Άνοιγμα των Λυκείων με παρατράγουδα

Άνοιγμα των Λυκείων με παρατράγουδα

Οι πιέσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία επί βδομάδες ζητάει επίμονα το άνοιγμα των σχολείων,  έπιασαν τελικά τόπο αφού δόθηκε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά οι υπουργοί της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε λοιμωξιολόγοι με αποτέλεσμα η απόφαση που λήφθηκε για άνοιγμα έστω των Λυκείων να βρήκε ηχηρές αντιδράσεις με πρώτο και καλύτερο σύμφωνα με πληροφορίες τον Σωτήρη Τσίοδρα. Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να οδεύει από το κακό στο χειρότερο, τόσο ο Σωτήρης Τσίοδρας όσο κι άλλα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν και πάλι τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους για το άνοιγμα των σχολείων σε μια περίοδο έξαρσης του ιού. Ζητούσαν να επανεξεταστεί το ζήτημα σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα από την πορεία της πανδημίας μετά το Σαββατοκύριακο και αφού έχει περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από  το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Λινού: Υπάρχει κενό στο πρωτόκολλο των self test για τα σχολεία

Μάλιστα, ο  Σωτήρης Τσιόδρας φαίνεται να διαφώνησε με το άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου επισημαίνοντας πως είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων. Ο ίδιος είχε εκφράσει την Τρίτη τις σοβαρές επιφυλάξεις του και για τα self tests, τονίζοντας ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού και το self test είναι αρνητικό, αυτό δεν τον εξασφαλίζει. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει τις όποιες ενστάσεις του κ. Τσιόδρα και των υπολοίπων και να συνεχίσει κανονικά με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια έχει θέσει βρέξει, χιονίσει.

Διαβάστε επίσης: Παυλάκης: Λάδι στη φωτιά το άνοιγμα λιανεμπορίου και λυκείων

Η διαδικασία των self tests

Για να εισέρχονται ωστόσο οι μαθητές στα σχολεία τους θα πρέπει να έχουν κάνει το απαραίτητο self-test. Εκεί εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων.  Σύμφωνα λοιπόν, με τις ανακοινώσεις της υπουργού, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από την Πέμπτη σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας βρίσκονται πλέον τα self tests, τα οποία θα διανέμονται από σήμερα δωρεάν -ένα την εβδομάδα- στους πολίτες προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρη εικόνα για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ξεκινά  η διάθεσή τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία έχει ξεκινήσει αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης. Η διάθεση ξεκινάει από σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πλατφόρμα καταχώρησης άνοιξε μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών, επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter