Αποδυναμώνουν και αλλοιώνουν το έργο του ΚΕΘΕΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις στο ΚΕΘΕΑ.

Η κοινωνική αναλγησία της ακραία νεοφιλελεύθερης και απόλυτα ταξικής κυβέρνησης της ΝΔ βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, το ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ από το 1983 με θεραπευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής προσέγγισης αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης.

Η προσφορά του στην κοινωνία αναμφισβήτητη και αναντικατάστατη. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2019 έδειξε τις προθέσεις της αντικαθιστώντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο διοικητικό του συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο.

Ομως η χαριστική βολή απ’ ό,τι φαίνεται δίνεται σήμερα με ένα σχέδιο νόμου που μετατρέπει ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, βάζοντας σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα την ουσία της ύπαρξής του. Μεθοδεύει το τέλος του ΚΕΘΕΑ υποβιβάζοντας τον θεραπευτικό και επιστημονικό του ρόλο.

Επιλέγουν ως στόχο όχι την πλήρη απεξάρτηση αλλά τη «μείωση

της βλάβης» και αυτό σημαίνει πιο φτηνές μορφές απεξάρτησης και αποδυνάμωση του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου και δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας.

Επιλέγεται, επίσης, η μείωση του αριθμού των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 μέσω συγχωνεύσεων, με μόνο κριτήριο το κόστος και τι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, αγνοώντας εντελώς τις θεραπευτικές ανάγκες των χρηστών. Ενώ όμως προτάσσουν τη λογική του κέρδους, οι διοικητικές υπηρεσίες διογκώνονται και στην έμμισθη πλέον διορισμένη διοίκηση αποδίδονται υπερεξουσίες.

Το θλιβερό που επιβεβαιώνεται όλο και πιο πολύ είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάποιους ανθρώπους τους θέλει αόρατους και χωρίς δικαιώματα. Δεν ενδιαφέρονται για την πλήρη απεξάρτηση αυτών των ανθρώπων και την ένταξή τους στην κοινωνική ζωή γιατί απλώς τους θέλουν αποκλεισμένους και άφωνους. Ανάλογη συμπεριφορά έχουν δείξει στους Ρομά, τους πρόσφυγες-μετανάστες, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Αυτές οι επιλογές είναι απολύτως σχεδιασμένες και μεθοδευμένες και δυστυχώς δείχνουν την εμμονή και την απαξίωσή τους προς όλα τα άτομα που παλεύουν για τα αυτονόητα και δίκαια σε μια βαθιά ταξική και γεμάτη ανισότητες κοινωνία.

Επιπλέον, η επιχειρούμενη δημιουργία ξενώνων διαμονής και σωματικής απεξάρτησης αποδεικνύει ολοκάθαρα ότι νοιάζονται μόνο για τη σωματική απεξάρτηση και καθόλου για την ψυχοκοινωνική στήριξη ή την ένταξη των χρηστών αλλά και τη στήριξη της οικογένειας και του εντοπισμού των αιτιών που οδήγησαν στην εξάρτηση.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης κατά την οποία οι αλλαγές στην καθημερινότητα δημιουργούν σειρά προβλημάτων και εμφανίζουν εξαρτήσεις σε μεγάλο κομμάτι της κοινότητας, η κυβέρνηση επιλέγει να στραγγαλίσει το ΚΕΘΕΑ και να επιτεθεί στους εργαζόμενους.

Ως κοινωνία και ως πολίτες οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την αποδυνάμωση και ίσως την είσοδο ιδιωτών και σε αυτό το πολύ ευαίσθητο κομμάτι της δημόσιας παροχής υπηρεσιών. Αλλωστε στην αντίληψη της ΝΔ αυτό είναι φυσιολογικό και παρατηρείται στην πλειονότητα των δημόσιων δομών.

Ως άνθρωποι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τους διπλανούς μας που παλεύουν να σηκωθούν όρθιοι και να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην επιτρέψουμε στη λογική του κέρδους και της απανθρωπιάς πολλών, που πολύ εύκολα λένε διάφορα, όπως «αυτός είναι τελειωμένος» ή ότι «αυτός/ή δεν αλλάζει», να αλλοιώσουν και να αλώσουν το ΚΕΘΕΑ.

Να μην επιτρέψουμε να τους στερήσουν την ελπίδα.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader