Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Έκθεση – «καταπέλτης» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για λίστα Πέτσα και λογοκρισία – 70η θέση για την Ελλάδα

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Έκθεση – «καταπέλτης» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για λίστα Πέτσα και λογοκρισία – 70η θέση για την Ελλάδα

«Κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για το 2020 που καταγγέλλει τους «αρίστους» για περιστατικά λογοκρισίας σε ερευνητικά ΜΜΕ που ασκούν κριτική αλλά ταυτόχρονα και καυτηριάζει τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση μέσω της περιβόητης λίστας Πέτσα, από την οποία αποκλείστηκαν σκανδαλωδώς το Documento και το Κουτί της Πανδώρας. Πρόκειται για ενέργειες που οδήγησαν σε «βουτιά» πέντε θέσεων της χώρας στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» και υπογραμμίζεται πως «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Όλα αυτά μετά το αφιέρωμα του OpenDemocracy που άφησε επίσης σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση.

Φυσικά, η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Συνορα αναφέρεται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στο πρωθυπουργικό «γλέντι» στην Ικαρία που δεν προβλήθηκε από την ΕΡΤ ενώ υπογραμμίζει «η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ σε επετειακή εκδήλωση στα τέλη του 2020 και κακομεταχειρίστηκε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, και κρατήθηκε», «φωτογραφίζοντας» ανάλογα περιστατικά όπως το αντίστοιχο κατά του δημοσιογράφου του Documento και του koutipandoras.gr, Αντώνη Ρηγόπουλου κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η ελευθερία του Τύπου δοκιμάστηκε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών ως μέρος των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τόσο την πανηδμία του κορονοϊού όσο και την προσφυγική κρίση.

Ακόμα, επισημαίνει ότι τα ερευνητικά ΜΜΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό (σ.σ. για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» της λίστας Πέτσα). Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Όσον αφορά το «γλέντι» στην Ικαρία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζουν πως τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τους κανόνες του lockdown. Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά.

Ακόμα, τονίζουν ότι στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Μόριας, ενώ μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων δημοσιογράφων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορία και κακομεταχειρίστηκε από την αστυνομία.

Επίσης, καταγγέλλει παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από την αστυνομία: Η ελληνική δημόσια τηλεόραση, η οποία ελέγχετα απευθείας από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για αναφορές για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών. Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν μια επετειακή εκδήλωση στα τέλη του 2020 και κακομεταχειρίστηκε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, και κρατήθηκε. Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει περιοχές για τον Τύπο.

Τέλος, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, σημειώνοντας πως  τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, που ειδικευόταν σε θέματα εγκλήματος.

«Βουτιά» πέντε θέσεων και… 70η η Ελλάδα

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν παραπάνω στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σχετικά με τα… επιτελικά κατορθώματα όσον αφορά τα ΜΜΕ, οδήγησαν την σε… περαιτέρω κατρακύλα όσον αφορά τη θέση της στην κατάταξη του Οργανισμού για την Ελευθερία του Τύπου για το 2021. Πλέον, με «υπογραφή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα «φιγουράρει» στην διόλου τιμητική 70η θέση της κατάταξης (από 65η), κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, το Μαλάουι και η Μογγολία!

Δείτε την πλήρη λίστα εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter