Ζωντανά η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Αποχώρησε το ΚΚΕ (Live)

Ζωντανά η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Αποχώρησε το ΚΚΕ (Live)

Συνεχίζεται από τις 9:30 το πρωί η συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.

Συνεχίζεται από τις 9:30 το πρωί της Παρασκευής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ. Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.

Η συζήτηση στιγματίστηκε από την πρωτοφανή πρόκληση των νεοναζί για προαξικόπημα, δια στόματος Μπαρμπαρούση. Μετά από εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αποβλήθηκαν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ως τις 2.00 μμ αφήνει το περιθώριο, σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα, η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».

Αποχώρηση του ΚΚΕ

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής.

Η Κ.Ο. του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος σε αυτήν παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας,αποχωρούμε αυτή την στιγμή, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, γιατί μου κάνετε ένα σημαντικό δώρο», ήταν η χθεσινή απάντηση στη Βουλή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΝΔ.

Η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση η απόρριψη της πρότασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού της βουλής, δηλαδή 150 συν ένας με την Κυβέρνηση να διαθέτει 154 βουλευτές. Μοναδικό ερωτηματικό είναι η στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου ο οποίος υπονόησε χθες ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει ένα εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter