Βήμα για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν για την ελληνική κυβέρνηση

Βήμα για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν για την ελληνική κυβέρνηση

Σαν μία ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Αμύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ωστόσο η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι κατ ιδίαν. Μάλιστα θα είναι η πρώτη κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αφού στις δύο που προηγήθηκαν στον ΟΗΕ και στις Βρυξέλλες μετείχαν και αντιπροσωπίες.

Αναφερόμενη στην συνάντηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία».

Θέλοντας να απαντήσει στις επιφυλάξεις που ήδη υπάρχουν για την χρησιμότητα μίας τέτοιας συνάντησης και τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Ελλάδα σε μία νομιμοποίηση της ατζέντας της Τουρκίας που περιλαμβάνει όλα τα θέματα, ακόμη και την αποστρατικοποίηση των νησιών η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι αποτελεί «Πάγια θέση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί παρότι σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε».

Βάζοντας το πλαίσιο από ελληνικής πλευράς είπε: «Η Ελλάδα είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών». Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter