να διαβάσει ποιο προσεκτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Ζάεφ και να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης αναζητώντας τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Κουμουτσάκος, προ ημερών, ενημερώθηκε διεξοδικά από τον κ. Κοτζιά τι ακριβώς διαπραγματεύεται η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναφερθεί τις επόμενες ημέρες στις εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Στελέχη του ΥΠΕΞ στέκονται πάντως και στις αναφορές του κ. Ζάεφ στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα για το οποίο φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, (δεν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα) Επίσης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ζάεφ «ανέφερε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το δημοψήφισμα» και ότι αυτό «Δεν είναι λόγος για δράμα» αφού στο τέλος θα ληφθεί μια κοινά αποδεκτή απόφαση.

Στην ίδια πάντως ενημέρωση ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι για την κυβέρνησή του είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση και ότι στο θέμα του αλυτρωτισμού και τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική πλευρά η κυβέρνησή του δεν έχει κανέναν πρόβλημα. «Απομένει να βρούμε τις αμοιβαία αποδεκτές διατυπώσεις σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα και εμείς ζητάμε να μην αναμειγνύονται αυτοί στη δική μας κληρονομιά», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Ζάεφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter