Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό δημοσιογράφου του Documento από την κάλυψη δίκης

Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό δημοσιογράφου του Documento από την κάλυψη δίκης

Αναφορά στον πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης και ο δικηγόρος του Documento Γιάννης Απατσίδης τόσο για τον αποκλεισμό του δημοσιογράφου από την κάλυψη της σημαντικής δίκης για εκβιασμό επιχειρηματία χρυσού από στελέχη του ΣΔΟΕ και δικηγόρους, όσο και της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος η οποία είχε καταγγείλει τον εκβιασμό της στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Στην έδρα του δικαστηρίου που απαγόρευσε στον δημοσιογράφο να κάνει τη δουλειά του, είναι κι ο δικαστής Ιωάννης Τζιμπλάκης, ο οποίος είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά καθώς ενώ είχε σχέσεις με τον Αιμίλιο Κοτσώνη, πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν είχε ζητήσει ως όφειλε για λόγους αμεροληψίας την εξαίρεση του από την υπόθεση του περιβόητου «Koriopolis» και είχε εισηγηθεί απαλλαγή Μαρινάκη.

Διαβάστε επίσης: Πρωτοφανές: Απαγόρευσαν σε δημοσιογράφο του Documento να παρακολουθήσει δίκη

Κουρελόχαρτο η αρχή της δημοσιότητας της δίκης

Η αναφορά στρέφεται κατά της προέδρου του δικαστηρίου, Αγάπης Τζουλιαδάκη, του εισαγγελέα της έδρας Στέλιου Κωσταρέλλου αλλά και ενός ακόμη εφέτη ο οποίος ήταν στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόκειται για τον εφέτη Ιωάννη Τζιμπλάκη ο οποίος είχε τιμωρηθεί από τον Άρειο Πάγο για μεροληψία το 2019 στην πολύκροτη υπόθεση του «Koriopolis». Ο συγκεκριμένος δικαστής μαζί με τον εισαγγελέα Κωσταρέλλο ήταν και οι περισσότερο θορυβώδεις στο να μην παραστεί στην αίθουσα η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση εκβιασμού της Μάρα Αναστοπούλου, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και η παρουσία της επιτρεπόταν. Την ίδια στάση, όπως καταγγέλλεται στην αναφορά στον Άρειο Πάγο κράτησε το δικαστήριο και απέναντι στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Τριάντη. Τον μοναδικό δημοσιογράφο που βρισκόταν στην αίθουσα και κάλυπτε τη δίκη. Παρά την επισήμανση ότι ο δημοσιογράφος βρίσκεται εκεί προκειμένου λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος να καλύψει μία δίκη μείζονος σημασίας. Τελικά η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας και ζήτησε να βγει από την αίθουσα και ο δημοσιογράφος.

Ο Τζιμπλάκης και η μεροληψία στο «Koriopolis»

To 2019 ο εφέτης Ιωάννης Τζιμπλάκης ο οποίος ήταν εισηγητής στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση του Koriopolis που αφορά στημένα παιχνίδια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2009-2011 καταδικάστηκε για μεροληψία από τον Άρειο Πάγο.

Το εννεαμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου τιμώρησε τότε τον δικαστή Ι. Τζιμπλάκη με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές αποδοχές 30 ημερών. Το Συμβούλιο είχε κρίνει πως ο δικαστικός λειτουργός τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από αμέλεια καθώς ο Γιάννης Τζιμπλάκης ήταν ο δικαστής που ακουγόταν σε 9 τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καταδικασθέντα πρωτόδικα και τελικά απαλλαχθέντα στο Εφετείο για την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor One», Αιμίλιο Κοτσώνη, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σύμφωνα με την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου ο Τζιμπλάκης είχε επισκεφτεί τον ανακριτή του «Koriopolis» Γιώργο Καλόφωνο, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, προκειμένου να πληροφορηθεί για την πορεία της υπόθεσης, παρότι εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα.

Στη σχετική απόφαση σημειώνεται επίσης ότι ο εφέτης επικοινωνούσε με τον Κοτσώνη για να παρακολουθεί προσωπική του φορολογική υπόθεση.

Το Συμβούλιο είχε κρίνει ότι ο Γιάννης Τζιμπλάκης έπρεπε να είχε ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία και ότι αποσιώπησε τις φιλικές σχέσεις του με το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιο Κοτσώνη, συνεργάτη του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Εισαγγελέας Κωσταρέλλος και ο Χριστοφοράκος της Siemens

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας Κωσταρέλλος είναι αυτός που είχε αρχικά εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου από το σκάνδαλο της Siemens με το σκεπτικό ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας δεν δωροδοκούσε τους υπεύθυνους των κομμάτων για να δώσουν τη δουλειά στον γερμανικό κολοσσό, άλλα τα χρήματα ήταν… δωρεές.

Ό,τι δηλαδή υποστήριζε -χωρίς επιτυχία, αφού καταδικάστηκε- και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης. Όταν έφτασε η πρόταση Κωσταρέλλου προς το Συμβούλιο Εφετών, έγινε το «έλα να δεις» ,αφού το αίτημα για απαλλαγή του Χριστοφοράκου ήταν κάτι παραπάνω από προκλητικό. Η υπόθεση ξαναγύρισε στον ίδιο εισαγγελέα, ο οποίος τελικά με τη νέα του πρόταση επισήμανε ότι προκύπτουν ενδείξεις πως ο Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter