New Entries: Γνωρίζουμε τον Δημήτρη Σουκαρά

New Entries: Γνωρίζουμε τον Δημήτρη Σουκαρά
Δημήτρης Σουκαράς

Στη στήλη New Entries αναζητούμε καθετί νέο που παίζει στις πόλεις μας. Ανακαλύπτουμε τα μικρά καλλιτεχνικά διαμάντια και τους αφήνουμε να μας αυτοσυστηθούν. Μαθαίνουμε ποιοι είναι, πως ξεκίνησαν, τι αγαπούν, και τι αγαπούν να μισούν…

Είμαι ο και λέγομαι…

Λέγομαι Δημήτρης Σουκαράς.

Παίζω…

κλασική κιθάρα και ασχολούμαι με την κλασική και σύγχρονη μουσική.

H σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε…

σε πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας του πατέρα μου που είναι μουσικός και καθηγητής κλασικής κιθάρας.

H πιο σημαντική επαγγελματική μου στιγμή μέχρι σήμερα…

η επιτυχία μου στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στην Μότολα της Ιταλίας, μέρος του βραβείου ήταν μια ευρωπαϊκή περιοδεία σε 15 χώρες. Γνώρισα πολύ κόσμο, και έπαιξα σε πολλά μουσικά φεστιβάλ.

Αγαπώ…

το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την οδήγηση.

Σιχαίνομαι…

Δεν μου αρέσουν τα βίντεο games και να κάθομαι πολλές ώρες στον υπολογιστή.

Όταν δεν παίζω μουσική…

Συνήθως ακούω μουσική, βγαίνω, βλέπω ταινίες, πάω σε συναυλίες, εκθέσεις και να γνωρίζω νέα μέρη.

Καλλιτέχνης «είδωλο»…

Η μουσική του Γιάννη Χρήστου, ο ήχος του τσέλου της Jacqueline du Pre, ο λόγος του Χατζιδάκι, η αύρα των ηχογραφήσεων του Horowitz, η φωνή της Callas, η αυθεντικότητα του ήχου και της ερμηνείας του Julian Bream, η ιδιοφυΐα του Pat Metheny. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες με εξιτάρουν, με συντροφεύουν, με κάνουν να ονειρεύομαι, με παρακινούν να βάζω όλο και πιο υψηλούς στόχους και σίγουρα μου εμπνέουν απεριόριστο θαυμασμό.

Αγαπημένος μου στίχος…

Ο πρόλογος της «Οδού Ονείρων» του Χατζιδάκι.

Τραγούδι που δεν ανήκει στο στυλ που παίζω αλλά θα ήθελα να έχω γράψει…

Ζηλεύω το ρεπερτόριο για πιάνο. Θα ήθελα ένα κοντσέρτο του Rachmaninov να ήταν για κιθάρα. Μουσική δωματίου από τον Brahms. Ένα σολο έργο από τον Debussy.  Ίσως η ανάγκη μου για δημιουργία νέου ρεπερτορίου και της συνεργασίας μου με μη-κιθαρίστες συνθέτες να πηγάζει από αυτή την έλλειψη στο ρεπερτόριο της κιθάρας.

Η μουσική είναι σαν…

το σπίτι μου. Είναι η παρηγοριά μου, η παρέα μου και με συντροφεύει σε κάθε τι που κάνω. Και φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Δημήτρης Σουκαράς

Εάν δεν ήμουν μουσικός…

Δεν θα μπορούσα να είμαι τίποτα άλλο. Ποτέ δεν συζήτησα με τους γονείς μου αλλά ακόμα και με τον ίδιο μου τον εαυτό με τι θα ασχοληθώ στο μέλλον… Η μουσική ήταν πάντα το μόνο αντικείμενο που αληθινά με ενδιέφερε και με ενθουσίαζε σε όλες της ιδιότητες. Από το να παίζω μόνος ή σε κοινό, να ηχογραφώ, να κάνω πρόβες, να διδάσκω και να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου για την κιθάρα και το ρεπερτόριο της.

H πολιτική…

Με προβληματίζει πολύ η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η άνοδος της ακροδεξιάς, τα μέτρα για την πανδημία, ο διαχωρισμός των ανθρώπων, η οικονομική κρίση, η έλλειψη παιδείας και κυρίως η έλλειψη ευγένειας και σεβασμού στην διαφορετικότητα.

Η θρησκεία…

Πιστεύω. Η πίστη είναι ένα θέμα εξαιρετικά προσωπικό, εσωστρεφές και ιδιαίτερο. Έχει να κάνει με το πνεύμα και την ψυχή του κάθε ανθρώπου.

Στα άμεσα σχέδιά μου…

Αυτή τη στιγμή κάνω το διδακτορικό μου στο πανεπιστήμιο του Surrey. Ασχολούμαι με τον ρόλο του εκτελεστή μέσα από την δημιουργία νέων έργων για κιθάρα από μη-κιθαρίστες συνθέτες. Σύντομα θα συνεργαστώ με την Clarice Assad (Βραζιλία), την Belle Chen (Κίνα) αλλά και τον Ιάσωνα Μαρούλη και τον Γιάννη Παναγιώτου σε δυο έργα για ηλεκτρική κιθάρα.

Διαβάστε επίσης:

Παντελής Θαλασσινός: «Αν έχεις πολιτική δράση το κράτος σε περιθωριοποιεί» [Συνέντευξη]

Ο νέος δίσκος μου/το νέο μου single

Το νέο μου άλμπουμ «ROOTS» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από την διεθνή εταιρία NAXOS και αποτελεί ένα αφιέρωμα σε διαφορετικά είδη μουσικής που έχουν ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα με κεντρικό άξονα την κιθάρα. Είχα την χαρά να συνεργαστώ με τον Πέτρο Κλαμπάνη, τον Φίλιππο Τσαλαχούρη, τον Ιάσωνα Μαρούλη και τον Μίλτο Λογιάδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση, καθώς και να κάνω την πρεμιέρα του κονσέρτου για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου που είναι βασισμένο σε οκτώ θέματα του Μανού Χατζιδάκι.

Θα με δείτε/ακούσετε…

Μέσα στην χρόνια έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες στο Λονδίνο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μερικές από αυτές θα είναι με ορχήστρες, σόλο εμφανίσεις και μερικές με το ντουέτο μου με την Αυστραλή τραγουδίστρια Lotte Betts-Dean και τον καλό μου φίλο Giancarlo Palena στο μπαντονεόν.

Info: Το ROOTS κυκλοφορεί́ ψηφιακά και σε CD από́ τη διεθνή́ δισκογραφική εταιρία NAXOS.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter